Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.05.2017 17:48:39

Mzdy trpí, kapitál jásá. Může za to Čína, robot, monopol, či dlouhodobá podvýživa?

Zisky obchodovaných společností v USA (a mnohde jinde) ve velmi dlouhém období rostou mnohem pomaleji, než celkový produkt. Zejména v pokrizových letech tomu ovšem bylo obráceně. Firemnímu sektoru se totiž zvyšováním efektivity podařilo i z utlumeného oživení vyždímat slušnou ziskovou rally, která spolu s valuacemi táhla akcie o mnoho desítek procent nahoru (viz předchozí příspěvek).

Jak ukazuje následující obrázek, už zhruba od poloviny osmdesátých let dochází k trendovému růstu podílu zisků na celkových příjmech (a tudíž k poklesu podílu mezd). Zisky si tedy už vlastně dlouho ukrajují nezvykle vysokou část příjmů a je tak namístě se ptát: Nenastane obrat k historickému standardu? A nebude tento návrat k normálu brzdou akciového trhu stejně, jako byl výlet opačným směrem akciovému trhu značnou podporou?

 

Odpověď na tuto otázku se odvíjí od toho, co bylo a je příčinou současného značně extrémního stavu. Je zřejmé, že tu hovoříme o nějakém strukturálním jevu a ne pouhém cyklickém přelévání příjmové štěstěny mezi mzdami a zisky. Často se hovoří o dvou hlavních tezích, které lze shrnout pod hesla „Čína“ a „roboti“. 

Faktor první poukazuje na to, že globalizace a otevření globální ekonomiky sebou v první fázi přinesly příliv levné práce a výrobních kapacit, které konkurovaly práci na Západě. Nutně tak působily na pokles její ceny, respektive značně tlumily její další růst. Pokud by toto byl rozhodující faktor, měl by postupně (a relativně brzy) nastat návrat k ziskovému normálu, protože levné práce není ani v rozvíjejících se ekonomikách neomezené množství. Podle některých analýz je na tom například Čína nyní z hlediska jednotkových nákladů práce dokonce už podobně, jako některé západní ekonomiky

Pokud by ziskové žně a mzdovou bídu posledních let a desetiletí táhli naopak zejména roboti (technologie, automatizace ...), pravděpodobnost návratu k historickým standardům je mnohem menší. Tento scénář „substituce lidí stroji“ by spíše znamenal i nadále rostoucí společenské a ekonomické tlaky vyvolané příjmovou nerovností a následně nějaké pokusy vládního sektoru o redistribuci.  

Ekonom Noah Smith na svém blogu poukazuje na jednu studii, která ukazuje, že v celé ekonomice k substituci lidí kapitálem skutečně dochází, ovšem u jednotlivých firem ne! Pokud i přesto roste podíl zisků na příjmech, musí se ekonomická činnost se přesouvat směrem k velkým firmám používajícím hodně kapitálu a málo práce. Jinak řečeno, za rostoucím podílem zisků na příjmech může také stát i rostoucí monopolní síla největších korporátních gigantů kombinovaná s jejich intenzivním využíváním kapitálu. O tom, že firmy jako Apple, Amazon, či Google působí vedle řady zlomů i toto se konec konců uvažuje již nějakou dobu. 

Hledání odpovědi se tedy zatím zdá být poměrně složité. Ekonom Brad De Long ale tvrdí, že vše je vlastně mnohem jednodušší. K vysvětlení používá pojmy vysokotlaká a nízkotlaká ekonomika: Na konci šedesátých let byl v ekonomice tlak velký, to se projevilo na poptávce po práci a tudíž rostl její podíl na celkových příjmech. V sedmdesátých letech udeřila ropná krize a poté začal Volckerův boj s vysokou inflací. Ekonomika přešla do nízkotlaké funkce a podíl mezd začal klesat. Na konci devadesátých let tlak přechodně vzrostl a s ním i podíl mezd, následná recese a utlumené oživení ale opět přehrály dobré karty do rukou kapitálu a tudíž rostl podíl zisků. Vše zakončila finanční krize a utlumené oživení po roce 2008.

Pan De Long tedy podle mne v podstatě tvrdí, že ekonomika USA (a řada dalších) jsou dlouhodobě podvyživené a to se projevuje na tom, že kapitál si dokáže z příjmů ukrajovat víc a víc. Pokud pak shrneme vše dohromady, ve hře může být Čína, robot, monopol a dlouhodobá podvýživa.  V prvním případě by ziskové žně ukončil stále větší nedostatek levné pracovní síly v globální ekonomice. V druhém by tak mohly učinit vládní pokusy o redistribuci. Ve třetím opět vládní zásahy, tentokrát namířené proti monopolní síle. A posledním případě (paradoxně) přechod na vyšší tlak v ekonomice – silnější růst, který by ovšem hrál do karet zejména práci a vyšším mzdám

Je dost dobře možné, že svou roli sehrálo vše. A ať už se další vývoj rozjede jakýmkoliv směrem, na paměti bychom měli mít zejména to, že ekonomice dlouhodobě škodí extrémy a prospívá vyváženost. I u zisků totiž platí: Všeho s mírou. Platí to na mikro úrovni (například přílišný tlak na snižování nákladů dlouhodobě škodí) i na makroúrovni (přílišný tlak na mzdy může například oslabovat poptávku). 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688