Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  10.05.2017 11:28:38

Komentáře ke stavebnictví - mírné nadechnutí, pro ekonomiku velmi důležitý sektor

 

Stavebnictví má pro ekonomiku nezastupitelnou roli. Vyznačuje se dlouhodobě obrovským multiplikačním efektem, který ale v posledních letech kvůli útlumu tohoto oboru nenaplňuje svůj potenciál. Podle aktuálních čísel Českého statistického úřadu sice meziročně stavebnictví po očištění vzrostlo o dvě procenta, ale výsledek by mohl být daleko horší, pokud by plusové body nepřineslo pozemní stavitelství, které vzrostlo o více než šest procent.

 

Stavební produkce představuje zhruba 430 miliard korun ročně. Je přitom stále velmi hluboko pod úrovní roku 2008. Pětiletý propad se sice v roce 2013 zastavil, ale kumulativně si za tuto dobu stavebnictví pohoršilo o závratných 435 miliard, což se rovná roční produkci roku 2005. Roky 2014 a 2015 sice přinesly mírný růst, ale stále jsme na tom o více než 16 procent hůře, než v roce 2008. Podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) navíc dosavadní průběh stavební produkce naznačuje, že se v číslech za rok 2016 vrátíme k hodnotám roku 2012.

  

Multiplikační efekt je téměř bilion korun

 

České stavebnictví si přitom určitě zaslouží maximální podporu. Jenže jakoby v posledních letech nebylo bráno v potaz, jak významně a nenahraditelně ovlivňuje stav a rozvoj naší ekonomiky. Vždyť tento obor vytváří přibližně sedm procent hrubého domácího produktu, zaměstnává přes osm procent osob v civilním sektoru a vykazuje značný multiplikační efekt na celou řadu dalších odvětví.

 

Podle odhadů Hospodářské komory ČR získá státní rozpočet z každých 100 milionů korun stavebních investic přes 50 milionů korun daňových a ostatních přínosů. Navíc jeden milion korun stavebních investic vytváří více než tři pracovní místa, z toho jedno ve stavebnictví. Podle nedávného vyjádření prezidenta SPS Václava Matyáše se multiplikátor pro toto odvětví pohybuje na úrovni 2,2 – 2,3, takže každá realizovaná miliarda korun stavebních investic vyvolává celkový nárůst produkce v národním hospodářství ve výši 2,2 – 2,3 miliardy korun. Při 430 miliardách korun stavební produkce tak jde o téměř o bilion korun pro naše hospodářství.

 

Stavebnictví brzdí nedostatek zakázek a dlouhý povolovací proces

 

Problém celého stavebnictví je zejména v útlumu nových zakázek ze strany veřejného sektoru, který je na jedné straně způsoben pomalým čerpáním dotací EU a na straně druhé se zde projevuje nepřiměřená regulace v rámci povolovacího procesu či posuzování vlivu na životní prostředí. Jedním z negativních efektů dlouhé přípravy projektů je nedostatek nových bytů na trhu a růst jejich ceny, která jen v Praze za poslední rok vzrostla o čtvrtinu.

 

Přestože se trh s rezidenčním bydlením snaží, jak může, stále jsme v počtu nových bytů hluboko za aktuální poptávkou. Za celý loňský rok bylo v Praze zahájeno jen 1707 bytů, prodáno však bylo 6650. Meziročně šlo o pokles vydaných povolení o 56 procent. Čísla za první tři měsíce tohoto roku přitom ukazují, že se tempo nelepší ani letos. Za první čtvrtletí tohoto roku totiž bylo zahájeno jen 411 bytů, což je pětkrát méně, než za stejné období roku 2008. Za letošní březen to bylo dokonce pouhých 40 bytů. Je tedy zřejmé, že tak omezené povolování je zcela nedostatečné a je jednou z hlavních příčin zdražení nových bytů.

 

Pozitivní vyhlídky nedávno přinesla Sněmovnou schválená novela stavebního zákona, která měla ambici zkrátit jeden z nejdelších povolovacích procesů na světě. Pokud by Senát vrátil novelu stavebního zákona Sněmovně a ta již v důsledku aktuálního politického dění neexistovala, pak by celá práce vyšla vniveč a naděje na zkrácení povolovacího procesu by vyšuměla. Stavebnictví by tak přišlo o jednu z mála příležitostí, která by mohla nastartovat postupný růst.

 

 

 

 

 

Dušan Kunovský

 

předseda představenstva

 

Central Group, a. s.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688