Kolo pro dítě: jak vybírat kolo pro dítě

Jaké kolo pořídit svému dítěti?

Přišel čas pořídit dítěti kolo, ale nevíte jak na to? Nebojte, zase tak složité to není. Kolo nesmí být moc malé, ani naopak moc velké, musí dobře brzdit a být z kvalitních materiálů. Jak ho tedy správně vybrat? A je vůbec nutné kolo kupovat, když bude za rok zase malé? S tím nám poradí Lukáš Jusko ze společnosti Simplerent, celosezónní půjčovny dětských kol a lyží.

1 Dítě nejprve změřte

Vybrat pro dítě správnou velikost kola je základ. Rodiče často dělají tu chybu, že koupí větší kolo, než je potřeba. Dítě pak na kole sedí nepřirozeně a je příliš natažené, nebo jsou pro něj řídítka příliš vysoko. Stačí dítě změřit a podle výšky vybrat vhodné kolo. Určitě nekupujte kolo s tím, že do něj časem doroste.

2 Dítě musí dosáhnout nohama na zem

V případě, že pořizujete první kolo, myslete na to, že dítě techniku jízdy neovládá. Proto vybírejte tak, aby za každých okolností dosáhlo nohama na zem a mohlo bezpečně zastavit. Vyhnete se tak ošklivým pádům. „To samé platí i o přechodu na větší kolo další jaro – vždycky je dobré, když dítě necháte po zimě nějaký čas rozjezdit na menším, aby získalo jistotu, a teprve pak přejdete na nové,“ vysvětluje Lukáš Jusko ze společnosti Simplerent.

3 Nebojte se přídavných koleček

Na odrážedle dítě jezdilo bez nejmenších problémů, ale na kole stejné velikosti se bojí? Zkuste to s přídavnými kolečky. Dítě na začátek získá jistotu ve šlapání, přece jen oproti odrážedlu jde zase o úplně jiný pohyb. Po čase kolečka sundejte, dítě se rychle naučí jezdit bez nich.

4 Začněte s protisměrnou brzdou

Veškerá kola se dnes dodávají s přední čelisťovou brzdou, začátečník by ale měl mít především brzdu protisměrnou. „Takzvané torpédo, kdy dítě brzdí nohou do protisměru jízdy, je bezpečnější, dítě je schopné rychlejší reakce a nepotřebuje tolik síly ani soustředění. Na ruční brzdu pak bez problémů přechází časem, jakmile si je na kole jisté,“ vysvětluje Lukáš Jusko.

5 Pořiďte hliníkové ráfky

S brzdami souvisí i kvalita ráfků. Na výběr jsou plastové, ocelové nebo hliníkové. „Rozhodně doporučuji nešetřit a pořídit hliníkové ráfky. Na nich jsou totiž brzdy nejúčinnější. Ocelové ráfky brzdí hůř, plastové naopak přebržďují,“ říká Lukáš Jusko se Simplerent.

6 Nezapomeňte na plastový kryt řetězu

Dětem se může jednoduše stát, že se jim do řetězu namotá tkanička nebo část oděvu a nebezpečný pád je na světě. Kolo pro menší děti by mělo mít plastový kryt, který tomuto riziku zabrání.

7 Myslete na bezpečí dítěte aneb Bez helmy ani ránu

Častý argument rodičů je, že dítě jezdí jen po zahradě nebo v okolí domu, a tak žádnou helmu či jiné bezpečnostní doplňky nepotřebuje. „Nošení přilby je pro děti povinné, nebezpečí zranění hlavy bych opravdu nepodceňoval. A rodičům doporučuji pro děti pořídit i rukavice,“ doplňuje Jusko.

8 Jenže jde i o peníze…

Nové kolo, to je často zásah do rodinného rozpočtu. Navíc je pravděpodobné, že za rok z něj malý cyklista vyroste a kolo či odrážedlo za několik tisíc bude jen zabírat místo v garáži nebo se jej budete snažit složitě prodat. Tyhle problémy řeší stále populárnější model celosezónní půjčovny. „Nejenom, že výrazně ušetříte, ale kolo navíc dostanete servisované, v případě závady vám jej okamžitě vymění, a když dítě skokově povyroste ještě během léta, prostě dostanete větší a jede se dál,“ doporučuje Lukáš Jusko ze Simplerent. „Stále více lidí využívá i mobilní půjčovnu, která za vámi přijede až domů. Stačí říci, jak je dítě vysoké, odborník naloží odpovídající modely a ve smluvený den a čas vám kola přiveze. Ušetříte tak čas a dítě si vše v klidu vyzkouší ve známém prostředí,“ uzavírá Jusko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky