Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  10.05.2017 10:30:43

Nezaměstnanost v dubnu opět klesla, lidí bez práce je o téměř 88 tisíc méně než před rokem

Ke konci dubna 30. 4. 2017 evidoval Úřad práce ČR celkem  327 199 uchazečů o zaměstnání. To je o  28 913 méně než v březnu a o  87 761 méně než  před rokem. Zároveň jde o nejnižší dubnovou hodnotu od roku 2008, kdy ÚP ČR evidoval 316 118 nezaměstnaných.

Z celkového počtu lidí bez práce bylo v uplynulém měsíci 303 834 dosažitelných uchazečů. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 4,4 % (březen 2017 – 4,8 %, duben 2016 –  5,7 %). Meziměsíčně i meziročně se zvýšil počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich v dubnu nabízeli prostřednictvím ÚP ČR  159 072, téměř 17 tis. z nich pak na DPP nebo DPČ. V mezinárodním srovnání měla ČR podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za březen 2017) nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Podíl nezaměstnaných osob v ČR30. 4. 2017 4,4 %
Počet uchazečů o zaměstnání 327 199
Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání 303 834
Míra nezam. podle EUROSTAT (březen 2017) 3,3 %
Počet volných pracovních míst 159 072

 

Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období.

„Počet uchazečů o zaměstnání meziročně klesl v dubnu o téměř 88 tis. osob. Řada regionů se v tomto ohledu dostala na historická minima. Česká ekonomika je stále v dobré kondici a na vývoji se příznivě podepisují jak průmyslová výroba, tak i jarní sezónní práce, které už jsou v plném proudu. Jedná se především o oblasti jako je stavebnictví, gastronomie a cestovní ruch, dále zemědělství, zahradnictví lesnictví, lázeňství či těžba. Některé sezónní práce, především ve službáchturistickém ruchu, se letos v některých horských regionech vlivem dlouhé lyžařské sezóny dokonce vůbec nezastavily,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v  jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství. V  následujících měsících by tak mohla nezaměstnanost ještě dále klesat.“

Úřad práce ČR zaznamenal  v uplynulém měsíci nárůst poptávky po sezónních pracovnících na krátkodobé pracovní poměry. Celkem evidoval ke konci dubna 6 153 těchto pozic. Zaměstnavatelé hledají například pomocníky v oblasti těžby a stavebnictví či ve výrobě, uklízeče, pomocné pracovníky v dopravě, v zemědělství, lesnictví, řemeslníky a kvalifikované pracovníky ve stavební výrobě, obsluhu pojízdných zařízení, slévače, svářeče, montážní dělníky nebo pomocníky do kuchyně. Zájem je také o kuchaře, číšníky, servírky, uklízeče, pomocníky v zahradnictví a ve stavebnictví, sběrače jahod nebo dělníky v lesních školkách či v lese. Objevují se už též nabídky v rámci letních brigád. Poptávka je po prodavačích rychlého občerstvení a zmrzliny, pracovnících do zahradnictví a rekreačních středisek nebo po instruktorech na dětských letních táborech. Řada zaměstnavatelů ale hledá brigádníky spíše prostřednictvím internetové inzerce či vlastních zaměstnanců.

A rozjíždí se i veřejná služba (VS). V současné době má ÚP ČR s  organizátory VS, především obcemi, nestátními neziskovými organizacemi nebo třeba základními a mateřskými školami, nasmlouváno celkem 5 268 pozic pro její výkon. A nejedná se jen o činnosti při zajištění čistoty ulic a dalších veřejných prostranství, ale i o aktivity, které lidé vykonávají v rámci pomocných činností při poskytování sociální péče (např. při ambulantní a terénní sociální službě, při poradenských či pečovatelských službách pro seniory a osoby se zdravotním postižením), v administrativě, mateřských centrech, při organizování sportovních a kulturních akcí nebo v zařízeních určených pro opuštěná a týraná zvířata. Dosud na veřejnou službu nastoupilo 1 065 klientů ÚP ČR a zájem ze strany dalších uchazečů o zaměstnání se postupně zvyšuje.

„Velmi oceňujeme pozitivní přístup ze strany organizátorů veřejné služby, kteří tak nabízejí dlouhodobě evidovaným uchazečům o zaměstnání možnost pravidelně vykonávat činnosti, jejichž prostřednictvím mohou pomáhat těm, kteří pomoc společnosti potřebují. Patří mezi ně například obyvatelé domů seniorů, děti, lidé se zdravotním postižením apod. A fakt, že na veřejnou službu dobrovolně nastoupila už více než tisícovka zejména dlouhodobě evidovaných uchazečů o zaměstnání, svědčí o tom, že i oni sami vnímají veřejnou službu jako možnost, jak se mohou v době, kdy jsou nezaměstnaní, realizovat,“ říká Kateřina Sadílková.

Pozitivně se na trhu práce projevuje též další prohloubení proaktivní komunikace ÚP ČR se zaměstnavateli, cíleného přístupu k uchazečům o zaměstnání a v neposlední řadě pak i podpora státu v rámci aktivní politiky zaměstnanosti (APZ).

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou (1,4 %), Praha-východ (1,5 %), Pelhřimov (2,1 %), Benešov (2,2 %), Jindřichův Hradec a Jičín (oba 2,3 %), Mladá Boleslav, Písek, Praha-západ a Plzeň-jih (shodně 2,4 %). Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 34 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná (9,9 %), Most (9,6 %), Ostrava-město (8,3 %), Ústí nad Labem (8,2 %), Bruntál a Jeseník (oba 7,5 %), Chomutov (7,3 %) a Děčín (7 %). Podíl nezaměstnaných mužů poklesl na 4,2 % a žen na 4,6 %.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo  v dubnu všech 77 regionů. Největší pak okresy Jindřichův Hradec (o 26,8 %), Pelhřimov (o 22,7 %), Svitavy (o 20,9 %), Chrudim (o 19,5 %), Písek a Prachatice (shodně o 19,1 %), Břeclav (o 17,6 %), Klatovy (o 17,5 %) a Jičín (o 17,2 %). Kromě rostoucí ekonomiky se na vývoji na trhu práce pozitivně podepisuje také už zmíněná intenzivní proaktivní komunikace ÚP ČR se zaměstnavateli. V rámci monitoringu trhu práce kontaktují jeho zaměstnanci zaměstnavatele v regionu, vyhledávají volné pracovní pozice pro uchazeče o zaměstnání a poskytují jim informace o možnostech vzájemné spolupráce a o jednotlivých nástrojích a opatřeních APZ.

Výsledkem vzájemné spolupráce je mimo jiné stále vysoký počet volných pracovních míst v databázi ÚP ČR. V uplynulém měsíci jich úřad evidoval celkem 159 072, což je o 8 155 více než v březnu a o  34 792 více než před rokem. Nejvíce volných pozic chtějí obsadit zaměstnavatelé  v Praze (28 888), ve Středočeském (19 618), v Jihomoravském (13 799), Pardubickém (13 095), Plzeňském (12 297) a Moravskoslezském (11 498) kraji. Z celkového počtu volných pracovních míst nabízeli zaměstnavatelé 12 060 pozic na dohodu o provedení práce a 4 892 na dohodu o pracovní činnosti.

 

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 2,1 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (13,2), Ústí nad Labem (7,9), Jeseník (7,5), Sokolov (6,8), Hodonín (6,4), Bruntál (5,7), Chomutov, Most a Děčín (shodně 5,2). Z celkového počtu nahlášených volných pracovních míst jich nabízeli zaměstnavatelé ke konci předchozího měsíce 44.118 absolventům a mladistvým a  12.341 osobám se zdravotním postižením (OZP).

Žádané jsou technické profese, dělníci, řidiči a kuchaři

Zaměstnavatelé měli v dubnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, uklízeče, kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře, montážní dělníky, pracovníky ostrahy bezpečnostních agentur, svářeče, řezače plamenem a páječe nebo nástrojáře.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Právě v této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance. Úřad práce ČR proto klade velký důraz na už zmíněné prohloubení poradenství a individuálního přístupu nejen ve vztahu k uchazečům a zájemcům o zaměstnání, ale i k jednotlivým zaměstnavatelům. Za zmínku stojí organizace výběrových řízení či předvýběry vhodných uchazečů o zaměstnání, které ÚP ČR zajišťuje pro zaměstnavatele na základě jejich konkrétních požadavků. Osvědčují se např. i setkání v rámci regionálních partnerství či osobní návštěvy starostů měst a obcí.

V této souvislosti je ale třeba poukázat na fakt, že uchazeči o zaměstnání z evidence Úřadu práce ČR nejsou pro zaměstnavatele jediným zdrojem pracovní síly na trhu práce. O tom, kterého zaměstnavatele si zaměstnanec nakonec zvolí, rozhoduje řada aspektů, např. výše mzdy, benefity nebo třeba dobře nastavená firemní kultura zaměstnavatele.

Během dubna se do evidence ÚP ČR nově přihlásilo 37.153 lidí. Ve srovnání s minulým měsícem byl jejich počet nižší o  3.194 osob, meziročně pak nižší  o 6.455 uchazečů. Z evidence naopak odešlo celkem 66.066 uchazečů o zaměstnání (ukončená evidence, vyřazení uchazeči o zaměstnání). To je o  1.623 více než  v březnu a o  5 691 méně než v dubnu 2016. Novou práci získalo  48.962 lidí – o  4.458 více než v předchozím měsíci a o  4.745 méně než před rokem. Celkem  13.195 z nich ji našlo díky přímé aktivitě zaměstnanců Úřadu práce ČR.

Kdo je v evidenci uchazečů o zaměstnání

V evidenci byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v dubnu 42,7 roku. Mezi evidovanými bylo 115 645 lidí nad 50 let a na celkové nezaměstnanosti se podíleli 35,3 %. Z celkového počtu lidí bez práce bylo těch, kteří jsou nezaměstnaní déle než 12 měsíců 38,7 % – celkem  126 782 osob. Průměrná délka nezaměstnanosti činí 723 dní. V uplynulém měsíci bylo bez práce  167 664 žen (51,2 % z celkového počtu nezaměstnaných) a  51 614 OZP (15,8 % z celkového počtu nezaměstnaných).

Z profesního hlediska bylo v evidenci nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, uklízečů, pracovníků v ostraze, řidičů osobních a malých dodávkových automobilů, zedníků, kamnářů, dlaždičů, montérů suchých staveb, pomocných manipulačních dělníků nebo pracovníků v gastronomii.

Na konci dubna 2017 bylo bez práce 13 128 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Celkový počet mladých lidí bez práce klesl meziměsíčně o  1 204 a meziročně pak o  5 652 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4 % (březen 2017 –  4 %, duben 2016 – 4,5 %).  Bez práce bylo k 30. 4. 2017 celkem 9 149 bývalých studentů, tj. o 1 107 méně než v předchozím měsíci (duben 2014 – 24 715, duben 2015 – 19 192, duben 2016 – 14 507).

Všem skupinám ohroženým dlouhodobou nezaměstnaností věnuje Úřad práce ČR zvýšenou péči. V tomto ohledu sklízí úspěch především zprostředkovatelská práce ÚP ČR, úzká spolupráce se zaměstnavateli, realizace APZ, kde jde zejména o veřejně prospěšné práce (VPP) a společensky účelná pracovní místa (SÚPM), intenzívní práce s uchazeči o zaměstnání v rámci poradenských aktivit a v neposlední řadě také úzká spolupráce zaměstnanců agend Zaměstnanosti a Nepojistných sociálních dávek. V případě uplatnění uchazečů o zaměstnání na VPP není důležitá vysoká kvalifikace či výborný zdravotní stav. Zároveň ale umožňují dlouhodobě nezaměstnaným, aby si oživili nebo získali pracovní návyky, a po jejich skončení snáze našli stálou práci. Pokud jde o SÚPM, ta nabízejí klientům možnost získání zaměstnání i ve specializovaných oborech. Ke konci dubna podpořil ÚP ČR v rámci nástrojů APZ celkem  29 541 uchazečů a zájemců o zaměstnání. APZ přispívá k zaměstnávání uchazečů prakticky ve všech odvětvích. Zaměstnanost významně podporují také projekty financované z národních a evropských peněz.

Úspěch sklízí i pilotní projekt příspěvku na dojíždění za prací, který ÚP ČR poskytuje od dubna 2016. Žádat o něj mohou uchazeči a zájemci o zaměstnání v celé ČR. Do konce dubna 2017 podalo žádost o příspěvek celkem 3 086 zájemců. Nejvíce v Moravskoslezském (932), Olomouckém (774), Jihomoravském (330) a Ústeckém (259) kraji. Jen v dubnu jich Úřad práce ČR přijal 349. S 1 838 žadateli už uzavřel dohodu o poskytnutí příspěvku (s 309 z nich v dubnu). V jejich rámci přiznal měsíční částku většinou ve výši 1 500 . Podpoření uchazeči nejčastěji dojíždí do práce 10 – 25 a 25 – 50 km. Jsou mezi nimi lidé různých profesí, např. administrativní pracovníci, prodavači, strážní, montážní či strojírenští dělníci, technici, uklízečky, telefonní operátor, vychovatel, učitelka, kuchař, švadlena nebo třeba účetní. Lidé mohou žádat také o jednorázový příspěvek na přestěhování se za prací ve výši 50 000 . Dosud tak učinilo 98 zájemců. Nejvíce v Moravskoslezském (27), Olomouckém (17) a Zlínském (10) kraji. Celkem 31 z nich už ÚP ČR žádost schválil. Ostatní posuzuje. Vzdálenosti přestěhování se liší, v některých případech dosahují i téměř 300 km. Mezi žadateli se objevují např. technický a odborný pracovník, specialisté v obchodní a veřejné správě, operátor výroby, učitelka, personální konzultant, trenér, vrátný, asistentka v advokátní kanceláři, řidič autobusu, pracovník infocentra či pokladní.

Tradiční vlajkovou lodí v rámci nástrojů APZ, společně se SÚPM, jsou veřejně prospěšné práce (VPP). Ke konci dubna pracovalo na VPP celkem 12 114 lidí. VPP jsou určeny pro dočasné pracovní uplatnění uchazečů o zaměstnání, kterým ÚP ČR věnuje při zprostředkování zaměstnání zvýšenou pozornost. Jedná se o pozice v oblasti méně kvalifikovaných a pomocných prací. Úřad práce ČR tato místa vytváří ze zákona jako krátkodobé pracovní příležitosti. Smyslem VPP je podpora dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů. Opakovaně může ÚP ČR podpořit stejného klienta pouze výjimečně, např. v případě, že se jedná o osobu se zdravotním postižením, uchazeče do 30 nebo naopak nad 50 let či rodiče, který pečuje o dítě do 15 let nebo o uchazeče, kterému hrozí sociální vyloučení, jestliže se opakovaně prokáže, že nemůže najít zaměstnání na volném trhu práce. Měsíční výše příspěvku ÚP ČR v rámci tohoto nástroje APZ činí 15 tis. Kč. V případě Asistentů prevence kriminality, Koordinátorů VPP a veřejné služby pak 16 tis. korun.

VPP zaměstnavatelé nejčastěji využívají při úklidu a údržbě veřejných prostranství a zeleně, pomocných pracích, opravách veřejného majetku, v lesnictví, v charitě, sociálních službách, v rámci dohledové služby, asistentů prevence kriminality nebo k zajištění dalších veřejně prospěšných činností. Obce a kraje je mohou využít také při odstraňování následků živelných pohrom nebo při zimních a jarních údržbách.

SÚPM vyhrazená hrají prim hlavně u firem, a to napříč všemi obory. Díky podpoře v této oblasti dostalo ke konci dubna šanci získat zaměstnání  9 365 uchazečů. Celkem 45 lidí podpořil ÚP ČR v rámci nově zřízených SÚPM u zaměstnavatele (jde o místa, v jejichž rámci ÚP ČR přispívá  na jejich vybavení). Nejčastěji zaměstnavatelé využívají SÚPM ve všeobecné a odborné administrativě, v gastronomii, hotelnictví, úklidu, obchodě, ve výrobě a službách (i osobních), ve stavebnictví, zahradnictví, zemědělství, strojírenství či v charitě. Přijímají na ně řidiče, prodavače, řemeslníky, opraváře, kadeřnice, kosmetičky, účetní, výrobní a montážní dělníky nebo skladníky. Celkem  2 109 nezaměstnaných mohlo na základě příspěvku na SÚPM začít podnikat. Nejčastěji v oblasti osobních služeb, pohostinství, v obchodě, řemeslech či administrativě.

Uchazečům a zájemcům o zaměstnání vydatně pomáhají v návratu na trh práce i rekvalifikační kurzy, které ÚP ČR finančně podporuje. K 30. 4. 2017 se jich účastnilo celkem  2 160 lidí. Mezi klienty je značný zájem o kurzy zaměřené na základní počítačové dovednosti, kurzy pro získání řidičských a profesních průkazů, svářečské kurzy a kurzy účetnictví. Pro změnu profese nebo další prohloubení znalostí se nejčastěji rozhodují lidé mezi 35 – 39, 40 – 44 a 50 – 54 lety, z hlediska kvalifikace jsou mezi účastníky nejvíce zastoupeni uchazeči s výučním listem, úplným středním vzděláním s maturitou a klienti se základním vzděláním. ÚP ČR může financovat plně nebo částečně tři varianty rekvalifikací – ty, které zajišťuje sám, zvolené rekvalifikace a rekvalifikační kurzy přímo u zaměstnavatelů.

Mezi skupiny uchazečů o zaměstnání ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností patří též osoby se zdravotním postižením. Proto i v jejich případě poskytuje ÚP ČR příspěvky na podporu pracovního uplatnění. V rámci chráněných pracovních míst (CHPM) finančně podpořil ke konci dubna 2 005 OZP (z toho jich 55 vykonává samostatně výdělečnou činnost). Nejčastěji se jedná o pozice určené výrobním, montážním a pomocným dělníkům, řemeslníkům, pracovníkům v osobních a úklidových službách, administrativě, obchodě, prodeji a ostraze, skladníkům, šičkám, operátorům call center apod. Celkem 171 uchazečům přispěl ÚP ČR na provoz CHPM.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v předchozím měsíci  83 391 lidí, tj. 25,5 % všech uchazečů vedených v evidenci (březen 2017 – 28,1 %, duben 2016 – 22,8 %). Nezaměstnaní pobírali v průměru  6 599 . O rok dřív ji ÚP ČR vyplácel  94 612 uchazečům o zaměstnání.

Míra nezaměstnanosti podle EUROSTAT (Statistický úřad Evropského společenství), která se používá pro mezinárodní srovnávání a vychází z  výsledků za březen 2017, ukazuje, že se Česká republika drží dlouhodobě pod průměrem EU. V tomto měsíci měla ČR nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci celé EU (sezónně neočištěná míra nezaměstnanosti ČR – 3,3 %, EU28 – 8,3 %, sezónně očištěná míra nezaměstnanosti ČR 3,2 %, EU28 8 %).

-red-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688