TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.05.2017 10:57:59

Další nahrávka Babiše: Kompro chtěl zveřejnit před sjezdem ČSSD


Nahrávku zveřejnil twitterový účet "Julius Šuman". Reportér deníku MF Dnes Marek Přibil na ní mluví s ministrem financí Andrejem Babišem, který deník MF Dnes vlastnil, o kauze, při níž byl bývalý šéf oddělení korupce protikorupční policie Radek Holub podezřelý, že zneužil své funkce k vytvoření kompromitujícího materiálu na advokáta Karla Muzikáře. Přibil Babišovi říká, že se s Muzikářem zná.

Muzikář měl Přibilovi sdělit, že v kauze je zapleten také advokát Radek Pokorný, který má blízko ke špičkám ČSSD. Ten měl být spojený s lidmi, kteří byli v kauze vyšetřováni. Přibil Babišovi přinesl výslechy, které prováděl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), konkrétně bývalého prvního náměstka Generální inspekce bezpečnostních sborů Dušana Brunclíka.

"Raději jsem to v novinách ještě s nikým nerozebíral, protože to jsou citlivé věci," přiznává na nahrávce Přibil a Babišovi říká, že si přepis výslechů může nechat, protože má kopii. "To jsem se chtěl poradit, jestli tohle můžeme publikovat, protože já to tam nechci s nikým moc rozebírat," řekl Přibil.

 

 

"Když se to podaří, tak budu mít ten protokol. Oni sledovali toho Holuba, jak se opravdu s tím Pokorným stýkal. Což je tak citlivá věc, která by ty sociální demokraty svým způsobem asi dost poškodila," říká Přibil a Babišovi ukazuje další získané dokumenty.

"To je vlastně proti komu tohle to?" ptá se Babiš. "To je hlavně proti sociálním demokratům a proti ODS," vysvětluje Přibil. "Sociální demokrati tam dosadili Murína, tam ho chtěl Sobotka. A tady toho Bílka tam předtím dosadil Langer," zmiňuje Přibil bývalého šéfa GIBS Ivana Bílka a jeho nástupce Michala Murína.

Přibil s Babišem rozebírá výpověď první náměstka GIBS Dušana Brunclíka, kterého hodnotí jako nejmocnějšího muže GIBS v době, kdy útvar řídil Ivan Bílek. "Aha, tak to jako že na nich hezky blije. No hezký to je," říká Babiš.

"Já bych to nechal. Načasoval bych to někdy před ten jejich socanský sněm a něco před volbami," říká Babiš Přibilovi. Ten odpovídá, že by bylo perfektní načasovat před sjezd ČSSD vydání materiálů o ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi a nabízí, že je schopen zařídit, aby část textů místo v MF Dnes vyšla v deníku Právo, kde předtím deset let pracoval. Chce tak zabránit, aby to vypadalo, že deník vede proti sociální demokracii cílenou kampaň. "To bych se dohodl s Frantou Nachtigallem," zmiňuje Přibil ředitele strategie vydavatelství MAFRA.

Přibil Babišovi dále řekl, že jeho zdroje z policie na něm vyzvídají, jestli bude Robert Šlachta, bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který skončil, když byl při reorganizaci policie jeho útvar sloučen s Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality do jednotné Národní centrály boje proti organizovanému zločinu, v budoucnu ministrem, pravděpodobně vnitra.

Andrej Babiš na to odpovídá, že mu Šlachta vzkázal, že by chtěl být policejním prezidentem. Těmito slovy nahrávka končí. Skupina Julius Šuman předtím na twitteru vydala dvě podobné nahrávky. Na té první Andrej Babiš uráží své kolegy z vlády. Na druhé se s Přibilem baví o tom, kdy vydat materiály, které se týkají ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka a ministra vnitra Milana Chovance.   

Andrej Babiš už kvůli nahrávkám podal trestní oznámení. Uvedl, že je skandální, že ministra financí a vicepremiéra někdo odposlouchává. Nejprve se nechtěl k autenticitě nahrávek vyjádřit. Následně přiznal, že se s novinářem Přibilem sešel, což podle svých slov "podělal". Trvá ale na tom, že jej neúkoloval a že vše je připravenou provokací, která jej má poškodit a má odvést pozornost od kauz jiných stran, zejména nyní od zásahu policie na ministerstvo školství.

"Já už k tomu řekl vše. Evidentně jsem se stal obětí cílené provokace nastrčeného agenta, který mě měl kompromitovat. Teď vypouští na veřejnost sestříhané nahrávky, kde jsem ale i tak velmi pasivní. Každý, kdo si to poslechne, si musí všimnout, jak moc mi to vnucuje," řekl Babiš k třetí vypuštěné nahrávce webu idnes.cz.

"Žádné lepší Česko. Babiš bohužel svými metodami potápí politiku do žumpy. Ohlásil to tehdy okamžitě na policii nebo ne," reagoval na třetí zveřejnění odposlech premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Nahrávky bude Babiš vysvětlovat na mimořádné schůzi Sněmovny ve středu 10. května. Tu svolali poslanci opozičních ODS a TOP 09. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ke třetí nahrávce napsal, že Babiš měl podat trestní oznámení, když dostal do rukou živé policejní spisy. "Teď, když to na něj prasklo, má smůlu. Už je pozdě," tweetoval Kalousek.

Po vypuštění druhé nahrávky deník MF Dnes reportéra Marka Přibila propustil a od jeho kontaktů s Babišem se distancoval. "S panem Babišem, jehož jsem vnímal jako svého šéfa, jsem se sešel třikrát. Nikdy jsem nikoho nenahrával, natož abych pracoval pro Chovance, jehož jsem úhlavním nepřítelem. A to i v rámci soudních sporů. Více se k této věci nebudu a nehodlám vyjadřovat. Přátelům děkuji za podporu," napsal Přibil 5. května na facebook.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688