Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  17.05.2017 09:51:58

Bohuslav Sobotka: A. Schillerová nemá potřebné předpoklady pro dobrý výkon funkce ministryně financí, žádám ANO o urychlené předložení jiného návrhu

Nemohu souhlasit s tím, aby po odvolání Andreje Babiše z pozice ministra financí, zastávala tuto funkci jeho dosavadní náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová. Mám proto následující tři hlavní důvody:

  1. Paní Schillerová nese společně s generálním ředitelem Finanční správy Janečkem odpovědnost za kritizovaný pomalý a velmi neochotný přístup Ministerstva financí a daňové správy ke kontrolám firem, jež emitovaly korunové dluhopisy. Ministerstvo financí začalo v této věci jednat až po četných urgencích ze strany rozpočtového výboru, vlády a Poslanecké sněmovny. Po této krajně negativní zkušenosti nemám jako předseda vlády důvěru v to, že dosavadní náměstkyně pro oblast daní Schillerová bude garantovat jednoznačné, důsledné a nestranné prošetření kauz korunových dluhopisů, či dalších daňových problémů současného ministra financí. Předchozí výběr paní Schillerové do funkce náměstka pro daně a cla podle zákona o státní službě, je navíc zpochybněn silnou vazbou její rodiny na brněnské hnutí ANO a jednoho z největších sponzorů hnutí ANO, podnikatele Rusňáka.
  2. Vzhledem k široce a veřejně vnímané závislosti paní Schillerové na A. Babišovi lze předpokládat, že místo samostatného vedení úřadu, které jako předseda vlády od nového ministra požaduji, by byla paní Schillerová fakticky jen prodlouženou rukou a vykonavatelem pokynů současného ministra. Nechci se jako předseda vlády dostat do situace, kdy jmenuji do ústavní funkce ministra někoho, kdo bude veřejností vnímán a považován pouze za nesamostatnou loutku či převodovou páku. To by byla jednoznačně devalvace funkce člena vlády.
  3. Paní Schillerová, rovněž ve spolupráci s generálním ředitelem Janečkem, prosazuje a obhajuje současný silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní. V poslední době však roste podezření, že tento postup daňové správy poškozuje a likviduje i poctivé firmy, např. v oblasti zvýšené frekvence používání tzv. zajišťovacích příkazů. Nový ministr by měl zajistit, že chování daňové správy bude hodnoceno objektivně, jak s ohledem na potřebu důsledně vybírat daně, tak nutnost dát jistotu slušným a poctivým daňovým poplatníkům. Takového objektivního přístupu by však paní Schillerová vzhledem k charakteru jejího dosavadního působení nebyla schopna.

Nominaci paní Aleny Schillerové jsem dnes proto z výše uvedených důvodů odmítl a požádal hnutí ANO o předložení jiného návrhu. Respektuji právo hnutí ANO navrhnout po odvolání ministra Babiše nového kandidáta, jako předseda vlády se však nemohu zříci faktické i ústavní odpovědnosti za to, aby nový ministr skýtal záruku řádného, kompetentního a samostatného výkonu ministerské funkce. Takovou záruku bych u paní Schillerové bohužel neměl.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688