Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  25.05.2017 23:50:17

25. května: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek opět posílily. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite během dne posunuly svá historická maxima a skončily na nových zavíracích maximech. Oživení táhl především spotřebitelský sektor díky silným hospodářským výsledkům maloobchodních firem v čele s prodejcem elektroniky Best Buy.

Index Dow vzrostl o 0,34 % na 21 082,95 bodu, širší index S&P 500 stoupl o 0,44 % na nové zavírací maximum 2 415,07 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,69 % na nové zavírací maximum 6 205,26 bodu. Absolutní maximum posunuly S&P 500 na 2 418,71 bodu a Nasdaq Composite na 6 217,34 bodu.

Index volatility VIX klesl o 0,3 % na 9,99 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o půl bazického bodu na 2,255 %.

Dařilo se sektoru cyklického spotřebního zboží, odvětví veřejných služeb nebo technologickému sektoru. V červených číslech naopak skončil sektor energetiky.

Americké akcie (25. května 2017), zdroj: Google

Akcie prodejce elektroniky Best Buy (+21,48 %) posílily o více než 20 % na nový rekord díky nečekanému růstu tržeb v prvním čtvrtletí. Po silných výsledcích hospodaření prudce posílily také akcie firmy PVH (+4,84 %), majitele obchodů s oděvy Tommy Hilfiger, či maloobchodní firma Sears Holdings (+13,52 %), která vykázala první čtvrtletní zisk za téměř dva roky.

V indexu Dow ve čtvrtek nejvýrazněji stouply akcie zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (+1,4 %), pojišťovny Travelers (+1,37 %) a softwarové společnosti Microsoft (+1,24 %). Nedařilo se naopak cenným papírům chemické firmy DuPont (-1,26 %), konglomerátu General Electric (-1,22 %) či ropné firmy ExxonMobil (-0,66 %).

Ropa navzdory dohodě OPEC zlevnila

 Růst trhu částečně brzdily energetické podniky. Členové ropného kartelu OPEC a další přední producenti suroviny v čele s Ruskem se dohodli, že prodlouží dohodu o omezení těžby o devět měsíců do března příštího roku. Bude tak pokračovat stav, kdy OPEC a další země v prvním pololetí dodávaly na trh o zhruba 1,8 milionu barelů denně méně ropy než loni na podzim. Ceny ropy však klesly, protože investory podle agentury Reuters zklamalo, že se nenaplnily signály výraznějšího snížení těžby.

Zástupci členských zemí kartelu OPEC označili výraznější snížení těžby ropy za zbytečné, protože nynější úroveň redukce by podle jejich mínění měla snížit zásoby na světovém trhu dostatečně. Výraznější snížení těžby by navíc mohlo motivovat americké těžaře, kteří účastníky dohody nejsou, k dalšímu zvyšování produkce.

Kolem 20.00 SELČ severomořská ropa Brent zlevňovala o 4,05 % na 51,75 USD za barel a cena severoamerické lehké ropy WTI klesala o 4,19 % na 49,16 USD za barel.

Loni v prosinci dohoda přispěla k vytlačení cen ropy nad 50 USD za barel, dál už ale ceny vzhledem k nadále vysokým zásobám nerostly. Saúdská Arábie a Rusko se proto v polovině května shodly na potřebě dohodu prodloužit o dalších devět měsíců, aby se zásoby konečně podstatně snížily a tím se obnovila rovnováha na trhu.

Dolar smazal úvodní ztráty a mírně zpevnil 

Americký dolar se ve čtvrtek pohyboval jako na houpačce, nakonec však uzavřel s mírným ziskem. Ke ztrátám dolaru nejprve přispělo středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA, které podkopalo očekávání pokračování růstu úrokových sazeb. Později ale dolar smazal ztráty díky oslabení měn zemí zaměřených na těžbu komodit, na které měl negativní dopad pokles cen ropy.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se zvýšil o 0,1 % na 97,21 bodu. Euro vůči dolaru večer oslabovalo o 0,04 % na 1,121 USD a dolar k jenu rostl o 0,2 % na 111,80 JPY. Pokles cen ropy dolů táhl měny významných těžařských zemí, jako jsou Norsko nebo Kanada.

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Další článek: Tato centrální banka drží akcie za 80 miliard dolarů

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688