Patria (Patria Finance)
Měny-forex  |  22.05.2017 18:09:11

Brexit přinese bitvu o zúčtování transakcí v eurech. ECB versus Německo, Francie i Itálie

Rozkol tří největších ekonomik eurozóny brzdí Evropskou centrální banku ve snaze nalézt způsob, jak převést zúčtování operací v eurech, clearing, z Británie po jejím odchodu z Evropské unie. Uvedly to dnes zdroje agentury Reuters. Zúčtování naprosté většiny transakcí v současné době zajišťují britské clearingové domy, zejména LCH Clearnet. Přesun clearingového centra z Londýna se pravděpodobně stane jedním ze sporných bodů při "rozvodu" EU a Británie.

ECB a centrální banky tří největších zemí eurozóny - Německa, Francie a Itálie - se shodují v tom, že clearing eura musí být po brexitu do eurozóny přesunut. V názoru, kdo bude v roli dozorce, se však už rozcházejí. Otázkou je, zda to bude ECB nebo centrální banky jednotlivých zemí, uvedl jeden ze zdrojů agentury. "Existuje riziko, že se na návrhu neshodneme a Evropská komise rozhodne za nás," řekl. Návrh má být předložen v červnu.

ECB, Bundesbanka, Banque de France a Banca d'Italia se k informacím agentury Reuters odmítly vyjádřit.

V rámci směrnic Evropské unie a dohody s britskou ústřední Bank of England nyní na londýnské clearingové domy dohlíží ECB. Ta se teď však obává, že nad společnostmi, které provádějí zúčtování 90 procent euro derivátů, ztratí svou moc.

Na žádost Evropské komise ECB vypracovala návrh dát clearing eura pod přímý dohled Eurosystému, který sestává z ECB a dalších 19 centrálních bank eurozóny. Návrh však neobsahoval žádnou prioritu pro některé konkrétní místo, uvedly zdroje.

Plán, který zahrnuje změnu článku 22 stanov Eurosystému, počítá s tím, že zúčtovací operace v eurech budou prováděny na území eurozóny a ECB jako hlavní supervizor bude mít dozor nad největšími z nich. Na posledním jednání Rady guvernérů, kde byli přítomni i představitelé ústředních bank, však plán narazil na odpor. Centrální banky Německa, Francie a Itálie se změnou nesouhlasí a prosazují stávající systém, v němž mají v dozoru nad clearingem hlavní roli.

Největšími clearingovými domy v eurozóně jsou nyní Eurex ve Frankfurtu, LCH SA v Paříži a Cassa di Compensazione e Garanzia v Římě, přičemž poslední dva jsou součástí skupiny Londýnské akciové burzy. Ústřední banky prosazují svá finanční centra a na ECB chtějí ponechat dozor nad clearingem vně EU.

O problému má ECB jednat 21. června.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688