Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
04.05.2017 19:29:51

Vývoj počasí ve Středomoří před začátkem sezóny dovolených

 

Pomalu ale jistě se blíží doba, kdy se bude chtít velká část obyvatel Česka podívat k moři, zejména ke Středozemnímu, Jaderskému, Černému a Rudému. Během celého léta vás budeme pravidelně informovat o počasí v oblíbených destinacích, teplotě moře a dalších zajímavostech. Nejvíce se zaměříme na Chorvatsko, Itálii, Španělsko, Bulharsko, Řecko, Turecko, Egypt, Tunisko a další oblíbené země.

Nástup teplého počasí je v letošním roce v Evropě velmi opatrný a prozatím je to cítit i v severnějších přímořských oblastech. Vůbec vás to ale nemusí vyvádět z míry, protože kolem poloviny měsíce května se čeká zlom a teploty poletí k třicítce ve většině Středomoří. Vůbec nic nenaznačuje, že by měl být rok 2017 u moře chladnější. Naopak lze kvůli zvyšování globální teploty předpokládat, že bude na drtivé většině míst opět výrazné horko, takže klidně využívejte k dovolené i okraje sezóny. 

Aktuální situace v destinacích je následující. Pobřeží Chorvatska prozatím hlásí 20°C, výraznější oteplení se čeká v polovině měsíce. Podobná situace je i v Itálii s výjimkou samotného jihu Apeninského poloostrova se Sicílií, kde už teplota dosahuje letních 25°C. Teplota moře v Chorvatsku a Itálii prozatím ke koupání moc není, pohybuje se v rozmezí 16 až 19°C. V Bulharsku už teplota dosahuje podobně 20°C, ale na podmínky pro dovolenou je tu ještě brzy. Na severu Řecka je situace podobná, jen na jihu teploty začínají stoupat na 25°C. 

Mnohem zajímavější jsou vzdálenější destinace směrem na jih. Turecko hlásí denně kolem 28°C, Kypr už se má dočkat i třicítek. Čas pro dovolenou u moře v těchto místech Evropy začíná. Voda má 20°C a její teplota bude stoupat. Ještě více na jih leží Egypt a u něj není třeba s dovolenou dávno váhat. Odpoledne bude v dalších dnech až 35°C, voda má 24°C. Tunisko má první třicítky, pak se trochu ochladí na 26°C. Voda má 19°C. Končíme Španělskem, kde je kolem 22°C a voda má zatím dost pod 20°C, tady si na rozjezd pravé sezóny musíme ještě počkat. Nové aktualizované informace vám rádi přineseme ke konci května.




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty