Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.05.2017 18:34:29

Ministryně školství Valachová končí kvůli skandálu ve sportu: Nechci být záminkou Babišovi

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) podá k 31. květnu demisi. Nechce poskytovat ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) záminku k tomu, aby odváděl pozornost od svých závažných problémů, napsala na twitteru. K odstoupení ji vyzývali někteří politici kvůli kauze sportovních dotací.

"Chci podpořit politickou kulturu, tak jak ji prosazuje sociální demokracie, proto rezignuji na funkci ministryně školství," uvedla. Odpoledne přitom na tiskové konferenci o dalším financování sportu oznámila, že neodstoupí, že se nezříká své politické odpovědnosti a vyčká, zda ji bude schopna obhájit. Poté ale mluvila o okolnostech s premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Rezignaci mu nabídla sama. "Moje osobní rozhodnutí je nezvratné," řekla novinářům Valachová. Nechce, aby aktuální situace na ministerstvu, byla zneužívána v "politických půtkách" nebo v předvolební argumentaci vůči ČSSD. O možném nástupci s premiérem nemluvila.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poděkoval Valachové za odpovědné rozhodnutí, které je v zájmu slušné politické kultury. Prezident Miloš Zeman se s ministryní setká po svém příletu z Číny, sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Z návštěvy se vrátí 18. května.

Valachová podá rezignaci k 31. květnu, tedy v den, kdy má Senát projednávat kariérní řád. Nechce, aby kvůli vyvození její politické odpovědnosti utrpělo školství. Doufá, že ještě kariérní řád prosadí.

Kvůli obviněni v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství pro sport je od pátku ve vazbě náměstkyně úřadu Simona Kratochvílová. Ve vazbě skončil i předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

Valachová na odpolední tiskové konferenci oznámila, že pozastavila poskytování dotací pro sportovní organizace a svazy. Investiční program, kterého se týká aktuální kriminální kauza kolem fotbalové asociace, zruší a připraví program nový. Uvedla to na dnešní tiskové konferenci. Zároveň zdůraznila, že sportovním svazům včetně fotbalové asociace letos ministerstvo na základě jeho vlastních kontrol a zpřísnění podmínek zatím nevyplatilo "ani korunu".

"Rozhodla jsem s okamžitou platností, že celý proces hodnocení bude opakován, a to z procesní opatrnosti. Budeme postupovat co nejrychleji," slíbila Valachová. Nový investiční program se podle ní bude týkat jedné miliardy korun vyplácené v letech 2017 - 2018.

Fotbalová asociace ČR podle ní bude mít velký problém získat dotace i v případě nového hodnocení, protože je obviněnou osobou. Valachová hledá možnost, jak zajistit financování fotbalových klubů uvnitř asociace.

Ministryně řekla, že v minulých měsících na ministerstvu nařídila několik mimořádných kontrol a opatření v sekci sportu. "Byla screeningována e-mailová komunikace zaměstnanců odboru sportu s výsledkem zachycení tří osob. Vedle toho jsem řešila dvě podezření na střet zájmu," řekla. Policie podle ní vstoupila do této interní kontroly.

Opatření se nedotkne miliardy korun určené pro sportování dětí a mládeže - tyto peníze ministerstvo uvolní v následujících týdnech. Programy pro zdravotně postižené sportovce a pro sportování veřejnosti by měly projít jen rámcovou kontrolou.

Jediné peníze, které ministerstvo začne v následujících týdnech rozesílat, jsou dotace v celkové výši jedné miliardy korun z programu pro děti a mládež. Následně bude financován i program pro handicapované sportovce a veřejnost. "Tyto programy si vyžádají jen rámcovou kontrolu speciálně ustaveného kontrolního týmu," řekla ministryně. V programech sportovní organizace a sportovní svazy nařídila hodnocení z opatrnosti opakovat.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688