Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.05.2017 16:07:12

Předvolební vize Mayové: Británie, která funguje pro všechny


Změny ve financování sociální péče. Přísnější pravidla pro firmy. A vláda, která bude pracovat pro všechny, a ne jenom pro hrstku vyvolených. Takové jsou některé z předvolebních slibů britských konzervativců, které dnes představila premiérka Theresa Mayová. Británii čekají 8. června předčasné volby. A Mayovou, která je vyhlásila, podle aktuálních průzkumů drtivé vítězství.

„Odmítáme kult sobeckého individualismu,“ uvedla Mayová, které někteří prorokují stejně rozhodné vítězství, které si v roce 1983 zajistila její konzervativní předchůdkyně Margaret Thacherová.
Programové prohlášení s názvem „Kupředu společně“ nechává tušit, že konzervativci cílí na tradiční sympatizanty labouristů a dalších politických stran jako euroskeptická UKIP.

Veřejnost je podle premiérky oprávněně rozhořčená nad tím, jaké platy dostávají šéfové některých firem, a příští konzervativní vláda zajistí, že platové ohodnocení řídicích pracovníků bude podléhat hlasování podílníků. Mayová také zpřísní zákony o firemních akvizicích a zajistí, aby žádná zahraniční skupina, která v Británii přebírá důležitou infrastrukturu, nepodkopala bezpečnost země ani fungování základních služeb.

Pokud premiérka volby vyhraje, čeká ji jeden z nejtěžších úkolů, které před sebou měli její předchůdci. Vyvést Británii z Evropské unie, a zároveň udržet pohromadě zemi i její ekonomiku. „Jednání budou bezpochyby tvrdá,“ říká Mayová. Stále se ale domníváme, že žádná dohoda je pro Británii lepší než špatná dohoda,“ uvedla také.

"Žádný mayismus - jen starý dobrý konzervatismus"

Sama Mayová vidí v předvolebním prohlášení pět hlavních priorit: zajistit silnou ekonomiku, postavit se důsledkům brexitu, řešit přetrvávající sociální rozdíly, problémy stárnoucí společnosti a otázky spojené s rychlou změnou technologií.

V ekonomické oblasti konzervativci slibují zatočit s rozpočtovým schodkem, který by do poloviny 20. let měl být minulostí. Současné plány jsou takové, že schodek klesne do fiskálního roku 2021/22 na 0,7 procenta britského HDP z 2,6 procenta. Zvýšení daně z přidané hodnoty konzervativci podle dnešního dokumentu neplánují. Naopak firemní daň chtějí snížit do roku 2020 na 17 procent, což zaznělo už dříve. Naopak sliby nezvyšovat daň z příjmu a příspěvky do systému pojištění, které mohli Britové slyšet v minulé kampani za tehdejšího premiéra Davida Camerona, tentokrát chybí.

Velké změny naopak Mayová chystá ve financování sociální péče. Hradili by ji lidé s majetkem vyšším než 100 000 GBP. Platby by ale mohli odložit až na dobu, kdy již nebudou naživu. Současná soituace je taková, že nárok na bezplatnou sociální péči zdarma nyní pozbývají lidé s majetkem vyšším než 23 250 GBP.

Daň z demence?

„Musíme využít tuto příležitost a vybudovat v Británii větší meritokracii. Znamená to učinit z Británii silnější, spravedlivější zemi, která "funguje nikoli pro hrstku vyvolených, ale pro všechny", uvedla také Mayová podle BBC. Podle šéfa labouristů Jeremyho Corbyna konzervativci navrhují „daň z demence“.

V otázce přistěhovalectví Mayová slibuje omezit takzvanou čistou imigraci, tedy rozdíl mezi lidmi, kteří odcházejí, a těmi, kteří přicházejí do Británie na déle než jeden rok, na desítky tisíc ročně. Za jeden rok do loňského září dosahoval tento ukazatel hodnoty 273 000, podotýká BBC. Pokud jde o případné další skotské referendum o nezávislosti, to se neuskuteční, dokud neskončí proces brexitu, slibuje také Mayová.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688