Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  29.04.2017 16:58:46

Evropské banky by neměly čekat na spásu od ECB. Musí si vzít příklad z Wall Street

Evropské banky čelí velkému politickému tlaku. K tomu přidejme volby ve Francii, Velké Británii a Německu, které mohou úplně změnit evropskou ekonomiku. A americký prezident hodlá měnit regulaci celého sektoru v USA. Bankéři tak žijí v hodně nejistých časech a investorům často nejsou schopni uspokojivě odpovědět na jejich otázky. Jednu věc ale evropské banky učinit mohou – vzít si příklad z finančních institucí na Wall Street a zlepšit takzvanou operační páku, píše Bloomberg.

Teoreticky jde o jednoduchou věc. Čím více snížíte fixní náklady, o to více se růst výnosů promítne do zisků. Jinak řečeno, dojde ke zlepšení operační páky. Brian Moynihan z Bank of America o ní při zveřejnění posledních čtvrtletních výsledků hovořil několikrát a investorům se plány na snižování fixních nákladů líbí, ale v praxi je poměrně složité toho dosáhnout. Marže evropských bank jsou pod tlakem ze strany nové regulace, která zvyšuje jejich náklady. K tomu přidejme složité systémy odměn a negativní sazby, které tlačí dolů úrokové marže. Restrukturalizace bank v Evropě pokračuje jen velmi zvolna a těm největším po roce 2012 klesají výnosy rychleji než náklady. Jejich zisky očištěné o opravné položky a rezervy tak klesly asi o 15 %.

Vedení bank se snaží problém řešit. V době, kdy roste pravděpodobnost rostoucích sazeb v USA a v eurozóně se lepší ekonomický výhled, hovoří některé banky o dalším snižování nákladů. Například Credit Suisse Group by ráda zvýšila výnosy, ale zároveň hodlá osekat náklady o 1 miliardu franků. Jiné banky se hodlají zaměřit zejména na bonusy, nebo mění strukturu svých závazků tak, že budou dlouhodobě financovány za nízké sazby a pokud na trhu dojde k růstu sazeb, projeví se přímo na zvýšení ziskovosti banky. V tom jim pomáhají centrální bankéři, kteří bankám nabízejí levné financování.

Je zřejmé, že hodně záleží právě na dalším vývoji sazeb na trhu. Analytici JPMorgan Chase nečekají, že ECB zvýší sazby dříve než na konci roku 2018. Zároveň ovšem poukazují na růst krátkodobých sazeb na trhu. Ty by se podle jejich očekávání měly na konci letošního roku dostat do pozitivních hodnot. Z toho pramení i optimismus na akciovém trhu – akcie evropských bank za posledních šest měsíců posílily asi o 16 %.

U evropských bank nyní existuje spíše tlak na zvýšení výnosů než na další osekání nákladů. Nicméně i přesto by se mohly poučit z vývoje v USA. Americké trhy jsou ve výborné kondici, rostou příjmy z obchodování, rostou sazby. Americké finanční instituce z toho ale těží rozdílnou měrou. Goldman Sachs si nevede nejlépe, opak platí o Morgan Stanley, kde proběhla razantní restrukturalizace.

Pouhé čekání na růst sazeb nestačí. Bank of America ukazuje cestu i bankám evropským: Snížit celkový počet zaměstnanců, zvýšit počet těch, kteří pracují přímo s klienty, spojit aktiva související s investicemi do realit. Evropská politika může být pro banky hrozbou, ale efektivní správa jejich nákladů jim může hodně ulevit.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688