TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  11.05.2017 16:01:58

Demonstrace proti Zemanovi a Babišovi pokračují. U Hradu i jinde


Včerejší demonstrace v mnoha českých městech proti ministru financí Andreji Babišovi a prezidentovi Miloši Zemanovi dnes pokračují. Není jasné, zda účast na nich dosáhne podobně překvapivých čísel, jako včera, kdy například Václavské náměstí zaplnilo zhruba dvacet (a podle některých odhadů dokonce třicet) tisíc lidí.

Na včerejší mohutné akce dnes naváže hlavní událost v Praze - demonstrace na Hradčanském náměstí. "Děkujeme všem za středeční akce po celé republice a skvělou účast! A zveme Vás na událost, která bude úplně jiná, bude hned ve čtvrtek, také neopakovatelná. Naše požadavky ještě nebyly splněny. Trváme na nich," vzkázali organizátoři přes pozvánku na demonstraci.

Demonstranti především požadují, aby prezident Miloš Zeman konal, jak mu jeho ústavní povinnosti ukládají a na návrh premiéra odvolal ministra financí Andreje Babiše. To se dosud nestalo, přičemž prezident už avizoval, že Babišova demise, pokud vůbec, přijde na přetřes až po Zemanově návštěvě Číny.

Na tuto zahraniční cestu odlétá Miloš Zeman dnes večer. Podle itineráře cesty letadlo s prezidentem startuje v 18 hodin, tedy přesně v době, kdy začíná demonstrace na Hradčanském náměstí. Prezident se tak s demonstranty podle všeho mine.

 

Ustoupil prezident tlaku veřejnosti?

Kromě odvolání Andreje Babiše organizátoři chtějí i to, aby Zeman odstoupil z funkce, protože si neplní své povinnosti. Už se jich - možná pod tlakem demonstrací - včera částečně ujal. I když dal před řešením vládní krize přednost výletu do Libereckého kraje, v podvečer přijal v Liberci hlavní politické aktéry (kromě premiéra, který yl ve chvíli pozvání už na cestě na státní návštěvu Lucemburska.

Prezident účastníkům schůzky v Liberci nastínil dvě možné varianty, jak vyřešit vládní krizi. Kromě předčasných voleb i řešení, které zúčastnění nechtěli komentovat - odchod ministra financí Andreje Babiše i premiéra Bohuslava Sobotky z vlády.

"Ten návrh musíme probrat a uvidíme, zda bude přijatelný pro všechny tři koaliční strany. Rozhodně jsme se shodli na tom, že předčasné volby nejsou prioritním řešením a že ho nechceme," prohlásil vicepremiér Pavel Bělobrádek.

 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688