Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  30.05.2017 06:15:42

Evropská komise: Je na čase učinit pokrok k bezpečnostní a obranné unii

Evropská komise vedla rozpravu o budoucnosti evropské obrany. Evropský obranný fond zahájí v nejbližší době činnost.

Junckerova Komise vedla v minulých dnech orientační rozpravu o budoucnosti evropské obrany. Připravuje se tak na blížící se zasedání evropské konference o obraně a bezpečnosti, která se bude na vysoké úrovni konat 7. června v Praze.

Evropská komise se mimo jiné dohodla, že ještě před touto událostí zahájí fungování Evropského obranného fondu, který byl ohlášen vloni v listopadu v evropském obranném akčním plánu. Souběžně s tím předloží dlouhodobý dokument, jenž popisuje možné scénáře budoucího vývoje společné evropské obrany. Jde o kroky, které jsou součástí diskusí o budoucnosti evropské sedmadvacítky, jež byla zahájena letos v březnu vydáním Bílé knihy o budoucnosti Evropy.

Obrana a bezpečnost je prioritou

Posílení Evropy v oblasti bezpečnosti a obrany patří k hlavním prioritám Evropské komise pod vedením Jean-Claude Junckera, a to už od samotného počátku jejího mandátu.Evropa nadále nemůže dovolit se pouze nechat vést vojenskou silou ostatních zemí. Pokud má být evropská obrana silná, musí sama přicházet na tomto poli s inovacemi,“ řekl Juncker ve svém projevu o stavu Unie v minulém roce, čímž ohlásil vytvoření zmíněného Evropského obranného fondu.

Komise na v rámci orientační rozpravy vyjádřila přesvědčení, že je na čase učinit pokrok směrem k vytvoření bezpečnostní a obranné unie. Důvodem je zejména zhoršující se bezpečnostní situace v evropském sousedství i ekonomické faktory.

„Bezpečnost a obrana jsou pro Evropskou unii prioritou, protože jsou prioritou pro všechny její občany,“ řekla místopředsedkyně Komise Federica Mogheriniová. „Od minulého roku evropskou obranu posilujeme, abychom dokázali s větší efektivitou zajistit bezpečnost uvnitř našich hranic i za nimi. Více investujeme, zvyšujeme spolupráci mezi členskými zeměmi EU a posilujeme spolupráci tako v rámci NATO,“ dodala.

Podobně to vidí i místopředseda Evropské komise zodpovědný za pracovní místa, růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen. „Pro posílení evropské bezpečnosti a obrany musíme využít prostředků, které jsou v rozpočtech na obranu k dispozici, efektivnějším způsobem. Investice do této oblasti zůstávají v rukou členských zemí a rozpočet Evropské unie nemůže v obraně nahradit vnitrostátní rozpočty,“ řekl.

„Existují však zřejmé ekonomické důvody pro větší spolupráci, například v obranném výzkumu a při zadávání veřejných zakázek. Národní rozpočty jsou pod velkým tlakem, a tak je musíme být schopni lépe využívat,“ dodal Katainen.

Společně efektivněji

Podle Evropské komise existují pro větší spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany pádné důvody. Hrozby, kterým EU čelí, totiž „nerespektují hranice a jejich rozsah se zvyšuje.“ Nejlepší způsob, jak jim čelit, se tak jeví intenzivnější spolupráce mezi členskými zeměmi EU.

Jako jednu z podmínek silné evropské obrany vidí evropští komisaři také silný evropský obranný průmysl. Vzhledem k tomu, že členské země EU začínají zvyšovat své rozpočty na obranu, Unie jim může pomoci tyto prostředky vynakládat efektivněji.

Odhaduje se, že nedostatek kooperace a koordinace v této oblasti stojí členské země EU mezi 25 a 100 miliardami eur ročně. Čtyři pětiny zakázek a více než 90 procent výzkumu a technologického rozvoje probíhá na vnitrostátní úrovni. Sdružené zadávání veřejných zakázek tak může uspořit až 30 procent výdajů na obranu ročně.

Do léta má být jasněji

Na konci listopadu 2016 Evropská komise představila evropský obranný akční plán. V něm vysvětlila, jakým způsobem mohou Evropský obranný fond a další opatření podpořit efektivnější vynakládání prostředků členských států na společnou obrannou kapacitu, posílit bezpečnost evropských občanů a podnítit konkurenceschopnou a inovativní průmyslovou základnu.

Vedoucí představitelé EU na zasedání Evropské rady v prosinci 2016 a v březnu 2017 tuto iniciativu uvítali a Komise získala mandát pro předložení konkrétních návrhů do letošního léta.

Evropský obranný akční plán je součástí širšího obranného balíčku, na němž se 27 členských zemí Evropské unie dohodlo na bratislavském summitu vloni v září. Plán doplňuje provádění dvou dalších dokumentů, které se této oblasti týkají.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688