Pavel Hruška (SGG.cz)
Okénko investora  |  12.05.2017 09:04:37

Stříbro - krátkodobý výhled

Cena stříbra od oznámení výsledků prvního kola francouzských prezidentských voleb prochází výraznou korekcí. Během posledních čtyř týdnů hodnota trojské unce klesla z 18,70 USD na středečních 16,10. Stříbro odepsalo 14% ze své letošní maximální ceny a téměř tak vymazalo celý letošní růst, který odstartovalo v prosinci loňského roku na ceně 15,65 USD/ozt. Nyní se jeho cena přiblížila k důležité oblasti podpory nacházející se okolo hodnoty 15,85 USD, jejíž případné testování, resp. jeho výsledek, by mohl rozhodnout o dalším vývoji ceny stříbra v letošním roce.

V následujících grafech je zachycen jak dlouhodobý vývoj jeho ceny tak i současná situace z posledních měsíců. Nejprve se ale krátce podívejme jak se hodnota stříbra chovala v dlouhém období. Graf č.1 zobrazuje období od roku 2003 do současnosti. Během této periody předvedlo stříbro slušný cenový rozsah. Minimální cena 4 USD/ozt je vidět hned na začátku grafu, maximální ceny pak dosáhlo stříbro v roce 2011, kdy se jeho hodnota vyšplhala na dnes těžko představitelných 49 USD. Důvody tohoto extrému jsou nasnadě, byly jím probíhající programy kvantitativního uvolňování, úrokové sazby držené Fedem blízko nuly a v důsledku těchto okolností i slabý dolar.

Kromě tohoto cenového rozptylu je ale z dnešního pohledu zajímavá zejména linie podpory (v grafu vyznačena zelenou barvou), která začíná v roce 2003 a jejíž síla byla otestována na přelomu let 2015 - 2016, kdy se cena stříbra odrazila od hodnoty 13,70 USD/ozt. Případný souběh událostí, zde myšleno především rychlejší než očekávané utahování měnové politiky americkou centrální bankou a s tím spojený růst výnosové křivky, by mohl vést k jejímu opětovnému vyzkoušení v průběhu letošního léta. Oblast možného testu je v grafu č.2 zobrazena červenou elipsou. Méně zajímavou informací v grafu č.1 je rezistence v podobě 50-ti měsíčního klouzavého průměru (totožný s 200W, momentálně na hodnotě 17,90), která v loňském a letošním roce růst ceny stříbra zastavila.

 Graf č.1

Další graf (č.2) zachycuje v týdenní periodě střednědobý vývoj. Je na něm zobrazena již výše zmíněná oblast možného testu dlouhodobé trendové linie okolo hodnoty 15 USD. Tuto hodnotu mělo stříbro naposledy na počátku roku 2016, odkud se cena, v atmosféře pomalejšího než očekávaného zvyšování sazeb FED a rostoucí nervozity před podzimními prezidentskými volbami v USA, odrazila a následně, během prvního pololetí, vystoupala až ke 21 USD/ozt. Dále je zde červeně zvýrazněna trendová linie, pod kterou bylo na začátku tohoto týdne zahájeno obchodování. Návrat a páteční uzavření obchodování nad ní, by mohlo krátkodobě vrátit stříbru sílu k částečné korekci poklesu ceny z poslední doby. Naopak další pohyb okolo této linie v následujících dnech by mohl vést k testování cen pod hodnotou 16 USD za trojskou unci. Do grafu č.2 jsou ještě zaneseny dva klouzavé průměry, které v letošním roce fungovaly střídavě jako support a rezistence (žlutě 50W, červeně 200W). Černá horizontální čára pak vyznačuje letošní minimální cenu, zmíněnou v úvodu článku.


Graf č.2

Na posledním grafu č.3 je zobrazen denní vývoj ceny stříbra v tomto roce. Je na něm vyznačen tvořící se trendový kanál s vyznačenou středovou linií (zelená barva). Pokud se podaří stříbru udržet nad jeho spodní hranou, mohla by následná korekce směřovat do oblasti 17,35 - 17,55 (červená elipsa), ve které se nachází nejen jeho středová linie, ale také 61,8% Fibo úroveň cenového rozsahu zachyceného období. Klíčem k tomuto obratu a návratu cen nad 17 USD/ozt bude zdolání úrovní 16,40-50 (střednědobá trendová linie z grafu č.2) a následně 16,80-90 (nejnižší hodnota březnové korekce). Pro návrat ceny výše hovoří také oscilátor RSI, který se nachází v přeprodaném pásmu a odráží tak délku kontinuálního poklesu z posledních týdnů, kdy z 18 obchodních dnů pouze ve dvou případech skončilo obchodování nad otevírací cenou (údaj se vztahuje ke středečnímu závěru).

Graf č.3

Jako nejpravděpodobnější vývoj pro následující dny a týdny vidím návrat ceny do středu formujícího se trendového kanálu, kde se také nalézá 50% Fibo úroveň poklesu z posledního měsíce. Zde by mohlo stříbro vyčkat na červnové rozhodnutí FED o dalším zvýšení základní úrokové sazby a možné náznaky budoucí dynamiky utahování měnové politiky americkou centrální bankou.

Ing. Pavel Hruška

Ing. Pavel Hruška vystudoval ČVUT v Praze, před cca 15 lety nastoupil do finanční skupiny, ve které působí dodnes. Na počátku působil jako obchodní ředitel ŠtěpánekAuto a po zhruba 3 letech stál rovněž u zrodu společnosti Step Guarantee Group.




Logo Step Guarantee Group

Step Guarantee Group s.r.o.

Step Guarantee Group s.r.o. byla založena před více než 12 lety, primárně jako investiční skupina, v současné době působící převážně na komoditním trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688