Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.05.2017 14:45:33

Hra o velké americké banky. Dojde znovu k oddělení investičních divizí od bankovních?


Velké americké banky stojí před rozhodnutím, zda budou muset oddělit své investiční části od té bankovní. Senátorka Demokratické strany Spojených států amerických za Massachusetts Elizabeth Warrenová, která prosazuje toto opatření tvrdí, že takový scénář má podporu i prezidenta Donalda Trumpa. To ale odmítá Steven Mnuchin, ministr financí Spojených států, který podporu Donalda Trumpa odmítl a tvrdí, že prezident nic takového neřekl.

S návrhem rozdělit banky prý souhlasil i prezident USA

Kardiální otázka, zda bude nebo nebude reforma velkých amerických bank, se dostala až na půdu Senátu Kongresu Spojených států amerických. Dohady mezi americkými politiky se objevily proto, že prezident USA Donald Trump během své předvolební kampaně navrhl, zjednodušeně řečeno, aby velké banky prošly oddělením investičního byznysu od toho bankovního. Jenže Steven Mnuchin nyní tvrdí, že to není přesně ono, co Trump vlastně zamýšlel svým prohlášením. 

Podle komentáře zpravodajského deníku CNN.com je nutné za vším hledat zákon z období deprese, známý jako Glass-Steagallův zákon. Ten měl zabránit klíčovým americkým bankám, které spravují vládou pojištěné vklady od zákazníků, v účasti na rizikovějších investicích spojených s Wall Streetem. Platnost zákona byla ukončena v roce 1999, což ale nakonec vedlo k fúzím, jež vytvořily doslova bankovní giganty typu JPMorgan Chase, Citigroup či Bank of America. Aktuální návrhy amerického Kongresu, včetně legislativy připravené senátorkou Elizabeth Warrenovou, mimochodem velmi hlasitou kritičkou akciového Wall Streetu, chtějí zmíněné limity Glass Steagallova zákona bankám znovu zavést a požadují, aby se proto finanční instituce rozdělily. A Donald Trump prý prohlásil, že takové náměty podporuje.

Ministr financí USA: Uvažujme střízlivě

„Někteří lidé… se chtějí vrátit ke starému bankovnímu systému, že?" „Tak se na to podíváme," citoval prohlášení Donalda Trumpa z tohoto měsíce zpravodajský portál CNN.com jako důkaz souhlasného postoje s rozdělením bank. Jenže: Problém v jednotě se objevil při sněmovním slyšení Elizabeth Warrenové, při kterém Steven Mnuchin řekl, že když Trump hovořil o podpoře Glass-Steagallova zákona, resp. její verzi pro 21. století, nepodporoval přísné limity, které by vyžadovaly rozdělení bank. „Existují aspekty Glass-Steagallova zákona, o kterých si myslíme, že mohou mít smysl," citoval CNN.com Mnuchina. „Ale nikdy jsme neřekli, že podpoříme úplné oddělení bankovního a investičního byznysu u velkých amerických bank," doplnil Mnuchin.

To okamžitě Elizabeth Warrenová nazvala za „bizarní" krok a řekla, že výraz „Glass-Steagallův" zákon znamená faktické znovurozdělení bank. V reakci na to Mnuchin konstatoval, že zastává podporu pro verzi tohoto zákona pro 21. Století. A nesmí to znamenat rozpad bank. Podle něj se rozhodně nesmí znovu stavět nějaká zeď mezi oba typy bankovního byznysu. „Bylo by obrovskou chybou, kdybychom rozbíjeli banky, protože by to utlumilo půjčky pro podnikání," doplnil Steven Mnuchin. Pokud by se bankovní systém nyní vrátil podle Mnuchina k úplnému oddělení investičního a bankovního podnikání, mělo by to obrovský dopad na likviditu a půjčky malým a středním podnikům. A to prý není rozhodně žádoucí.



 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688