Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.05.2017 10:08:46

„Zbraně hromadného ničení“ jsou jen investiční výmluvou

Manažeři aktivně spravovaného akciového fondu FPA Capital Fund ve svém posledním čtvrtletním dopisu akcionářům tvrdí: „Burzovně obchodované fondy jsou zbraní hromadného ničení, která pokřivila ceny na trhu a vytvořila potenciál pro prudkou korekci.“ Toto prohlášení je podle mého názoru problematické a dokonce i mylné. Platí to rovněž o řadě podobných tvrzení, která ve zmíněném dopise najdeme. Podívejme se na ně detailněji, protože jde o témata, která jsou v mnoha ohledech aktuální.

Za prvé, fundament už na trhu nehraje žádnou roli. Předpokládejme, že by tomu tak skutečně bylo. I tak by nešlo o velmi výraznou změnu, protože fundament není rozhodující u řady investičních strategií a analýz už hodně dlouho. Platí to například o strategiích využívajících cenové trendy, to samé platí o technické analýze a částečně o čistě kvantitativních přístupech. Podobné strategie hrají na trhu významnou roli a na jejich základě jsou investovány miliardy či dokonce biliony dolarů

Navíc existují burzovně obchodované fondy (ETF), které využívají fundament. Tato strategie je založena na takzvané „chytré betě“ a nyní ji využívají ETF, které spravují více než půl bilionu dolarů aktiv. Hovořit o tom, že ETF vedou k ignorování fundamentu, tedy nelze.

Za druhé, valuace leží příliš vysoko. Zde stojí za připomenutí jen to, že pokusy o odhad předraženého trhu jsou předem odsouzeny k neúspěchu. Drahé akcie totiž mohou být za čas ještě dražší a pokračovat v růstu mohou ještě celé roky. Pokud někdo čeká, až ceny klesnou na úrovně, které považuje za rozumné, nemusí mu nakonec stačit jeho vlastní trpělivost. 

Za třetí, ETF budou působit problémy ve chvíli, kdy trh začne oslabovat. Zde nemusíme teoretizovat, protože máme dost zkušeností z krize let 2008 a 2009. Dva velké ETF Vanguard Group a Dimensional Fund Advisors ukázaly, že jejich klienti se nepokoušeli stahovat své peníze a naopak seděli v klidu a čekali, až krize pomine. Jinak řečeno, centrum paniky se nacházelo v úplně jiné části finančního systému než na straně ETF a jejich klientů. 

Za čtvrté, na trhu je příliš mnoho maržových obchodů. Tyto obchody ale ve skutečnosti nejsou vedoucím indikátorem. Jen automaticky rostou s tím, jak se zvedá celý trh a při jeho poklesu se naopak jejich objem snižuje. 

Za páté, stále více akcií je zahrnuto v akciových indexech a to ovlivňuje jejich ceny bez ohledu na vývoj fundamentu. Jak ovšem ukazuje výzkum McKinsey & Co, cenový efekt odrážející zahrnutí nějaké akcie do indexu je jen krátkodobý a dlouhodobá valuace jím dotčena není. 

Manažeři z fondu FPA jsou možná frustrovaní, protože jeho výsledky se nalézají v posledních letech pod růstem celého trhu. Příčinou je velká zásoba hotovosti, kterou tento fond drží ve víře, že ceny akcií leží kvůli ETF příliš vysoko. Jenže pokud někdo ze svých neúspěchů viní ETF, nepoučil se z lekce, kterou mu trh dává. 

Autor: investor Barry Ritholtz

(Zdroj: Bloomberg)


 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688