Patria (Patria Finance)
Komodity  |  10.05.2017 14:27:02

Kdo se bojí Fedu? Investoři v komoditách to být nemusí (GS)


Pokud má mít někdo strach z americké centrální banky, určitě ne investoři do komodit. Surovinám se dařilo nejvíce právě tehdy, když Fed zvyšoval sazby. Takový je závěr nejnovější analýzy banky Goldman Sachs, která má u této třídy aktiv doporučení v portfoliu nadvážit („overweight“). Je ale její prognóza opravdu bez mráčku?

Analýza vychází z dat zpětně do roku 1988 a zahrnuje čtyři cykly zvyšování sazeb. Surovinám se dařilo nejlépe v obdobích, kdy úrokové sazby v USA rostly. Návratnost byla v takovém případě vyšší než návratnost akcií a dluhopisů. K podobnému zjištění analytici dospěli, když se podívali na zpřísňování měnové politiky v Číně.

„Intuitivně to dává smysl, protože důvodem, proč Fed zvyšoval úrokové sazby, byly známky přehřívání ekonomiky,“ tvrdí také GS. „Silná agregátní poptávka, rostoucí mzdy a cenová inflace jsou přesně tím obdobím, kdy se komoditám daří nejvíc.“

Americká analýza

"Goldmani" přitom přišli ještě s jednou analýzou. Ta se týká přímo USA a říká, že doba, kterou se tamní ekonomika zotavuje po finanční krizi z let 2007-2008, by mohla být nejdelší v historii. Šanci, že se tak stane, vidí GS nyní na zhruba 66 procent. Důvod pro takové tvrzení? Největší světová ekonomika zažívá expanzi již 95 měsíců, říká banka. V dějinách USA se přitom stalo jenom dvakrát, že hospodářská expanze trvala déle, jak alespoň ukazují data zpětně do roku 1854.

A špatná zpráva? Pravděpodobnost, že Spojené státy postihne v příštích devíti čtvrtletích hospodářská recese, vidí banka nyní na 31 procent. A toto číslo se zvyšuje.

Pokud jde o komodity, ty po loňské rally letos zatím klesají. Index Bloomberg Commodity Index letos odepisuje zatím zhruba 5,8 procenta. V útlumu jsou ceny ropy, které minulý týden prošly dramatickým výprodejem. Na procenta se nedaří ani cukru, topnému oleji či zemnímu plynu. Slabší jsou i některé obecné kovy. Oproti tomu americkým akciím se vede a trhají rekordy. Poslední padl nejnověji v úterý, když širší index S&P zahájil seanci na čerstvém historickém maximu.

Rizika. Jsou?

GS na základě nejnovější analýzy a s poukazem na velmi solidní kondici na americkém pracovním trhu a očekávané zrychlení inflace k dvouprocentnímu cíli říká, že nadcházející rok vidí pro komodity příznivě. S obdobným závěrem přišla v pondělí také švýcarská UBS: Podle ní by silnější růst globální ekonomiky a větší disciplina na straně nabídky měly připravit půdu pro to, aby se ceny komodit vydaly v příštích měsících nahoru.

Existují tedy nějaká rizika?

GS vidí hned tři: Možnou revoluci na trhu s energiemi, kde by americká ropa z břidlic mohla zásadním způsobem změnit to, jakým způsobem reaguje nabídka ropy na poptávku. Dále vývoj v Číně, odkud v minulých dekádách vanul silný vítr do plachet. To je něco, co se s čínským přechodem na ekonomický model založený více na službách a spotřebě zřejmě nebude opakovat. A za třetí, ekonomické podmínky současného cyklu utahování měnové politiky se od těch minulých mohou lišit.

Vztah mezi komoditním indexem Bloomberg Commodity Index a úrokový sazbami vyhlašovanými Fedem (horní hranice pásma) ukazuje následující graf:



Jaké komodity tedy ano?
 

Když Spojené státy zvyšují sazby, mohou si nejlépe vést obecné kovy před energetickými komoditami, vzácnými kovy a zemědělskými surovinami, říká také GS. O příčinný vztah mezi úrokovými „hiky“ a zdražováním komodit ale ani zdaleka nejde. „Ekonomika, která je v pokročilejší fázi cyklu, pohání jak rally v komoditách, tak rozhodnutí centrální banky zvýšit sazby,“ říkají její analytici.

UBS očekává, že nejlépe by se v pozdější fázi ekonomického vzmachu mělo dařit energiím a průmyslovým kovům v čele s ropou, zemním plynem a mědí. Brent by se podle banky mohl v létě obchodovat kolem 60 dolarů za barel (středeční vypořádání bylo na ceně 48,73 USD). Naopak drahé kovy budou prý zaostávat. Zlato by během příštích 3 měsíců mohlo otestovat hranici 1 200 dolarů, ale i nižší hodnoty (dnes se zlato obchoduje kolem 1 223 dolarů za unci). Mezi nejméně preferovanými cíli vidí švýcarská banka také bavlnu a dobytek na porážku a mezi rizikové faktory, které je třeba ve druhém pololetí sledovat, počítá utahování měnové politiky v Číně.

Zdroje: www.bloomberg.com

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688