Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  01.05.2017 17:41:36

Akcie se nyní chovají přesně podle historického standardu. Vše zastaví až prudká brzda od Fedu

Americké akcie začaly opět růst, ale rally se dostavila i na trh dluhopisů. Mezi investory budí tento vývoj znatelné obavy. Někteří z nich věří, že tu je prostor pro další ekonomický růst, jiní ale poukazují na indikátory, jako je zploštění výnosové křivky. Ti varují před zhoršením zdraví americké ekonomiky. Podle mého názoru ale není současný vývoj zase takovou záhadou. Dichotomie, kterou v současnosti pozorujeme na akciovém a dluhopisovém trhu, je totiž pro současnou fázi cyklu monetárního utahování poměrně typická a může trvat ještě dlouhou dobu. Konkrétně až do chvíle, kdy Fed zabrzdí expanzi prudkým šlápnutím na monetární brzdy, píše Tim Duy z Univerzity of Oregon pro Bloomberg.

Následující graf ukazuje, jak se v minulosti choval akciový trh před a po prvním zvednutí sazeb. Šedě je vyznačen historický průměr a červeně chování trhu po prvním zvednutí sazeb během současného cyklu. Je zřejmé, že nyní se trh chová standardně, i když jeho první reakcí bylo oslabení:



Akcie se tedy zatím chovají tak, jak bychom na základě historického vývoje a předcházejících šesti cyklů monetárního utahování předpokládali. Tři z těchto cyklů (1988, 1999 a 2004) nakonec skončily recesí a prudkým poklesem cen akcií. V těchto případech Fed utáhl svou politiku natolik, že se mu podařilo otočit sklon výnosové křivky. Je to zřejmé z druhého grafu, který ukazuje vývoj rozdílu mezi dlouhodobými a krátkodobými sazbami. Ve zmíněných třech případech se tento rozdíl dostal do záporných hodnot:



V současné době má výnosová křivka ve srovnání s předchozími cykly stále relativně prudký sklon (rozdíl mezi sazbami je poměrně vysoký). Pokud by tedy fungovala stejná dynamika jako v minulosti, recese a odpovídající pokles ziskovosti obchodovaných společností by byly tedy ještě hodně vzdálené. A současné obavy z růstu cen obligací jsou přehnané. V minulosti totiž bylo běžné, že ceny akcií rostly i v době, kdy se výnosová křivka kvůli utahování monetární politiky zplošťovala. Nevidím žádný důvod, proč bychom se nyní měli nacházet v jiné situaci. 

Nesmíme zapomínat, že ke korekci akcií může dojít i z jiného důvodu, než je utahování monetární politiky. Podle mého mínění je ovšem nyní rozhodující to, že posilující akciový trh sám o sobě tlačí na rychlejší utahování monetární politiky. Fed totiž bude pravděpodobně vnímat rostoucí ceny akcií a dluhopisů jako známku uvolňujících se finančních podmínek v ekonomice, která se blíží plné zaměstnanosti. Bude se proto snažit brzdit a to znamená zvýšení sazeb v červnu a poté ještě ve zbytku tohoto roku. Obavy investorů by tak vlastně měla vzbuzovat zejména reakce Fedu na současný vývoj. Nyní ale každopádně platí, že z hlediska historie je pro současnou fázi monetárního utahování typický stagnující či rostoucí akciový trh.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688