Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.05.2017 18:41:43

Přichází první ochutnávka léta, jak funguje proces prohřívání střední Evropy?



 

Následující dny budou jako malované. Čeká nás příjemné slunečné počasí s teplotami 22 až letních 26°C. Za polovinou května nás tak letos poprvé čeká letní počasí. Zprávami o vysokých teplotách před námi se to v médiích aktuálně jenom hemží, co si ale trošku rozšířit obzory a dozvědět se o vývoji počasí něco nového? Přinášíme stravitelné informace, jak se vůbec do našich končin teplé počasí po zimním půlroce dostává.

Víceméně pro vás máme jen dva odborné pojmy, které si můžete zapamatovat a zkusit pochopit jejich princip. Jedná se o faktory, které nejvíce ovlivňují počasí na našem území během konce jara a počátkem léta. Označují se jako cirkulační a solární. Je to poměrně jednoduché. Cirkulační faktor označuje proudění vzduchu, zcela logicky odkud k nám proudí vzduch, takové počasí tady můžeme očekávat. Pokud od jihu, vypadá to na teplé počasí, pokud od severu, udeří chladno.

Druhým faktorem je úhrn slunečního záření, tedy solární faktor. V květnu a hlavně potom v červnu je slunce nejvýše na obloze z celého roku a také nejdéle svítí během dne. Naše zeměpisné šířky tak dostanou vůbec největší příděl slunečního záření. A teď tipujte, má podle vás na aktuální počasí větší vliv solární faktor nebo cirkulační? Asi tipujete to sluníčko. Je tomu ale naopak, pokud nás zajímá aktuální počasí, cirkulační faktor je důležitější, čili odkud k nám proudí vzduch. Pokud bychom řešili dlouhodobé klima, tak potom už hraje prim samozřejmě sluníčko.

Jak nám to zapadá do aktuálního počasí? Sluníčko už prohřálo střední a jižní Evropu natolik, aby se mohly objevit letní teploty. Ale teprve souhra cirkulačního faktoru = proudění vzduchu nám onen teplý vzduch do české kotliny přinese. Konkrétně od jihovýchodu po zadní straně tlakové výše. Aby se k nám teplý vzduch rychleji dostal, pomáhá i mezera mezi Alpami a Karpaty. Tak honem brýle na oči, v odpoledních hodinách klidně nahoďte tričko a kraťasy a užívejte slunečné pohody.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty