Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  19.05.2017 23:22:16

19. května: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátek napravily další část středečních ztrát, za celý týden ale mírně ztratily Americké akcie v pátek posílily díky příznivým firemním výsledkům. Za celý týden však ztratily kvůli nejistotě kolem působení Donalda Trumpa ve funkci prezidenta Spojených států.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si v pátek připsal 0,69 % a obchodování uzavřel na 20 804,84 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,68 % na 2 381,73 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,47 % na 6 083,70 bodu. Za celý týden však Dow a S&P 500 ztratily zhruba 0,4 % a Nasdaq Composite 0,6 %.

V pátek se dařilo akciím ve všech hlavních odvětvích, nejvíce v sektorech energetiky, základních materiálů a průmyslu, relativně slabší růst zaznamenaly technologické tituly. Index volatility VIX klesl o dalších bezmála 18 % na 12,04 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vzrostl o necelý bazický bod na 2,2346 %.

Americkou politickou scénu tento týden rozvířily další informace kolem údajných vazeb týmu prezidenta Donalda Trumpa na Rusko. To snížilo důvěru akciových trhů v Trumpovu schopnost prosadit slibované investice do infrastruktury a plány na snižování daní.

"Právě to, že Trump může díky speciálnímu vyšetřovateli čelit i výslechu, možná dodává trhu optimismus. Zkrátka věří, že dostane odpovědi na své otázky," míní James Smigiel ze společnosti SEI. "Trump se pohybuje na hraně v komunikaci s republikány i demokraty," varuje ale před optimismem Maris Oggová z Tower Bridge Advisors.

Cena akcií největšího světového výrobce zemědělské techniky Deere & Company (+7,37 %) se v pátek nicméně vyšplhala na rekordní maximum, protože firma vykázala překvapivě vysoký čtvrtletní zisk a zlepšila celoroční výhled. Z nečekaně příznivých čtvrtletních výsledků těžily rovněž akcie softwarové společnosti Autodesk (+14,69 %).

Na devizovém trhu se euro vůči dolaru vyšplhalo až na šestiměsíční maximum 1,1211 USD. Dolarový index, který měří výkon dolaru k šesti hlavním světovým měnám, se dostal na nejnižší úroveň od 9. listopadu, tedy ode dne, kdy byly vyhlášeny výsledky prezidentských voleb v USA. Od začátku týdne index ztrácí přes dvě procenta. To představuje jeho nejvýraznější týdenní pokles od loňského dubna.

K růstu jednotné evropské měny podle analytiků přispívají vyhlídky na zpřísňování měnové politiky Evropské centrální banky. "Teď, když jsou francouzské prezidentské volby za námi, politická rizika v Evropě klesla. Pozornost finančních trhů se vrací k měnové politice," uvedl jeden z analytiků z Commerzbank.

Ceny ropy na světových trzích rostly a v týdenním vyjádření se zvýšily podruhé v řadě. Trhy těší vyhlídky na prodloužení dohody o snížení těžby ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), které chce podpořit i Rusko. Prodloužení dohody by mohlo omezit nadbytek zásob suroviny na trhu.

Trh nyní čeká na příští týden, kdy ministři zemí OPEC rozhodnou o prodloužení dohody o omezení těžby. Ministři Saúdské Arábie a Ruska na počátku týdne navrhli prodloužení stávající dohody členských a nečlenských států OPEC o devět měsíců místo původně zvažovaných šesti. Ochotu dále omezit těžbu ve čtvrtek oznámil i největší ruský producent ropy Rosněfť.

POKRAČOVÁNÍ ČLÁNKU NA INVESTIČNÍM WEBU

PROČ BY STŘEDEČNÍ PROPADY CEN AKCIÍ (NE)MĚLY POKRAČOVAT?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688