Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.05.2017 18:49:30

Tři čínské scénáře


Jsou grafy, které by měly být v každé učebnici ekonomie, či financí, protože vyprávějí poučné příběhy a to na více než jedné rovině. Zařadil bych mezi ně ten následující, který ukazuje vývoj výnosů vládních obligací Německa, Francie a pěti zemí periferie.

Podívejme se krátce na dvě poučení, které nám graf dává:

Příběh první: Výnosy obligací a sazby v bezpečnějších zemích dlouhodobě trendově klesají (bez ohledu na to, jaká je zrovna politika centrálních bank). Je tedy hodně pravděpodobné, že ve světové ekonomice je dlouhodobě převis nabídky úspor nad poptávkou po nich (danou zejména investicemi). Důsledek je hodně zkráceně řečeno následující: Nejvzácnější komoditou na světě je poptávka. A boj o ní probíhá přes kvalitu a cenu, včetně měnových potyček

Příběh druhý: Zavedení eura vedlo k prudkému poklesu výnosů dluhopisů v zemích na periferii. Přesněji řečeno, došlo k poklesu rizikových prémií, které investoři u těchto států s pochybnější historií fiskální a monetární disciplíny požadovali. Dá se dokonce říci, že investoři ve víře v rozšíření disciplinovanosti Německa do zbytku eurozóny přestali dříve palčivým monetárním a fiskálním problémům periferie věnovat pozornost. Vše tedy bylo na povrchu úplně v pořádku. Až najednou bylo vše zase úplně špatně. Spouštěcím mechanismem byl pád Lehman Brothers:

O vývoji v Číně tu píšu relativně často. V posledních měsících se zájem médií sice přesunul zejména do USA, protože tamní situace je na jednu stranu zábavnější, na stranu druhou v Číně probíhalo určité cyklické zlepšení. Nyní to vypadá, že jeho síla uvadá, protože proti snaze vlády o udržení přijatelného růstu stojí řada překážek, včetně hory špatných dluhů a trhlin ve stabilitě finančního systému. 

Ve srovnání s řadou vyspělých ekonomik není výše dluhů čínské vlády, domácností a nefinančního korporátního sektoru na alarmujících úrovních. Čína ale není vyspělá tržní ekonomika (i když řada lidí se z nějakého důvodu stále domnívá, že centrální plánování je dlouhodobě nejefektivnějším systémem). A hlavně je z následujícího grafu zjevné, že celkový trend růstu zadlužení je dán celkem jasně:


 
Moody’s Investor Service minulý týden snížila rating Číny na A1 (z Aa3), výhled změnila ze stabilního na negativní. Když byl v době tahanic o zvýšení dluhového limitu snížen rating USA, praktický dopad to nemělo v podstatě žádný. Můžeme tvrdit, že to samé platí u Číny, protože její vláda má vše pod kontrolou. Můžeme také tvrdit, že varování před čínskými šoky tu jsou už celé roky (včetně těch mých) a kde nic tu nic. Jak ale čtenář asi tuší, ne náhodou jsem začal dnešní úvahu připomínkou toho, jak na periferii bylo také vše úplně v pořádku, až najednou bylo vše úplně špatně. 

Je skutečně možné, že se v Číně podaří umně točit kormidlem tak, aby se ekonomika bez větších turbulencí přesunula od investic a exportů ke spotřebě, od průmyslu k službám, skončily různé skryté i otevřené dotace korporátního sektoru na úkor domácností, zastavil se odliv kapitálu a tlaky na oslabení renminbi, atd. Pokud se to nepodaří, můžeme ještě doufat, že finanční trhy se budou postupně nastavovat na aktuální vývoj a globální systém čínské trable vstřebá. Jenže poučení z eurozóny trochu varuje i před tímto umírněným optimismem. Jak jsem psal, na trzích totiž bývá vše „no problemo“, až najednou jsou problémy zase úplně všude. Snad tento třetí scénář zůstane v oblasti finance fiction. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688