Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.05.2017 16:31:05

TA: Den „D“ pro ropu se pomalu blíží


Tento týden proběhne dlouho očekávaná schůzka členů OPEC, na které by se mělo dohodnout prodloužení závazku o omezení produkce těžby ropy o dalších 9 měsíců. Cílem je snížit zásoby ropy na pětiletý průměr a v neposlední řadě i podpora cen černého zlata. Nejslabší článek současné dohody Irák potvrdil, že také podporuje prodloužení období omezené produkce do března 2018. Očekávané prodloužení závazku na další období je jedna věc a samotné dodržování této restrikce je věc druhá. Nicméně než nadejde den „D“, budou cenou ropy hýbat hlavně komentáře vyslanců jednotlivých zemí OPEC. Komentáře z posledního týdne se už postaraly o nemalý růst cen, tak uvidíme co přinesou nadcházející dny.

USOil: Ropa roste už pátý den v řadě a optimismus jí neopouští ani dnes. Bezesporu hlavní událostí nadcházejícího týdne je zasedání OPECu. Komentáře, které chystanou schůzku doprovází katapultovaly cenu WTI zpět pevně nad padesát dolarů, aktuálně na 51,10 dolarů za barel. S tím jak se bude blížit čtvrteční zasedání se dá očekávat, že poroste i nervozita ohledně výsledku této schůzky. Podle agentury Reuters je ale drtivá většina analytiků nastavena na prodloužení závazku nechat dál ropné kohoutky utažené. O to větší volatility bychom se mohli dočkat, kdyby vyznění schůzky bylo odlišné.

Preferovaný scénář: Long pozice. Komentáře doprovázející blížící se setkání jsou vesměs pozitivní v tom smyslu, že všichni zúčastnění by rádi viděli ceny výše. A na to v tuto chvíli sází i celý trh. I když se cena blíží horní hranici bollingerova pásma, které často indikuje blížící se pokles, vypadá to na další spekulativní růst. Silně býčím dojmem pak působí protnutí třicetidenního průměru zespodu pomalejším desetidenním průměrem. Pokud nepřijde vyloženě negativní zpráva, mohla by se cena ropy pokusit vrátit na únorové hodnoty v blízkosti 54 dolarů za barel.

Alternativní scénář: Konsolidace. WTI by mohla otálet s dalším růstem právě až na samotné vyznění čtvrteční schůzky, i vzhledem k tomu, že má za sebou více jak 13% nárůst. To by mohlo znamenat pohyb stranou v úzkém pásmu kolem silné psychologické hranice 50-51 dolarů za barel. Pro tlumení dalšího růstu hovoří i výše zmíněný fakt, že se cena technicky může odrážet od horní hranice bollingerova pásma a směřovat zpět do jeho středu.



 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:05  Ranní okénko - Bude budoucnost německé ekonomiky nadále vnímána s optimismem? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:02  Únorová inflace v Česku pod eurozónou Research (Česká spořitelna)
Út   9:00  Dopravní nehodovost v roce 2023 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688