Inzerce (Inzerce)
Bydlení  |  03.05.2017 09:00:00REKLAMA

Hypotéky v roce 2017: Zpomalí se růst cen nemovitostí?

Hypotéky v roce 2017

Uplynulé roky hypotékám přály. Nízké úrokové sazby výrazně zvýšily počty zájemců o vlastní bydlení, a tím i celkového počtu uzavřených hypoték. S menším nadšením jsou přijímány rostoucí ceny nemovitostí zejména ve větších městech. Letošní rok 2017 se nese ve znamení změny a ne všechny budou pozitivní.

Hypotéky pro letošní rok ovlivní zejména nový zákon o spotřebitelském úvěru, který vešel v platnost 1. prosince 2016, a také doporučení České národní banky (ČNB). Velmi zjednodušeně řečeno nás čekají hůře dostupné hypotéky, snazší splácení a možná i zastavení růstu cen nemovitostí. Pojďme se na očekávané změny podívat blíže.

Konec 100% hypoték

Prvním důvodem horší dostupnosti hypoték je doporučení ČNB. Nízké úrokové sazby vedly k nárůstu zájmu o hypotéky a po vlastním bydlení náhle zatoužil každý. O hypotéku začali žádat i ti, u nich byla na místě diskuse o tom, zda je jejich příjem dostatečný. Lidé, kteří si pořídí hypotéku bez vlastních úspor, mohou mít v budoucnu problémy s jejím splácením.

Proto ČNB bankám doporučila zrušení 100% hypoték úplně. Od dubna 2017 by měly všechny banky poskytovat nejvýše 90% hypotéky. Omezen bude i jejich počet v rámci celkového objemu poskytnutých úvěrů. Zájemci o hypotéku tak budou muset doložit alespoň 10 % z vlastních (či jiných) zdrojů.

Nemáš, nedostaneš!

Nový zákon o spotřebitelském úvěru také nařídil všem poskytovatelům hypoték, aby důkladně prověřovaly a vyhodnocovaly schopnost klientů splácet hypotéku. Banky i nebankovní poskytovatelé musí nejprve prověřit veškeré příjmy a výdaje zájemce o hypotéku. Šanci získat výpočet hypotéky má tak pouze ten, který splní náročné požadavky na příjmy.

Pokud by tak poskytovatel neučinil a klient by tento “nedostatek” prokázal v následujících 3 letech, byla by smlouva o hypotéce prohlášena za neplatnou. Banka by tím přišla o nárok na úroky a klient by byl povinen splatit pouze jistinu úvěru a to dle svých možností. Velké problémy se získáním hypoték tak budou mít i živnostníci využívající daňové paušály. Ačkoliv na splácení hypotéky mají, jejich “papírové” příjmy jsou nižší.

Daň z nabytí nemovitostí zaplatí kupující

Kupující však nebudou potřebovat pouze 10 %, ale celkem 14 % vlastních prostředků. 4 % činí daň z nabytí nemovitostí, která na jaře letošního roku nově přešla z prodávajícího na kupujícího. Daň není součástí ceny nemovitosti, a tudíž je nelze financovat pomocí hypotéky. Mladé rodiny mohou využít úvěr ze Státního fondu rozvoje bydlení ve výši až 600 000 Kč.

“Možností, jak získat potřebných 14 % na získání hypotéky dle nových podmínek, je využití neúčelové půjčky nebo úvěru ze stavebního spoření. To, zda si vzít další půjčku, by si měl každý důkladně promyslet. Splácení hypotéky a druhé půjčky může být snadnou cestou, jak se dostat do problémů se splácením,” uvedl Otto Gross, specialista v Úspory.cz.

Pokud právě plánujete vlastní bydlení a rozhodli jste se pro financování prostřednictvím hypotéky, můžete využít různých srovnávačů hypotečních úvěrů na internetu. Přehledné srovnání hypoték podle základních parametrů, jako je úroková sazba a LTV, nabízí také portál Úspory.cz. Pokud vás zaujme některá z nabídek, nechte si rovnou zaslat nezávaznou žádost, a vyčkejte, až vás kontaktují s nabídkou na konkrétní hypotéku.

Snazší splácení bez sankcí

Častá kritika padala také na různé sankce související se splácením hypotéky, zejména v případě předčasného splacení hypotéky. Nový zákon udělal poplatkům přítrž. Nově mají klienti právo předčasně bez sankce splatit až 25 % hypotéky jednou ročně mimo termín konce fixace.

Celou hypotéku lze bez sankce splatit v případě dlouhodobé nemoci, trvalé invaliditě či úmrtí klienta. Pokud by se klienta rozhodl prodat nemovitost, smí si banka naúčtovat 1 % z předčasně splaceného úvěru, nejvýše však 50 000 Kč. Ve zbylých případech si smí naúčtovat pouze skutečně vzniklé náklady.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688