Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  25.05.2017 12:40:11

Němci mají proti Tesle své zbraně. Patří k nim hranice s ČR a Čína


Silicon Valley rychle mění budoucnost automobilového průmyslu a nutí tradiční výrobce automobilů k masivním investicím do elektromobilů, napojení vozů na internet a jejich vybavení samořídícími prvky a programy. Německo ale hodlá vytasit vlastní zbraň. Nese jméno Silicon Saxony, neboli silikonové Sasko.

Sasko by mělo začít hrát hlavní roli v německých snahách o dosažení vedoucí role při elektrifikaci automobilové dopravy. V této spolkové zemi vyrábí všechny své hybridní vozy Porsche a přesouvá se sem i Volkswagen, BMW a Daimler. Snaží se tím bojovat proti postupu americké Tesly, která zatím stojí na špici vývoje a výroby elektromobilů.

Ministr hospodářství Saska Martin Dulig tvrdí, že tato spolková země je „průkopníkem v oblasti změn ve výrobě automobilů“ a má vše potřebné pro rozvoj a využití budoucích technologií. Zmiňuje také několik výzkumných institucí a specializovaných firem, které by Sasku měly poskytnout konkurenční výhodu ve výrobě baterií, součástek s nízkou hmotností a v dalších oblastech, které budou v budoucnu při výrobě automobilů klíčové.

Na hranicích Saska s Českou republikou také najdeme největší evropský zdroj lithia, které je hlavním prvkem používaným pro výrobu baterií. I proto má tento region potenciál stát se centrem budoucích technologií. Sasko má také za sebou dlouhou historii inovací. V roce 1839 zde byl vynalezen německý parní stroj, v roce 1909 založena společnost Audi a svůj zrod zde měla i řada dalších vynálezů včetně zubní pasty či podprsenky. Dvě světové války ale pro tento region znamenaly katastrofu, protože Drážďany zdevastovaly letecké útoky a pak byla celá země zabrána Sověty.

Až po znovusjednocení Německa začalo Sasko znovu vzkvétat a dnes se k němu přívlastek „Silicon“ hodí i přesto, že je jinak značně nadužíván. Svá centra tu totiž mají velké technologické společnosti jako Infineon či GlobalFoundries. Pro automobilky jde o atraktivní místo i proto, že mzdy jsou tu nízké a svou roli hrají i dotace.

Německé automobilky se namísto elektrifikace dlouho zaměřovaly na expanzi na čínském trhu. Ta například umožnila Daimleru od roku 2010 více než zdvojnásobit své výrobní kapacity z 1 milionu vozů v roce 2010 na 2,25 milionu vozů v roce minulém. Německé automobilky dohromady vyrobily v roce 2016 téměř 15 milionů vozů a všechny dosáhly rekordní provozní ziskovosti. Tesla je naopak stále ztrátová, ale její kapitalizace nedávno převýšila kapitalizaci GM.

Dnes již ale zástupci německých firem jasně hovoří o tom, že budoucností jsou elektromobily. Představuje to pro ně velkou výzvu. Je pro ně těžší plně změnit své výrobní procesy a zároveň investovat do dalšího rozvoje benzínových a naftových motorů, než pro Teslu prudce navyšovat výrobu elektromobilů. Konzultant Richard Gaul, který dříve pracoval pro BMW, k tomu dodává, že i když se Sasko stane centrem elektrifikace v Německu, budoucností je zejména Čína. Němci podle něj dobu nezaspali a nakonec se může ukázat, že i v oblasti elektromobilů nakonec zvítězí díky tomu, že už dlouho budují své značky právě v Číně. Závod s Teslou tak ještě není ani zdaleka u konce.

(Zdroj: Financial Times)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688