Ing. Zdeněk Ďuriš (EKKA-Gold s.r.o.)
Okénko investora  |  25.05.2017 14:35:04

Kdo spoří, je trestán a časem chudne.

Spoření a vytváření rezerv se od nepaměti ctilo a otcové předávali tuto ctnost na své potomky. Spoření vytvářelo rezervy nejen pro střadatele samotného, ale také se prostřednictvím bank tyto rezervy kumulovaly a přetvářely na společenský kapitál. O tento kapitál banky stály a nabízely úroky jako podíl na výnosech tohoto produktivního kapitálu. Tedy dvojí užitek.
Den 30. říjen býval oslavován jako „Světový den spoření.“ Dnes banky naše peníze již prakticky nepotřebují. Mohou se bez nákladů „napojit“ u napajedla centrální banky, která „vyrobí“ tolik peněz, kolik je právě zapotřebí. Tak proč platit střadatelům vůbec nějaké úroky?

Jednou z charakteristik epochy, ve které žijeme, je půjčka a život na dluh. Maximální uspokojování konzumní slasti v co nejkratší době je motivované nejen reklamním průmyslem, ale především celkovým nastavením společnosti. Jak známo, ryba vždy smrdí od hlavy. Stát je permanentně zadlužen až po uši a co hůř - nám občanům to už nepřijde jako něco abnormálního. Co na tom? Jinde jsou přece zadlužení ještě více. Politikou státu a jeho institucí- centrální bankou je podporováno utrácení, třeba i na dluh a hodnoceno jako v zásadě záslužný čin. Utrácením přece podporujeme ekonomický růst.

Nízkými úroky bonifikuje systém dlužníka a současně trestá zodpovědného střadatele. Ekonomové hovoří o tzv. finanční represi, tedy o plíživé ztrátě úspor podporované státními zásahy. Právě manipulace s úrokovými sazbami (případně měnovými kurzem) jsou těmi nejsilnějšími zbraněmi. Ještě nikdy ve finanční historii nebyly nulové úrokové sazby drženy po tak dlouhou dobu a prakticky globálně, jako právě od roku 2008 až dodnes.

Kdo věří na návrat úroků a konec této finanční represe, ten nechť se připraví na trpké zklamání. Stoupající úroky nejsou v zájmu mocných bruselských politiků a Evropské centrální banky (ECB). Koneckonců to potvrzuje i svým nejnovějším prohlášením šéf ECB Mario Draghi: „Není důvodu ke změně měnově-politické strategie.“ Vyššími úroky by totiž přivodili smrtelnou ránu jižnímu okraji eurozóny. Deník Die Presse spočítal, že zvýšení úrokových sazeb na stále ještě historicky nízkou, ale aktuálně stejně nerealistickou úroveň tří procent, by znamenalo například pro Itálii zvýšení nákladů na splácení státního dluhu o 70 miliard Euro ročně.

Navrhovaná řešení ekonomických expertů a laureátů Nobelových cen Kennetha Rogoffa, Grega Mankiwa a Paula Krugmana k řešení dluhů západních zemí mluví jasnou řečí. Navrhují podněcovat vyšší inflaci při nízkých úrocích. Jinak není dluhová zátěž řešitelná. Tedy přeloženo do řeči ekonomického laika- oddlužit stát plíživým vyvlastněním úspor svých občanů.

Tento „program“ nutí k vážnému zamyšlení nad vlastní finanční budoucností. Při hledání účinných obranných mechanismů by rozhodně neměla být opomenuta věcná (hmotná) aktiva.
Jedním z nich je i po tisíciletí osvědčené zlato a vzácné kovy. I malá část majetku investovaná do tohoto stále ještě svobodného a anonymního aktiva může v budoucnu sehrát zásadní strategickou roli pro majetek občana.

Ing. Zdeněk Ďuriš

Ing. Zdeněk Ďuriš

Vystudoval systémové inženýrství v ekonomii a je spoluzakladatelem společnosti EKKA-Gold s.r.o, která je provozovatelem důchodového projektu spoření ve zlatě AuRENTA®. Více než 20 let působí na kapitálových trzích jako investor a technický analytik trhů. Je současně registrovanou pobočkou německého obchodníka s cennými papíry Catus AG Vermögensverwaltung.



Logo EKKA-Gold s.r.o.

EKKA-Gold s.r.o.

Společnost již od roku 2009 působí společně s německým společníkem pro aurum KG na českém trhu. Cílem společnosti se stala renesance zlata v roli investičního média pro dlouhodobé úspory nejširší veřejnosti.
Pilotním projektem společnosti je důchodový projekt spoření ve zlatě AuRENTA®, který představuje technologicky špičkové řešení, jak si zcela svobodným způsobem vybudovat důchodovou rezervu z certifikovaných zlatých slitků. Letošní novinkou AuRENTy je „Výplata měsíční renty“. Jedná se o možnost plně automatizovaného zpětného odprodeje naspořeného zlata. Více na: www.aurenta.cz.
25.05. 15:33  5 let (aaa aaa)
25.05. 15:21  A co se stane? (aaa aaa)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688