Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.05.2017 19:08:45

USA a Čína už nejsou tahouny globálního optimismu, začínají naopak budit obavy

Globální ekonomika roste od počátku letošního roku tempem, které převyšuje předchozí trend. V posledních týdnech se ale začínají objevovat náznaky zpomalení. Podle našich modelů nyní dosahuje globální růst 4,1 %, což je asi půl procentního bodu pod tempem růstu dosahovaným před měsícem. Podobné výkyvy jsou běžné a nemusí jít o nic jiného než o přechodný jev. Na druhou stranu je zřejmé, že současný vývoj ovlivňuje situace v čínské ekonomice, která právem budí obavy. Současné zpomalování čínské ekonomické aktivity je pravděpodobně vyvoláno utaženějšími podmínkami na úvěrových trzích. Naštěstí je nyní toto hospodářství v lepším stavu než v letech 20132015 a je tudíž vůči podobným šokům odolnější.

Investoři se po amerických prezidentských volbách zaměřovali zejména na vývoj v USA. Tamní ekonomika je nyní vnímána jako hlavní indikátor průběhu globální reflace. Podle našich odhadů zrychloval její růst od září 2016 až do března 2017, kdy dosáhl 4 %. V dubnu podle nás došlo k oslabení růstu, ale jeho tempo se stále nachází na vysokých 3,2 %, což je znatelně nad trendem ve výši 2,1 %.

Ještě nelze říci, zda je o přechodný jev, naše modely prozatím naznačují, že v následujících měsících byl měl pokračovat návrat směrem k trendu. Pravděpodobnost, že americká ekonomika dosáhne i bez stimulace „únikové rychlosti“, nyní klesla, ale tato možnost stále existuje. Určité pochyby ohledně dalšího vývoje v USA nyní vyvažuje eurozóna. Podle odhadů její růst dosahuje asi 3 %, což je nejlepší výsledek za několik posledních let. Vyspělé ekonomiky jako celek nyní rostou asi o 2,7 %, trend se nachází na 1,7 %.

Jak bylo zmíněno, oživení čínské ekonomické aktivity v současnosti ztrácí na síle. Investoři se až donedávna domnívali, že tamní vláda nebude až do listopadového kongresu komunistické strany tolerovat odchylky od plánovaného růstu. Optimismus živil i vývoj v zahraničí, který naznačoval, že tentokrát bude čínská ekonomika odolnější vůči utahování finančních podmínek.

Tato víra byla sice pohodlná, ale nyní dostává kvůli slabším datům přicházejícím z ekonomiky trhliny. Zdá se také, že vláda se začíná více obávat toho, aby se úvěrová expanze nevymkla kontrole a tudíž se bude více snažit o ochlazení trhu. Tato změna ve vnímání vývoje v Číně pravděpodobně stojí i za současným poklesem cen komodit, které by jinak měly díky vývoji v globální ekonomice růst.

Následující obrázek ukazuje naše odhady aktuálního vývoje ekonomické aktivity v USA, eurozóně a Číně:

 

Čínská vláda se nyní pravděpodobně snaží zabránit rostoucímu zadlužení stínového bankovního sektoru a používá k tomu jak regulační nástroje, tak utahování likvidity. Na druhou stranu se snaží zabránit růstu systematického rizika v celém finančním sektoru. Zároveň by ráda omezila růst úvěrů, které si navzájem poskytují finanční instituce, ale nechce omezit nabídku úvěrů financujících reálnou ekonomickou expanzi.

V podobné pozici nejsou vláda a centrální banka poprvé. Jejich snaha pravděpodobně poněkud omezí růst globální ekonomické aktivity a reflační optimismus. V minulosti ale čínská vláda od utahování finančních podmínek upustila vždy, když tato politika začala doléhat na ekonomický růst. Její růstový cíl nyní dosahuje 6,5 % a to je pravděpodobně hlavní strategická kotva, které se bude držet.

Autor: investor a ekonom Gavyn Davies

(Zdroj: Financial Times, Fulcrum AM)

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688