Research (Česká spořitelna)
Investice  |  26.05.2017 09:52:52

Benda (ČNB): Nemovitostní trh v ČR je o 10% nadhodnocený. 3Q obecně bude klíčový z poheldu nastavení sazeb

Člen bankovní rady Vojtěch Benda se v rozhovoru pro agenturu Reuters nechal slyšet, že český trh s nemovitostmi je nadhodnocen asi o 10% (Zpráva o finanční stabilitě, jejíž součástí je analýza nemovitostního trhu, by měla být publikována přibližně v půlce června). Ekonomice se momentálně daří, což ve spojitosti s velmi nízkými úrokovými sazbami, rekordně nízkou nezaměstnanosti a rostoucími příjmy přirozeně vede k rostoucí poptávce po nemovitostech. Dle Bendy je proto potřeba zasáhnout, aby nedošlo k roztočení spirály mezi úvěry a cenami nemovitostí, jelikož právě ony snadno dostupné úvěry tlačí na další růst cen nemovitostí. ČNB proto doporučuje bankám poskytovat hypotéky maximálně na 90% hodnoty nemovitosti. Problémem ale je, že aktuálně nejsou kompetence ČNB v oblasti regulací hypoték zcela ideálně nastaveny. V Poslanecké sněmovně sice leží novela zákona o ČNB, která přináší řadu nových pravomocí, jež by centrální autoritě umožnily snáz regulovat poskytování hypoték, a jejich prostřednictvím tedy i trh s nemovitostmi, její projednávání se ale díky blížícím se volbám de facto zastavilo. Přísnější pravidla by totiž některým domácnostem v konečném důsledku výrazně ztížily či dokonce znemožnily získat hypotéku, což zrovna nezní jako předvolební hit, kterým by strany dokázaly získat voliče. ČNB si ale v případě potřeby i tak dokáže poradit. Pokud by usoudila, že její doporučení není dostatečným nápravným opatřením a i nadále dochází k přehřívání nemovitostního trhu, tak by mohla bankám jednoduše oznámit, že považuje jejich hypotéky za příliš rizikové a že mají navýšit kapitálovou přiměřenost (popřípadě zvýšit proti-cyklický kapitálový polštář). Výsledný efekt by tak byl velmi podobný, jak v případě přímé regulace prostřednictvím poměrových ukazatelů, jako jsou loan-to-value, loan-to-income a debt-servicing-to-income 

(viz. příloha novely zákona „Návrh prováděcích právních předpisů“), jen by to nebylo tak elegantní a přímočaré řešení. Zároveň je nutné dodat, že snaha ČNB regulovat hypotéky by mohla mít jeden negativní dopad a to, že některé domácnosti by mohly začít hledat nové zdroje financování bydlení mimo bankovní sektor (např. od samotných developerů), což s sebou přináší zvýšené kreditní riziko a s ním spojené vyšší náklady na úvěr samotný.

 Ochlazení nemovitostního trhu by mohla ČNB dosáhnout i prostřednictvím kanálu úrokových sazeb, což nás přivádí k otázce budoucí trajektorie úrokových sazeb. Vojtěch Benda v rozhovoru uvedl, že třetí čtvrtletí se může ukázat jako klíčové z hlediska budoucího nastavení úrokových sazeb. Konkrétně jestli bude ekonomika připravená na zvyšování sazeb již koncem roku, nebo jestli hike počká až na 1. čtvrtletí 2018. Současně ale Benda dodává, že je proti unáhleným krokům v podobě předčasného zvyšování sazeb, zejména hrozí-li riziko, že by ČNB musela sazby vzápětí opět snižovat. Trajektorie úrokových sazeb pak bude zcela jistě záviset i na vývoji české koruny. Její výraznější posílení by totiž znamenalo menší potřebu zvyšovat sazby. Dle nás bude ale větším apreciačním tlakům bránit dlouhá pozice investorů (spekulantů), takže očekáváme jen mírné a postupné posilování koruny. Jirka předpovídá ke konci roku kurz 26,3 korun za euro.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688