Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.05.2017 16:16:48

Ostrá debata prezidentských kandidátů ve Francii. Le Penová: "Vy nemáte plán"


Ostrá televizní debata, ve které si oba finalisté francouzských prezidentských voleb, bývalý ministr hospodářství Emmanual Macron a tvář francouzské krajní pravice Marine Le Penová nedarovali prakticky nic. Středeční duel byl poslední televizní diskusí letošní prezidentské kampaně ve Francii. O tom, kdo na příštích pět let usedne do křesla prezidenta Francouzské republiky, budou voliči rozhodovat již tuto neděli. Podle diváků byl přesvědčivější Macron.

„Jsem neuvěřitelně nadšená ze způsobu, jak toto druhé kolo probíhá, protože Francouzi budou moci učinit jasnou volbu,“ zahájila diskusi Le Penová, které dal los slovo jako první. „Pan Macron je kandidátem divoké globalizace, uberizace společnosti, nejistoty, boje všech proti všem, hospodářského drancování především našich velkých skupin…oproti tomu já jsem kandidátkou lidu, kandidátkou, která Francouze ochraňuje,“ prohlásila také Le Penová. Svého soupeře, který má za sebou výběrové školy, ale nikdy nezastával volenou funkci , nazvala znovu „kandidátem elity“. Projevuje „chlad investičního bankéře, jímž nikdy nepřestal být“, prohlásila také o svém rivalovi.

A Macron kontroval: „Ukázala jste, že nejste kandidátkou na důvtip,“ prohlásil. Jsou to čtyři desítky let, co se klan Le Penů uchází o prezidentský úřad, to ovšem pro 39letého středového kandidáta takový význam nemá. „To, co k čemu nás přivádíte, je duch prohry. Globalizace je moc složitá, no tak uzavřeme hranice. Jako kdyby to ten problém řešilo. Já proti tomuto duchu prohry přináším ducha francouzského výboje; Francie měla ve světě vždycky úspěch, jejím jazykem se mluví ve všech světadílech…Skutečnost, že má vliv všude, je tím, co vytváří její sílu,“ hlásal.

Macron a Le Penová získali v prvním kole nejvíce hlasů. Pro Macrona hlasovalo 24,0 procenta voličů, pro šéfku Národní fronty Le Penovou 21,3 procenta. Styčných bodů mezi oběma kandidáty je několik. Oba by neměnili minimální mzdu či daň z přidané hodnoty, zintenzivnili boj proti daňovým podvodům či zvýšili rozpočet na obranu na 2 procenta HDP (ze současných 1,77 procenta). Pozornost ale vyvolává to, v čem se liší.

Le Penová by chtěla uzavřít hranice či do dvou let přejít od eura zpět k franku, který by mohl existovat paralelně s dřívější společnou evropskou měnou ECU. V rozhovoru s agenturou Reuters - zveřejněném tento týden - připustila, že by kvůli tomu mohli Francouzi vzít útokem banky, což by si vynutilo zavedení kontroly pohybu kapitálu. Podle ní je ale nepravděpodobné, že by taková situace nastala. Zpřísnila by podmínky pro udělení práva na azyl nebo imigrační kvótu.

Macron vidí Francii jako pevnou součást Evropské unie a věří, že země dokáže obstát i v globalizovaném světě. Je pro zachování Schengenských dohod, které umožňují volný pohyb lidí napříč 26 účastnickými státy. Zkrátil by lhůtu pro projednávání žádostí o azyl ve Francii. Pokud jde o vztahy s Ruskem, je pro zaujetí pevného postoje, zatímco Le Penová pro přiblížení.

Oba rivalové se v ostře sledované diskuzi dotkli řady témat, mimo jiné 35hodinového pracovního týdne nebo nezaměstnanosti v druhé největší ekonomice eurozóny. Tu měla Francie v březnu šestou nejvyšší v Evropské unii (10,1 procenta podle nejnovějších dat Eurostatu). Na přetřes přišla také otázka bezpečnosti a boje proti terorismu. Le Penová řekla, že by hranice uzavřela okamžitě, jakmile by se chopila moci, všechny osoby považované za hrozbu národní bezpečnosti vypověděla ze země a všechny s dvojím občanstvím zbavila francouzského občanství. Macron ale pochybuje, že teroristy, „tedy lidi, kteří páchají sebevražedné atentáty“, něco takového jako zbavení občanství vyděsí.

„Vy nemáte plán,“ řekla na to Le Penová.

Dvouapůlhodinovou debatu sledovalo podle webu Le Point více než 16,6 milionu diváků, méně než předešlé duely z roku 2012 (Francois Hollande-Nicolas Sarkozy) a 2007 (Ségolene Royalová - Nicolas Sarkozy). Podle průzkumu společnosti Elabe byl přesvědčivější Macron. Jeho program hodnotilo jako lepší 64 procent diváků. Pokud jde o to, kdo dotazovaným „rozumí lépe“, je už rozdíl menší. Macron zvítězil i v tomto bodě, ale těsnější většinou 55 procent.

Komentátoři soudí, že víc co ztratit měl právě Macron, který v sondážích uskutečněných před středeční večerní debatou vedl nad Le Penovou o zhruba 20 bodů. Oba kandidáti hrají o hlasy zhruba poloviny voličů, kteří v prvním kole nevolili žádného z nich.

Zdroje: BBG, Les Echos, Le Point, Le Monde, Le Figaro, Eurostat

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688