Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.05.2017 09:04:35

Rozbřesk: ČNB ve starých dobrých kolejích

Od prvního měnově politického zasedání bankovní rady po opuštění kurzového režimu se v podstatě nic moc neočekávalo a ČNB v tomto směru ani nezklamala. Na programu byla nová prognóza, která lehce vylepšila výhled české ekonomiky pro letošní rok a stejně jako všechny ostatní za poslední dva roky předpokládá rychlý nárůst tržních úrokových sazeb. Je ovšem zřejmé, že ke zvyšování sazeb ČNB prozatím nic nenutí.

Inflace je sice nad cílem a zůstane nad ním letos i po většinu příštího roku, avšak poté by mělo dojít k jejímu poklesu pod preferovaná dvě procenta. Druhým důvodem, který bude i nadále brzdit úvahy o rychlém zvyšování sazeb je ECB pokračující v politice masivního tisku eur. ČNB totiž není nijak motivovaná rozšiřovat úrokový diferenciál a ponoukat korunu k rychlejším ziskům a to navzdory proinflačním rizikům prognózy. A nakonec třetím důvodem, který pro rychlý růst úroků nesvědčí, je samotný exit z kurzového režimu, jež lze chápat jako zpřísnění měnových podmínek v ČR.

Na růst sazeb si proto ještě trh bude muset počkat. Předpokládáme, že prostor pro zpřísnění měnové politiky u nás nastane až v příštím roce, kdy by se už k „normální“ politice mohla začít vracet i ECB. To samozřejmě neznamená, že růst nemohou střednědobé a dlouhodobé úrokové sazby nebo výnosy státních dluhopisů. Ostatně už nyní jsme docela daleko od loňských minim na swapové křivce a tendence k dalšímu zvyšování delších sazeb je zřejmá s tím, jak se do Evropy vrací i inflace a víra v návrat k tradičnímu pojetí měnové politiky ECB. O rychlosti, s jakou půjdou sazby ČNB nahoru, bude do značné míry rozhodovat nejenom inflace, ale i kurz koruny. Ta by měla podle slov – i prognózy – centrální banky díky konvergenci posilovat, nicméně její aktuální „překoupenost“ jí v rychlejších ziscích zatím brání. Takže nakonec lze říct, že vlastně ČNB může být spokojena nejenom s hladkým exitem, ale i s vývojem kurzu koruny a zaujmout vyčkávací taktiku a v další prognóze jen odložit růst PRIBORu zase o nějaké to čtvrtletí do budoucna.

TRHY

CZK a dluhopisy

Korunu včerejší výsledky zasedání bankovní rady nijak nepodpořily a postupně se svezla až nad úroveň 26,85 EUR/CZK. Nakonec proč by vlastně měly, když centrální bance musí vývoj kurzu po exitu docela vyhovovat a nemusí situaci na trhu přímo nijak ovlivňovat. ČNB se při exitu z trhu stáhla, a jak ukazuje denní vývoj likvidity v bankovním sektoru, a nakonec to potvrzují i slova z centrální banky, vývoji kurzu pouze přihlíží.

Vůči politické nejistotě či obecně politickému dění vyvolanému záměrem premiéra podat demisi vlády, zůstává koruna nadále imunní. To co by ji mohlo v nejbližších dnech rozpohybovat ke slabším úrovním, by byl jen překvapivý výsledek francouzských prezidentských voleb, jejichž druhé kolo proběhne už tento víkend.

Na dluhopisovém trhu, který v posledních letech vykoupili zahraniční hráči na koruně, zavládl klid. ČNB naznačila, že se sazbami rozhodně nikam nepospíchá, takže impuls k růstu výnosů může přijít pouze ze zahraničí nebo z případného přehodnocení pozic investorů, kteří vlastní přes 47 % korunových státních dluhopisů. A to se nyní nezdá příliš pravděpodobné.

Zahraniční forex

Dolaru pomohlo jednání Fedu, který nezmírnil svou rétoriku. Eurodolaru se dařilo držet zisky. Libra proti dolaru alespoň smazala ztráty.

Zdá se, že eurodolarovému trhu v tuto chvíli dominují spíše politická očekávání ve vztahu k eurozóně, což by se mohlo změnit dnes odpoledne, kdy budou zveřejněna oficiální data z amerického trhu práce za duben. Čekáme lehce slabší číslo než trh, což by mohlo přimět eurodolar k otestování hranice 1,10. Ta nicméně může být testována v pondělí ráno po francouzských volbách.

V pondělí ráno by se měly mít na pozoru před eurem všechny evropské měny - včetně zlotého, forintu a libry. Trhy mohou začít počítat s více jestřábí ECB a odpisem řeckého dluhu a tudíž vyššími sazbami v jádru EMU.

Akcie

Americké akcie včera nepředvedly žádný výrazný pohyb. Dow Jones Industrial Average uzavřel na nule, v rámci indexu se nejlépe dařilo akciím 3M (+1,0 %) a nejhůře Caterpillaru (-2,1 %), S&P500 přidal desetinu procenta a technologický Nasdaq Composite skončil na nule. Index volatility VIX klesl o 2 % na hodnotu 10,46 b. Sektorově se nejméně dařilo energetikům (-1,9 %), naopak o 0,8 % posílily spotřebitelé.Tesla uzavřela povýsledkový den o 5 % níže, Facebook ze stejného důvodu klesl o 0,6 %.

Ropa

Ropa včera zažila výrazný výprodej a od včerejšího poledne cena poklesla o více než 6 %. Spíše než nějaký konkrétní důvod během čtvrtka se ropě nelíbí to, že kroky OPECu a spol. prozatím nevedly ke kýženému odbourávání zásob. I když komentáře, že výraznější omezení produkce ve druhém pololetí není v plánu (OPEC zdá se počítá jen s prodloužením současné dohody), patrně k propadu přispěly.

Vypadá to, že zasedání OPECu a spol. 25. května bude opět nad míru důležitou událostí. Otázkou je, nakolik je již v cenách obsažen očekávaný výsledek v podobě prodloužení současných dohod. Vývoj forwardové křivky každopádně naznačuje, že trh ve významnější změnu fundamentů pro následující měsíce v posledních týdnech ztrácí víru.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688