Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  17.05.2017 17:09:33

Červená nálada z investičního světa se akciové Praze ve středu nevyhla


Dění na pražské burze se ve středu 17. května nevymanilo z celoevropského trendu, který dnes přinesl většině trhů ztráty. Sílí totiž názory, že investoři kvůli politickým kauzám v USA začínají stále více hledat bezpečná aktiva. Ziskové tak v Evropě byly nakonec jen čtyři výjimky ze ztrátových akciových trhů: Estonsko, Slovinsko, Maďarsko a Slovensko. Domácí akciový index PX odevzdal 0,63 procenta na 1020,64 bodu při zobchodovaných objemech před závěrečnou aukcí ve výši 0,615 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok tak dosáhl 0,671 mld. .

Velmi dobře se i přes celkové dnešní ztráty na pražské burze předvedly akcie finančního sektoru. Akcie Erste bank dokonce atakovaly svá maxima, která dosud držely na hodnotě 886 na akcii 28. dubna 2017. Během dne překonaly hodnotu 900 korun za akcii, aby seanci uzavřely se ziskem 0,36 % na 895 za akcii. Cenné papíry tak připsaly už pátou ziskovou seanci po sobě. Podle Václava Kmínka, analytika Patria Finance Erste Bank v posledních dnech reaguje na silná data za HDP z ekonomik středoevropského (CEE) regionu, které je navíc doprovázeno výrazným zlepšováním kvality aktiv v regionu.

„Za celý rok letos očekáváme velice silné výsledky, které budou podpořeny i) náklady pod kontrolou, ii) extrémně nízkými náklady na riziko, iii) výrazným snížením bankovních daní v Rakousku a iv) zlepšením situace v Rumunsku,“ upřesnil Václav Kmínek. Titul za dnešní den posílil o 0,36 procenta na 895,50 za akcii. Akcie Erste Bank jsou již více než rok hlavním doporučovaným titulem Patria Finance v rámci bankovního sektoru CEE.

Dalším růstovým finančním titulem na pražské burze dnes byly akcie Komerční banky (+0,52 % na 977 za kus). Ze sektoru skončily v červených číslech akcie VIG, které odepsaly 2,86 % na 649,80 za akcii. Cenné papíry VIG se dnes poprvé obchodovaly bez nároku na dividendu. Ztráty přidaly během dneška také akcie Moneta Money Bank (-0,37 % na 81,15 za akcii). Analytici říkají, že evropský finanční sektor může ještě zprostředkovaně zažít dopad z událostí v USA i v dalších dnech. Komplikace bank vyvolávají politické problémy Donalada Trumpa, kterému by podle některých názorů mohlo hrozit za údajné ovlivňování vyšetřování FBI v extrémním případě i zbavení funkce prezidenta. Bankovní tituly obchodované v USA tak ztrácejí kvůli obavám spojeným s neuskutečněním regulatorní reformy, pokud by byl Donald Trump odvolán.

To společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače místo odvolání své nabídky energetice ČEZ na koupi elektrárny Počerady, onen návrh prodloužila. I tak ale akcie ČEZ nakonec uzavřely den ztrátou 2,35 % na 441 za akcii a neudržely čtyřdenní ziskový trend. Nabídku tak ve čtvrtek může projednat dozorčí rada ČEZ. Pokud by ČEZ s nabídkou souhlasil, musel by obchod ještě projít schválením Ministerstva financí ČR, které transakci zatím odmítalo. Dneska ale ministerští úředníci uvedli, že stanovisko ministerstva financí nemůže převážit rozhodnutí dozorčí rady. Vršanská uhelná dříve nabízela za Počerady 10 miliard korun s tím, že nabídka je platná pouze do konce dubna.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688