Inzerce (Inzerce)
Hypotéky  |  25.05.2017 14:41:14, aktualizováno 29.05.2017 11:21:28REKLAMA

Osvědčené metody spoření? Pro každého platí něco jiného!

Spoření u bank už dávno není, co bývalo. Úroková sazba je nízká a nabízené podmínky žádná velká sláva. Může za to stále narůstající inflace, která potenciálním zájemcům zavírá vrátka. Na jakých účtech se (ne)vyplatí spořit? A existují osvědčené metody, jak získat co nejvíc peněz od státu?

Jistota bez výsledku

Termínované vklady jsou relativně málo známé, možná i proto, že se nejedná o produkt pro každého. Proč tomu tak je? Pokud nemáte možnost spořit více jak 5000 měsíčně, můžete se rozloučit s jakýmkoliv pohybem peněz. Ani zde není úrok příliš vysoký, finální výnos očekávejte v hodnotě okolo 2,5 %.

Na rozdíl od běžných spořicích účtů zde ale najdeme dvě výhody. Tou první je, že si můžete sjednat fixní úrokovou sazbu, což v překladu znamená, že se alespoň trošku můžete ochránit před případnou inflací, přičemž výše úroku bude po celou dobu existence účtu stejná.

Je ale třeba vzít v potaz, že pokud se sazby budou zvyšovat, díky této podmínce vás výhody minou a vůči ostatním proděláte. Druhou předností pak je, že termínovaný vklad můžete bezplatně zřídit přes internet.

Spoření do bankovního prasátka

Spořicí účty jsou pak věčnou klasikou. Ještě aby ne, když mají spoření v samotném názvu. Je ale opravdu o co stát? Průměrný úrok se v lepším případě pohybuje okolo 1 %, což je při spoření například 2000 Kč měsíčně opravdu mizivá hodnota. Úroková sazba vás tak potěší spíš proto, že vyrovná přirozenou ztrátu, kterou na běžném účtu napáchá inflace.

Oproti termínovaným vkladům, které nabízejí o maličko vyšší úročení, ale spořicí účty nesvazují ruce svým uživatelům při nakládání s penězi. Prostředky na spořicím účtu totiž můžete kdykoli vybrat, bez jakýchkoli sankcí za předčasný výběr. Naopak, u termínovaného vkladu zůstávají zablokovány u banky po dobu nejčastěji 1 roku nebo i déle. K penězům se střadatel dostane až po uplynutí této vázací lhůty.

Bez pomoci státu by to nešlo

Stavební spoření v roce 2017 vypadá podobně jako v předešlých letech. Přesto jej plno Čechů hojně využívá. I když nejde přímo o způsob, jak pohádkově zbohatnout, nehrozí vám s ním téměř žádná rizika. Řadu lidí láká také státní příspěvek, který ze „stavebka“ činí o něco lukrativnější typ spoření. Musíte na něj však dosáhnout.

Stát vám může přispět až 2000 Kč za každý rok. Ne každý má však na podporu v plné výši nárok. Vztahuje se pouze na ty, kteří si na účet stavebního ročně naspoří alespoň 20 000 Kč.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688