Z domova  |  02.05.2017 13:51:05, aktualizováno 15:19:34

Sobotka podá demisi, s ním půjde celá vláda, nechce z Babiše dělat mučedníka. Babiš to údajně nečekal, je to zoufalý čin zufalého člověka


Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes ve 13:30 vyjádřil k dopisu, jímž vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) vysvětloval Sněmovně své majetkové poměry. Babiš čelí kritice především kvůli nákupu nedaněných jednokorunových dluhopisů od firmy Agrofert, ale premiér vyjmenoval i další "kauzy", které ho ohledně ministra financí  a jeho majetku zneklidňují. Podezření z daňových úniků ale Babiš odmítá a opakovaně řekl, že z vlády neodstoupí. Podle premiéra své problémy nevysvětlil.

Premiér Bohuslav Sobotka dnes na tiskové konferenci oznámil, že jeho vláda podá demisi. Důvodem jsou nevyjasněné majetkové poměry vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Sobotka během tohoto týdne předá demisi vlády prezidentovi.

Pokud by se koalice dohodla na nové vládě, Andrej Babiš by v ní kvůli svému střetu zájmů neměl být ministrem financí.

Sobotka by měl podat demisi ještě v průběhu tohoto týdne.
Sobotka v doprovodném komentáři zopakoval, že není možné, aby ministr financí nedokázal jednoznačně prokázat původ svého majetku a zda řádně daní své příjmy.

Sobotka má na středu domluvenu schůzku s prezidentem Zemanem.

 
Ministr financí Andrej Babiš k rozhodnutí premiéra poznamenal, že takový krok neočekával a považuje jej za krok zoufalého člověka potvrzující neschopnost něco rozhodnout. Podle Babiše takové rozhodnutí nesmyslně shazuje pověst celé vlády.
První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek označil krok za křeč premiéra Sobotky naznačující, že ČSSD už neví jak by podpořila své problematické volební preference.

Nepříjemně premiér překvapil také lídra TOP 09 Miroslava Kalouska, který krok označil za alibistické gesto, které je známkou nedostatečné vůle bojovat za něco, a které dalo rozhodovací moc do rukou prezidenta Zemana. Podle Kalouska měl Sobotka z vlády prostě vyhnat lidi u nichž narazil na konflikt zájmů. Podle Kalouska je dokonce možné, že jde o předem připravenou akci dojednanou mezi Sobotkou, Zemanem a samotným Babišem.

Lichotivé hodnocení si Sobotka nevysloužil ani u lídra ODS Petra Fialy, který takový krok označil za absurdní politické divadlo, které je navíc poměrně riskantní s ohledem na vazby mezi prezidentem Zemanem a problematickým Babišem.


Podle dalších komentářů premiér Sobotka překvapil i některé další členy vlády včetně jeho spolustraníků. Překvapení na sociálních sítích ventilovala například ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová nebo ministryně školství Kateřina Valachová, která nicméně poznamenal, že takovému řešení plně rozumí..

Pokud premiér Sobotka demisi skutečně podá, bude mít pro další vývoj rozhodující slovo prezident Miloš Zeman, který bude rozhodovat, zda ji přijme či nikoli. Prezident může například pověřit vládu v demisi prozatímním vykonáváním stávajících funkcí až do zvolení vlády nové.
Prezident Zeman již v minulosti prokázal, že si v takových situacích vysloveně libuje a nelze zcela přesně předjímat jeho kroky.

Vláda padla, co bude dál? MOŽNÉ SCÉNÁŘE

Řádné volby se měly původně konat letos 20.-21. října.





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688