Patria (Patria Finance)
Komodity  |  29.05.2017 16:02:36

Odkud pochází vaše ryba?


Dary moře jsou dnes jediným potravinářským sektorem, kde je zdrojem primárně volná příroda. Dlouho to ale trvat nemusí. Produkce ryb z vodních farem roste o zhruba 4 až 5 procent ročně. Rybolov na volném moři by mohla zastínit už v roce 2019, ukazují data Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Firmy do ryb z farem mezitím lijí další peníze.

Zájem o ryby a mořské plody nezvedá jenom snaha lidí o zdravější stravování a životní styl. Především se ale zvýšila poptávka po rybách používaných ve zvířecím krmivu. Srovnání produkce chovných ryb a ryb ulovených v přírodě ukazuje graf níže. FAO ještě před třemi lety odhadovala, že produkce z farem bude vyšší než úlovky ve volné přírodě až v roce 2021.

„Podobá se to tomu, co se před mnoha staletími odehrálo v zemědělství,“ uvedl podle listu Financial Times náměstek ředitele oddělení rybolovu a obhospodařování vodních ploch ve FAO Audun Lem.

Následující graf ukazuje vývoj světové produkce vodních rostlin a živočichů akvakulturou. (zelená: korýši, červená: měkkýši, modrá: ryby, světla modrá: rostliny, fialová: ostatní vodní živočichové)

 

Zdroj: FAO

Řada firem už na tuto vlnu naskočila. Společnost Cargill, přední americký obchodník se zemědělskými komoditami od pšenice po drůbež, koupila společnost Ewos, norského dodavatele krmiva pro okouny, jesetery a další druhy ryb. Před dvěma lety za ni zaplatila 1,35 miliardy EUR. Obdobně japonský konglomerát Mitsubishi zaplatil před třemi lety 1,4 miliardy USD za společnost Cermaq, což je norský producent lososů. Produkcí lososů a dalších mořských plodů v řadě zemí světa se zabývá společnost Marine Harvest, jejíž akcie má společnost Patria Finance v seznamu dlouhodobých investičních příležitostí pro Evropu.

Odchovu vodních živočichů a pěstování vodních rostlin – třeba řas - akvakulturou se aktuálně věnují v 201 zemích světa, nejnověji v jihoafrické Botswaně, jejíž území se přímo moře ani nedotýká. Nejnověji se tak celosvětově pěstuje nebo chová 591 vodních druhů nebo skupin druhů, píše FAO v dubnovém reportu. Oproti tomu úlovky ryb ve volné přírodě stagnují od 90. let minulého století. V téměř třetině oceánských volných rybolovných oblastí se rybařilo natolik intenzivně, že to přesáhlo hranice udržitelnosti, říká FAO.

Chov ryb na farmách má ale také svoje omezení. Jsou to na příklad choroby, se kterými se potýkají lososi a krevety. Problémy s mořskou vší, parazitem, který napadá lososy a může způsobit jejich uhynutí, loni způsobily, že se ceny lososů loni vyšplhaly na rekordní maxima (viz graf níže). Vysoké jsou i nadále a ani zvýšené dodávky v následujících dvou letech asi nebudou stačit na to, aby se vrátily nazpátek, upozorňuje FAO. Ceny lososa z norských chovných farem se minulý týden pohybovaly v blízkosti rekordů na 77 až 78 NOK za kilogram. Tento týden by mohla klesnout na 63 až 68 NOK.

Zdroje: FT, FAO, Reuters, Bloomberg

 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688