Festival SCULPTURE LINE: díla Olbrama Zoubka a Františka Skály

Sochařský festival SCULPTURE LINE Díla nestora českého sochařství Olbrama Zoubka vytvoří nové zastávky originální sochařské linky Sculpture Line. Na nadcházejícím 3. ročníku sochařského festivalu bude představeno hned několik soch: Jinoch, Dívka, Muž a Žena mají svůj nový domov na Andělu v areálu klinik Perfect Clinic a Program H plus. Přímo na nádvoří Novoměstské radnice pak bude po čtyři měsíce vítat kolemjdoucí, turisty i návštěvníky důstojný Rektor.

 Dalším zastavením, které by nemělo uniknout pozornosti, bude Malostranské náměstí, kde bude umístěna socha významného českého sochaře, malíře a architekta Františka Skály.

Sochařský festival SCULPTURE LINE od začátku června do 30. září postupně ozdobí bezmála dvě desítky veřejných prostranství po celé Praze sochami a instalacemi, které originálně doplní a oživí rušná místa v centru, v malebných zákoutích i prostory mimo hlavní tepny města.

Mezi instalacemi renomovaných domácích i zahraničních autorů najdeme vedle děl Olbrama Zoubka a Františka Skály například sochy švýcarského sochaře Marca Mosera, Moniky Horčicové, Veroniky Psotkové, Václava Fialy, Ondřeje Olivy nebo Viktora Paluše. K zastávkám sochařské linky bude stejně jako v loňském roce patřit, Tančící dům, Františkánská zahrada a samozřejmě nebude chybět ani instalace přímo na hladině Vltavy. Nově ožije sochařským uměním například Vyšehrad. Právě tady najde na čtyři měsíce svůj domov instalace Pocta pro Josepha Beuyse od akademického sochaře Antonína Kašpara. Tři kovová pianina s křížem namísto křídla jsou památkou na přítele autora, nestorova moderního konceptuálního umění Josepha Beuyse.

Více informací včetně mapy, anotace jednotlivých soch i přehledu autorů budou k dispozici na www.sculptureline.cz.

SCULPTURE LINE umisťuje současná sochařská díla do veřejného prostoru tak, aby do něj vnesla nové emoce, dala mu novou tvář, naznačila nové příběhy. Volbou lokace či trasy objeví návštěvník další souvislosti místa, času a uměleckého díla. V uplynulých dvou ročnících festivalu zaujala variace na Buddhovu sochu na Letišti Václava Havla, Průzkumníci vznášející se na hladině Vltavy, majestátní bronzoví Koně Michala Gabriela „cválající“ po piazzetě Národního divadla nebo Nohy z vody Kurta Gebauera umístěné ve Vojanových sadech.

Více informací:
Lucie Čunderliková & Silvie Marková

SMART Communication s.r.o.
T, F: +420 272 657 121
M: +420 733 538 889 / +420 604 748 699
E: cunderlikova@s-m-art.com / markova@s-m-art.com



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy