Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  10.05.2017 23:03:37

10. května: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Akcie na newyorské burze skončily ve středu se smíšenými výsledky. Kromě toho, že prezident Donald Trump odvolal šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho, byla jediným faktorem ovlivňujícím trh série zpráv o ne zrovna valných výsledcích hospodaření firem.

Index Dow klesl o 0,16 % na 20 943,11 bodu, S&P 500 ale stoupl o 0,11 % na 2 399,63 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,14 % na rekordních 6 129,14 bodu. Zásluhu na tom měly zejména akcie společnosti NVIDIA (+17,83 %) díky lepším než očekávaným hospodářským výsledkům v prvním čtvrtletí. Dařilo se mimo jiné těžebnímu sektoru, mírně naopak zaostávaly průmyslové společnosti. Index volatility VIX vzrostl o 2,51 % na 10,21 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA přidal necelý bazický bod na 2,407 %.

 FBI se pod vedením Jamese Comeyho věnovala mimo jiné vyšetřování údajných zásahů Ruska do loňských prezidentských voleb. Donald Trump uvedl, že důvodem odvolání Comeyho jsou chyby při vyšetřování skandálu kolem služební elektronické pošty Hillary Clintonové. Kritici se však domnívají, že Bílý dům se snaží narušit vyšetřování FBI ohledně zásahů Ruska. Wall Street ale pohlíží na dění ve Washingtonu jako na další z řady pokusů odvést pozornost od Trumpových slibů snížit daně a zvýšit výdaje do infrastruktury.

 Osm z jedenácti hlavních sektorů v rámci indexu S&P 500 zpevnilo. Akcie energetických firem stouply o více než procento za podpory více než 3% růstu ceny ropy. Opačným směrem trh táhly zejména akcie mediálních společností, jejichž čtvrtletní hospodaření zaostalo za očekáváním.

 Slabé výsledky srazily například akcie společností Walt Disney (-2,15 %), farmaceutické firmy Allergan (-3,69 %) nebo internetového provozovatele cestovních služeb Priceline (-4,54 %).

 Americký dolar se ve středu na devizovém trhu pohyboval v úzkém rozpětí. Mezi investory se vrátila nechuť k provádění rizikovějších obchodů po zprávě, že americký prezident Donald Trump odvolal šéfa FBI. Zpráva vyvolala obavy, zda nejnovější krize nezabrání vládě v realizaci jejího hospodářského programu.

 Trh však stále zůstává optimistický, pokud jde o další vývoj kurzu dolaru vůči jenu, protože investoři očekávají oživení ekonomického růstu USA v druhé polovině roku a další zvyšování úroků v zemi.

 Komentář prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghio neměl ve středu téměř žádný vliv na euro. Draghi uvedl, že je zatím příliš brzy na to, aby ECB oznámila vítězství v boji s nízkou inflací v eurozóně. V pondělí euro stouplo na šestiměsíční maximum nad 1,10 USD díky vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách, které zahnalo obavy investorů z politických rizik v Evropě.

 Dolar se nakonec vyšplhal na osmitýdenní maximum vůči japonskému jenu za podpory vyšších cen ropy a mírného zvýšení výnosů amerických pokladničních poukázek. Dolarový index, který měří výkon americké měny ke koši šesti předních světových měn, stagnoval na 99,67 bodu. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,07 % na 1,0866 USD.

 Ceny ropy na světových trzích výrazně rostly a ropa Brent se vrátila těsně nad 50 USD za barel. Trh povzbudil hluboký pokles zásob na americkém trhu a zprávy, že prodloužení dohody Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o omezení těžby podpořily Irák a Alžírsko.

 Zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 5,2 milionu barelů a zaznamenaly nejvýraznější týdenní pokles v tomto roce. Analytici dotázaní agenturou Reuters odhadovali pokles jen na 1,8 milionu barelů. Snížily se rovněž zásoby benzínu a dalších ropných produktů.

 Irák a Alžírsko se připojily k Saúdské Arábii a dalším klíčovým zemím OPEC, které podpořily návrh na prodloužení dohody o omezení těžby do konce roku. Dosavadní dohoda, k nimž se připojilo i Rusko a některé další země, byla uzavřena na půl roku pro první pololetí.

Hlavní středeční události na amerických trzích

- Americký maloobchodní řetězec Wal-Mart je připraven zaplatit 300 milionů dolarů za to, že jeho zaměstnanci dávali v Mexiku, Číně a Indii úplatky. S odkazem na informované zdroje to ještě v úterý uvedla agentura Bloomberg.

- Americká technologická společnost Apple koupila finskou firmu Beddit, která vyvíjí a prodává hardware pro monitorování spánku a doprovodné aplikace pro mobilní telefony. Beddit to ve středu uvedla na své webové stránce, finanční ani další podmínky dohody ale nesdělila. Mluvčí Applu se k záležitosti rovněž odmítl vyjádřit.

- Poskytovatel služeb v oblasti klinického výzkumu pro zdravotnické firmy INC Research Holdings se dohodl na spojení s konkurenční firmou inVentiv Health formou výměny akcií. Hodnota transakce činí zhruba 4,6 miliardy USD. Firmy tak chtějí posílit pozici na rostoucím trhu laboratorních služeb pro zdravotnické společnosti.

- Počet žádostí o hypotéku ve Spojených státech v týdnu do 5. května po sezónním očištění údajů stoupl předchozímu týdnu o 2,4 %. Uvedla to Asociace hypotečních bankéřů (MBA).

- Americký index dovozních cen se v dubnu meziročně zvýšil o 4,1 % po růstu o 4,2 % v březnu (odhad: +3,6 %). Index vývozních cen vzrostl o 3 % po 3,6% zvýšení v březnu. V meziměsíčním srovnání se index dovozních cen zvýšil o 0,5 % (březen revidován na +0,1 % z -0,2 %) a index vývozních cen stoupl o 0,2 % (březen revidován +0,1 % z +0,2 %, odhad: +0,1 %).

- Rozpočet Spojených států skončil v dubnu v přebytku 182,4 miliardy USD, což je druhý nejvyšší údaj pro tento měsíc za dobu, kdy se vývoj rozpočtu sleduje. K vysokému přebytku přispěla změna konečného termínu pro zaplacení daně z příjmu firem. Loni byl tento termín stanovený na březen, letos až na duben. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo americké ministerstvo financí. Od počátku fiskálního roku je však rozpočet v deficitu přes 340 miliard USD.  Rekordní přebytek pro duben byl v roce 2001, kdy činil 189,8 miliardy USD. Loni v dubnu pak činil 106 miliard USD.  Rozpočtový výbor Kongresu (CBO) očekává, že rozpočtový deficit v letošním fiskálním roce klesne na 559 miliard USD z loňských 587 miliard. V příštím roce počítá CBO s dalším poklesem schodku, a to na 487 miliard USD. V následujících letech by se však měl deficit podle úřadu postupně zvyšovat a do roku 2027 se vyšplhat až na 1,4 bilionu USD. K růstu by měly přispět mimo jiné náklady spojené s odchodem silných ročníků do důchodu.

- RBC Capital zvýšila cílovou cenu akcií Allergan na 284 z 279 USD.

- Pacific Crest zvýšila cílovou cenu akcií Nvidia na 99 z 90 USD.

- RBC Capital zvýšila cílovou cenu akcií Valeant Pharmaceutical na 19 z 18 USD.

Výsledková sezóna

- Výsledky Mylan v 1Q: Upravený zisk na akcii 0,93 USD (odhad: 0,92 USD), tržby 2,72 miliardy USD (odhad: 2,82 miliardy USD).


Vysoké valuace jsou pro americké akcie větším rizikem než slábnoucí faktor Trump. Kde dnes na Wall Street hledat příležitosti?
18:00

Vysoké valuace jsou pro americké akcie větším rizikem než slábnoucí faktor Trump. Kde dnes na Wall Street hledat příležitosti?       

Jeff Gundlach: S&P 500 bude padat, je čas sázet na mladé trhy a konkrétní tituly. V létě přijde korekce

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688