Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.05.2017 13:10:22

Fitch: Pokud se zhorší vztahy Visegrádu s Bruselem, může to střední Evropě snížit rating


Vícerychlostní Evropa a brexit poškodí země Visegrádské čtyřky, domnívá se Fitch. I před nacionalistickou rétoriku znějící z Polska a Maďarska tyto země prý z členství v EU těží. To se ale může zmReuters.ěnit, pokud se vztahy s Bruselem výrazně zhorší, uvedli analytici. O zprávě napsala agentura

Ratingová agentura Fitch dnes vydala zprávu o zemích takzvané Visegrádské skupiny, tedy volné politickoekonomické aliance České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska. Podle agentury země čtyřky těží z členství v Evropské unii, neboť zvyšuje kvalitu jejich dluhopisů

Zároveň však Fitch varuje, že vyostření vztahů mezi hlavními městy čtyřky a Bruselem by mohlo mít ve středně- až dlouhodobém horizontu negativní dopady na ratingy těchto zemí a mohlo by tak zdražit národním vládám půjčování.

Konkrétně agentura upozorňuje na vyostření vztahů mezi Bruselem a Budapeští poté, co se premiérem Maďarska stal v roce 2010 pravicový anti-liberál Viktor Orbán. V roce 2015 získal Orbán spojence v Polsku, kde ve volbách zvítězila jeho stylu politiky ne příliš nepodobná konzervativní pravice.

Česká republika i Slovensko, jediná země čtyřky platící eurem, mají rating A+ se stabilním výhledem. Česku bylo hodnocení potvrzeno v dubnu s pochvalou za nízké zadlužení a silný bankovní systém, nedostatky však agentura viděla v HDP na hlavu. Polský rating kvůli domácí politické situaci už utrpěl a je na úrovni A-. Maďarsko má nejnižší rating ze skupiny (BBB-) a odráží tak ještě dozvuky finanční krize.

Vícerychlostní Evropa zpomalí reformy

Podle agentury Fitch EU pomáhá zemím dosáhnout lepšího ratingu díky tomu, že Brusel tlačí institucionální reformy a nutí země zdokonalovat fungování státního aparátu. Zhoršování vztahů mezi Visegrádem a EU by mohlo vést ke zpomalení těchto změn, přičemž Fitch upozorňuje hlavně na možnost zahájení projektu „vícerychlostní Evropy“.

Tento projekt by umožnil, aby reformy a integrace v některých zemích EU pokračovaly rychlejším tempem, než v těch ostatních. To je politicky komfortní řešení pro více nacionalisticky laděné členy EU, kteří nechtějí být tlačeni do užšího spolku s ostatními členy. Zároveň by to umožnilo prohloubit integraci tam, kde k tomu existuje politická vůle, tedy například v zemích západní Beneluxu nebo v Německu a Francii. Skeptici tvrdí, že by se ze zemí, které zvolí pomalejší integraci, staly druhořadí členové unie.

Mezi další výhody členství v EU podle agentury patří přístup k evropským strukturálním fondům – země Visegrádské skupiny čerpají a budou čerpat v období 2014-2020 zhruba třetinu z jejich celkového objemu. Výhodou je i společný trh, který podporuje obchodní výměnu a produktivitu. Zásahem bude odchod Spojeného království z EU, neboť sníží objem fondů používaných na projekty v méně rozvinutých zemích unie a možná i k uzavření britského trhu pro středoevropské exporty.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688