Skryté nebezpečí: infikovaná klíšťata jsou i v Praze

TNBiz, 14.5.2017

Štáb si vybral přírodní park Šárka v Praze. Překvapilo ho, s jakou rychlostí pořídil první úlovek. Stačilo projít část neposečené louky a za zhruba 30 sekund bylo první klíště na dece.

Během zhruba 20 minut nachytal na třech místech u cesty hned sedm klíšťat. "V přírodním parku, kde se nechává vegetace růst tak, jak má být, tak tam je klíšťat velké množství," potvrzuje Alena Žákovská z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Lidé, kteří chodí do parků, přiznávají, že se ve městech proti klíšťatům nijak nechrání. Podle hygieniků jsou ale i v Praze nakažená klíšťata.

"Každoročně nějaký záchyt někde máme. Nejčastěji postižená bývá Šárka nebo Točná," řekla TV Nova hygienička Zdeňka Jágrová.

Největší počet případů zákeřné klíšťové encefalitidy, téměř pětinu všech, hlásili minulý rok lékaři z jižních Čech. Následovala Vysočina, Středočeský a Plzeňský kraj.

V těchto dnech, kdy je aktivita klíšťat na maximu, by měli lidé při výletech do přírody chodit jen po zpevněných cestách, používat repelent a vždy se pořádně prohlédnout.

Přisáté klíště je potřeba odstranit co nejdříve a také správnou metodou, aby se riziko možné nákazy co nejvíce snížilo.

Podle lékařů, by se k vytažení klíštěte měla používat dezinfekce, klíště nevytáčet, ale vyviklat a nesahat na něj rukama. I tak se totiž člověk může nakazit.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky