Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.04.2017 17:58:55

Summary: Intel zlepšil profitabilitu, Microsoft má silnou marži v cloudových službách

Intel

Výrobce polovodičů zaknihoval v předešlém kvartálu tržby ve výši 14,8 mld. USD. Jedná se o 7% yoy růst v souladu s tržním konsensem. Vyšší náklady na výzkum a vývoj vyvážil management utažením opasku v režijních nákladech. S nákladovou složkou výsledovky beze změny vyskočil provozní zisk o 40 % yoy na 3,6 mld. USD. Nicméně konsensus předpokládal výkon lepší o bezmála 400 mil. USD. Čistý zisk na akcii poskočil o 22 % yoy na 0,66 USD, což předpokládal také trh. Znatelného rozšíření se dostalo jak hrubé marži (+2,5 p.b. yoy na 61,8 %), tak provozní marži (+5,4 p.b. yoy na 24,3 %).

Hlavní divize, Cloud Computing Group, jež vyrábí čipy pro PC a chytré telefony, podala ve srovnání s předešlým kvartálem lepší výsledek. Její tržby si polepšily o 5 % yoy na 8 mld. USD, přičemž byly hnány 7% meziročním nárůstem průměrné prodejní ceny. Objem prodejů sklouzl o 4 % yoy. Divize datových center vylepšila tržby o 5 % yoy, také díky růstu průměrných prodejních cen (+6 % yoy). Upozorňujeme však na horší profitabilitu této divize. Její provozní zisk se meziročně propadl o 18 % na 1,5 mld. USD. Z menších divizí kvitujeme zejména 55% yoy zlepšení tržeb divize Non-Volatile Memory Solutions Group, která dodává paměťové obvody do SSD disků.

Výhled na další kvartál počítá s intervalem tržeb v rozmezí 13,9 – 14,9 mld. USD. Tržní očekávání jsou mírně pod střední hodnotou výhledu (14,3 mld. USD). Rozmezí čistého zisku na akcii (non-GAAP) 0,63 – 0,73 USD je pro trh pozitivním překvapením, jelikož konsensus se blíží spíše ke spodní hranici

Výsledky na nás působí smíšeně. Tržní predikce se sice nenaplnily, nicméně metriky vykázaly silný růst a výhled pro další kvartál předčil očekávání. Líbí se nám také zlepšující se profitabilita, která se však naneštěstí netýká datových center. Akcie Intel odepisují před otevřením trhu 3 %.   

Alphabet Inc (DIP)

Mateřská společnost Google zopakovala skvělý růst předešlého kvartálu a vygenerovala o 22 % yoy vyšší tržby na úrovni 20,1 mld. USD, čímž předčila očekávání trhu stanovená na 19,8 mld. USD. Provozní marže (non-GAAP) se meziročně rozšířila o 90 bps yoy na 34,7 %. Čistý zisk na akcii (non-GAAP) si naproti předešlému kvartálu znatelně polepšil, když vyskočil o 28 % yoy na 9,65 USD při konsensu 9,45 USD

Tržby z poskytování reklamního prostoru narostly meziročně o 19 %, přičemž nejrychleji (+21 % yoy) opět rostla reklama na Google Websites (vlastní stránky Google). Google Network Websites (stránky partnerů) vylezly o 9 % yoy. Total acquisition costs, což jsou poplatky partnerským webům, narostly o cca 1 p.b. na 22 % hrubých příjmů z reklamy. Čistý příjem se meziročně zvedl o solidních 18 % na 16,8 mld. USD.

Costs-per-click, metrika přibližující cenu reklamního prostoru, poklesla o dalších 19 %  yoy proti 11% yoy poklesu v minulém kvartálu. Jedním dechem dodáváme, že to bylo více než vyváženo 44% yoy nárůstem paid-clicks (počet kliknutí), což je opět rekordní růst. Táhly především kliknutí na Google Websites, ale tempo růst zvyšují také Network Websites Tento vývoj přičítáme pokračujícímu trendu přesunu uživatelů k internetovým prohlížečům na mobilních zařízeních.   

Zaujal nás ještě 50% yoy nárůst tržeb ze segmentu Google Other, jenž zahrnuje nové iniciativy jako cloudové služby, nový chytrý telefon Pixel nebo Google Play. Akcie Alphabet reagují na skvělé výsledky a před otevřením trhu posilují o 5 %.

Amazon.com (DIP)

Internetový prodejce vygeneroval za minulé čtvrtletí tržby ve výši 35,7 mld. USD, což značí solidní 22,5% meziroční nárůst. Bohatě to stačilo na překonání konsensu usazeného o 350 mil. USD níž. Širší než očekávaná provozní marže (2,8 % proti 2,5 %) pomohla spodní linii výsledovky, kde se čistý zisk na akcii vyhoupl na 1,48 USD (+38 % yoy) a s přehledem tak překonal konsensus 1,08 USD. Volný cashflow kumulovaný za posledních 12 měsíců vyrostl meziročně o 52 % na 10,2 mld. USD.

Problémem je nadále divize International (jádrový byznys vyjma Sev. Ameriky), jejíž provozní zisk poklesl meziročně o 300 % na -480 mil. USD a to navzdory 16% yoy růstu tržeb. Severní Amerika v tomto kvartálu posílila jen o 1 % yoy na 600 mil. USD při 24% yoy růstu tržeb. Nesmíme zapomenout na divizi Amazon Web Services, jež se snaží vydobýt si svoje místo na rostoucím trhu cloudových služeb. Její tržby narostly meziročně o 43 % a provozní zisk dokonce o 40 % na 0,9 mld. USD. Byla to tedy právě ona, kdo táhl provozní marži. Co se týče srovnání růstu cloudových služeb s konkurencí, tak si Amazon se svými 43 % nevede špatně – tržby IBM z cloudu rostly o 42 %, v případě SAPu o 34 %. 

Výhled tržeb do dalšího kvartálu je 35,25 mld. USD – 35,75 mld. USD, což je pro trhy zklamáním, jelikož mířily k 37 mld. USD. Růst tržeb po abstrahování od měnových vlivů by se tak měl nacházet v intervalu 18,5 % - 26,5 % yoy. Provoznímu zisku dává management s rozmezím 425 - 1075 mil. USD široký prostor. Zrak trhu se v tomto případě upíral k 1,3 mld. USD. Investoři oceňují solidní meziroční nárůst tržeb a navzdory slabšímu výhledu tak akcie posilují o 2 %. 

Pozn.: Počínaje tímto kvartálem přestal Amazon zveřejňovat samostatní čísla za podskupinu Media.


Microsoft

Společnost, již asi není nutno představovat, má za sebou dobrý růstový kvartál a to zejména v profitabilnějších divizích. Celkové tržby narostly o 6 % yoy na 23,56 mld. a čistý zisk na akcii (non-GAAP) posílil až o 18 % na 0,73 USD. Tržby se držely tržních predikcí, zisk byl mírně nad nimi. Kombinace vyšších tržeb a tlumeného růstu nákladů vyústily v provozní marži na úrovni 30 %, což je 150 bps nad konsensem.

Největší divize More Personal Computing poklesla o dalších 7 % yoy zejména na nižších příjmech z mobilních telefonů. Nedokázal jej vyrovnat mírný růst prodejů herních konzolí a operačních systémů Windows. Divize Productivity and Business Processes, která má na starosti obchod s balíkem nástrojů Office, navýšila svoje tržby o 22 %. Vezla se především na osobní variantě cloudově založeného Office 365, jehož prodej vylezl o 15 % yoy a počet předplatitelů se vyhoupl na 26,2 mil. Pod úspěch Intelligent Cloud (+11 % yoy) se podepsal hlavně produkt Azure, jenž meziročně přidal na svých tržbách až 93 %. Tržby z veškerých cloudových služeb vzrostly o 11 % yoy na 15,2 mld. USD. Ve srovnání s konkurencí se jedná určitě o slabší výsledek - tržby IBM z cloudu rostly o 42 %, v případě SAPu o 34 % a u Amazon o 43 % yoy. Dobrou zprávou však je, že hrubá marže cloudu vyskočila o 6 p.b. yoy na 51 %.  

Výhled tržeb pro další kvartál míří do intervalu 23,8 – 24,5 mld. USD (+5 % až +8 % YoY). Management utvrdil svůj plán dotáhnout roční tržby z Commercial Cloud (veškerý cloud) na 20 mld. USD do konce roku 2018. Z výsledků Microsoft hodnotíme kladně zejména silnou marži na cloudových službách, která vyvažuje fakt, že ve srovnání s konkurencí rostou výrazně pomaleji. Akcie Akcie obchodují mírně pod včerejší zavírací cenou.

Chevron
(DIP)

Čistý zisk na akcii 1,1 USD (+30 % nad konsensem), produkce lehce pod konsensem. Volný cashflow 3,9 mld. USD (+254 % yoy), capex 4,4 mld. USD. Akcie posilují o 1 %.

Cabot Oil & Gas (DIP)

Čistý zisk na akcii 0,19 USD (+18 % nad konsensem), produkce v souladu s konsensem. Volný cashflow 61 mil. USD. Výhled na rok 2017 předpokládá růst tržeb mezi 8 % až 12 % (z dosavadních 5 % až 10 %). Akcie klesají o 2 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688