TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.05.2017 17:05:02

Komedie na Hradě! Zeman jednal se Sobotkou jako by přijel podat demisi


Prezident a premiér spolu přišli do sálu. Oba zjevně očekávali, že dnešní schůzka bude vypadat jinak. Prezident upozornil, že se dohodli, že nebudou zodpovídat žádné otázky. Pak začalo divadlo. "Ale nastav si to, támhle to máš obráceně," školil prezident Miloš Zeman premiéra, jak si upravit mikrofon.

"Já přemýšlím, k čemu bych se měl vyjádřit. Já jsem přišel na jednání s panem prezidentem k řešení vládní krize. Očekávám, že se sejdou s panem prezidentem, abychom prodiskutovali řešení této vládní krize," řekl Sobotka.

Zeman ho ale na schůzku v zákulisí odejít rychle nenechal. "Dámy a pánové, ještě včera mě sekretariát předsedy vlády informoval o tom, že pan premiér chce přijet na hrad, aby podal demisi. Proto jsme připravili obvyklé aranžmá, které probíhá při všech demisích předsedů vlád," uvedl Miloš Zeman. "Na rozdíl od pana premiéra já tomuto aranžmá dostojím," dodal.

Se Sobotkou pak začal mluvit, jako kdyby mu přinesl demisi. Děkoval mu za práci v čele vlády, požádal je, aby vláda pracoval do chvíle, než Zeman jmenuje nového premiéra a nový kabinet. Sobotkovi pak přál hodně štěstí v pracovním i osobním životě.

Neodpustil si ale další poznámku. "V sedm hodin ráno, což je milý pane premiére zatraceně noční doba, kdy normální lidé spí a nejednají, se svolalo shromáždění na Strakově akademii, kde došlo ke změně původní dohody. Podle sdělení šéfky sekretariátu mi pan premiér mě chce oznámit, že chce demisi podat kolem 20. května, je to tak, pane premiére? Cituji šéfku vašeho sekretariátu!" řekl Zeman a pokračoval.

"Nu a já chápu, že odklad tohoto rozhodnutí je tak trochu kolísavý, ale nechci ho z lidského hlediska kritizovat. Chtěl bych pouze připomenout slova pana Bělobrádka, předsedy lidovců, s nímž jsem jednal před krátkou dobou, který veřejně vyjádřil názor, že vaše demise, pane premiére, by měla být co nejdříve," vyzval Zeman Sobotku.

Pak se otočil a chystal se odejít. Sobotka jej ale zastavil. "Já jsem nepřišel podat demisi. Přišel jsem na politické konzultace týkající se vládní krize. Kdybych přišel podat demisi, měl bych s sebou příslušné dokumenty," bránil se Sobotka a začal vysvětlovat, že se přišel s prezidentem poradit, jakým způsobem Hrad k demisi přistoupí.

"Zaráží mě způsob, jakým Hrad přistoupil k této schůzce, která je podle mého názoru důležitá při řešení této vládní krize," řekl Sobotka a prezentoval plán ČSSD na řešení krize. "Domnívám se, že ta komunikace mezi Úřadem vlády a Kanceláří prezidenta republiky byla natolik pružná, že umožnila vyhnout se tady této akci, která se zde na Pražském hradě odehrála a domnívám se, že je to zbytečné a znevažuje tu vážnou chvíli, kterou tady prožíváme. Doufám, pane prezidente, že si uvědomujete vážnost problému ministra financí a že ji nebudete přehlížet a ignorovat," dodal Sobotka.

Zeman Sobotkovi připomněl, že to byl sekretariát Úřadu vlády, kdo ve středu oznámil, že Sobotka na Hrad přiveze demisi. "Vyřiďte si to se svým sekretariátem. Beru s potěšením vaše veřejné ujištění, že v průběhu kolem 20. května podáte demisi písemnou formou. Tento ceremoniál považuji za konečný a nevidím důvod, proč by se měl opakovat," naznačil Zeman Sobotkovi, že až příště přiveze demisi, může na podobný ceremoniál zapomenout.

Pak jej pozval na soukromou diskuzi. "Vaše rezignace vytvořila krizi, kterou nikdo z nás nepředpokládal," zakončil Zeman svůj proslov a odebral se pryč ze sálu. Sobotka se mezitím obhajoval, že krizi vytvořil problém Andreje Babiše, nikoliv Sobotkova rezignace, prezident už v tu chvíli ale neposlouchal.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688