Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  12.05.2017 17:12:18

Summary: Cie Financiere Richemont se nedařilo v Evropě, Allianz zvýšila provozní zisk


Prodejce luxusního zboží Cie Financiere Richemont (mimo jiné šperků Cartier) zrychlil v roce 2017 propad tržeb proti předešlému roku. Může za to hlavně Evropa, kde tržby poklesly o 8,5 procenta. To společnost ArcelorMittal akcionáře příjemně překvapila. Ukazatel ziskovosti EBITDA totiž meziročně přidal 140 procent. Pojišťovna Allianz díky produktovému mixu životního pojištění podpořila provozní zisk skupiny na pětiprocentní růst.

EVROPA:


Cie Financiere Richemont – silná druhá polovina roku nedokázala zachránit tržby

Prodejce luxusního zboží (mimo jiné šperků Cartier) zrychlil v roce 2017 propad tržeb proti předešlému roku z -0,6 % na -4 %. Celkové tržby tedy poklesly na 10,65 mld. EUR, což je však víceméně v souladu s predikcemi trhu. Regionálně stojí za poklesem Evropa (40 % celkových tržeb), jejíž tržby odepsaly 8,5 %. Jistou vinu však přisuzujeme vysoké srovnávací bázi – tržby tohoto regionu v roce 2016 rostly 8% tempem. Dle produktového portfolia vidíme největší pokles v segmentu hodinek (-11 % na 2,9 mld. EUR). Jedná se o dlouhodobější problém, jak ve světě klesá poptávka po tomto produktu. Konečně, dle prodejních kanálů vidíme nárůst o 4 % v maloobchodě, který však zdárné kontruje 14% pokles velkoobchodního prodeje.

Dobrou zprávou pro investory je, že navzdory poklesu tržeb dokázal management udržet provozní zisk nad očekáváním trhu (1,76 mld. EUR proti 1,69 mld. EUR). Zato provozní marže se zúžila o 200 bazických bodů na 16,6 %.

Akcie Richemont v návaznosti na oznámení odepisují 5,5 %.

ArcelorMittalukazatel EBITDA byl skvělým překvapením

Výrobce ocele hospodařil s ukazatelem EBITDA na úrovni 2,2 mld. USD (+140% yoy), což je pro trhy, které očekávaly hodnotu 2 mld. USD překvapivá zpráva. Další skvělý vývoj představuje také růst EBITDA marže, která se za poslední rok zdvojnásobila a teď má hodnotu 14 %. Průměrná cena za prodanou ocel byla meziročně vyšší o 25 %, v případě železné rudy pozoroval management přírůstek až 77 %. Volný cashflow skončil v červených číslech (-2,2 mld. USD), kvůli značnému přírůstku pracovního kapitálu.

Růst průměrné ceny oceli částečně vyvážil nižší dodávky, které meziročně sklouzly o 8 % na 21 265 kt. Opačně tomu bylo u železné rudy, jejíž vyšší cena šla ruku v ruce s rostoucími dodávkami (+20 % yoy na 8,7 mt).

Výhled ukazatele EBITDA pro rok 2017 management neposkytl, víme však, že tržní podmínky pro 2Q by měly být stabilní. Poptávka po oceli by se měla v jednotlivých regionech vyvíjet následovně: US +3 – 4 %, EU +0,5 – 1,5 %, Čína -1 – 0 %, Brazílie +3 – 4 %, Společenství nezávislých států -0,5 - +0,5 % a na globální úrovni +0,5 – 1,5 %.

Navzdory solidním výsledkům se dnes akcie Arcelor Mittal přepadají až o 6 %.

Allianz – produktový mix životního pojištění podpořil provozní zisk skupiny

Německá pojišťovací skupina uzavřela kvartál s mírným 2% yoy růstem tržeb na 36,2 mld. EUR v souladu s odhady trhu. Provozní zisk vykročil o 5 % yoy výše na 2,9 mld. EUR (konsensus 2,7 mld. EUR), čímž zcela určitě dopomohl také čistému zisku na akcii. Navzdory tomu, že ten sklouzl meziročně o 13 % na 4,18 EUR, dokázal sebejistě předčit konsensus trhu stanovený o 1 EUR níže.

Hnacím motorem růstu provozního zisku byl segment životního pojištění, který narostl o 25 % na 1,16 mld. EUR, odrážejíc tak příznivější produktový mix. Segment majetkového pojištění hrál naproti tomu roli ruční brzdy. Jeho 13% yoy pokles na 1,26 mld. EUR jde na vrub slabým výsledkům britské dceřinky Ogden a také horším výkonům v Německu. Pomyslnou vodu na mlýn skupiny hnala také správa aktiv, která si připsala 23 % yoy a dosáhla 570 mil. EUR.

Ukazatel combined ratio, což je zjednodušeně řečeno poměr výdajů a přijatých poplatků (tzn. čím nižší, tím lepší), dosáhl 95,6 %. Proti stejnému období předešlého roku se jedná o nárůst o 230 bazických bodů. Solventnost skupiny (Solvency II ratio) se zlepšila o 300 bps qoq a teď dosahuje 212 %.

Cena akcií se v současnosti nachází mírně pod včerejší zavírací cenou.

AstraZeneca – Imfinzi úspěšná v dalším kole klinických studií

Biofarmaceutická společnost oznámila kladné výsledky dalšího kola klinických studií (MYSTIC) jejich nového produktu Imfinzi (durvalumab) pro léčbu rakoviny plic. Imfinzi nyní prokazatelně snižuje riziko zhoršení choroby, což představuje značnou podporu pro firemní pipeline (produkty ve vývoji). Dle managementu se potenciální trh odhaduje na 1 až 2 mld. USD a AstraZeneca má proti konkurenčním klinickým studiím náskok až 2 roky. Další klinické studie budou nadále pokračovat, avšak již teď probíhají jednání s regulátory o budoucím uvedení léčiva na trh.

Akcie AstraZeneca reagují na dobré zprávy a za dnešní den posilují o více než 9 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688