Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.04.2017 15:10:07

Babiš odpověděl Sněmovně. Sobotkovi to stačit nebude. Kalousek je na straně premiéra


Ministr financí Andrej Babiš doručil dopis, ve kterém vysvětluje na žádost poslanců některé okolnosti svého podnikání, elektronicky i fyzicky do Sněmovny během dnešního dopoledne. Novinářům ve Sněmovně řekl, že podle svého názoru všechno vysvětlil, ale očekává, že premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) to stačit nebude. Premiér Sobotka mu dal čas do konce dubna.

"Dopis je, myslím, velice odborný. Ten, kdo nepodniká, nebo se téhle problematice nevěnuje, tak to možná úplně nepochopí. Já tam znovu potvrzuju, že je to od ledna velice dobře a pečlivě organizovaná kampaň," uvedl. Novinářům řekl, že neví, co by měl ještě udělat, aby uspokojil lidi, kteří mají jen zájem o to, aby nadále nepůsobil v politice.

Babiš v dopisu, který má ČTK k dispozici, napsal, že považuje všechny své transakce se společností Agrofert, kterou do února vlastnil, za legální. Kritika, které čelil kvůli nákupu jednokorunových dluhopisů Agrofertu nebo prodeji svých firem společnosti je podle něj založena na lžích.

Novinářům Babiš řekl, že jeho nákup nedaněných jednokorunových dluhopisů Agrofertu za zhruba 1,5 miliardy byl "samozřejmě" zákonný i mravný. "Vy chcete platit víc daní? Určitě nechcete. Nikdo nechce platit víc daní. A všichni platíme daně podle zákonů. A já jsem byl podnikatel a bojoval jsem za svou firmu, která potřebovala peníze," řekl.

Chování Sobotky, který Babiše ve čtvrtek znovu vyzval k vysvětlení některých zásadních otázek kolem jednokorunových dluhopisů či jeho podnikání, označil Babiš za nestandardní. "Je to škoda, že pan premiér poškozuje vládu," řekl. Kabinet by podle něj měl dokončit svůj mandát, protože je úspěšný.

"Dávám čas do konce dubna". #Sobotka a #Babiš k vyhrocené situaci #ŽIVĚ - Patria.cz https://t.co/xXN1pTIhpa via @PatriaCZ

— Patria.cz (@PatriaCZ) April 27, 2017

Sobotka však podle Babiše dělá vše pro to, aby náhled veřejnosti na vládu byl negativní. "Stále mě od krajských voleb napadá. Tahle iniciativa popravit mě je dílem těch dvou oligarchů, pana Sobotky a (ministra vnitra a prvního místopředsedy ČSSD Milana) Chovance," uvedl. Další členové ČSSD na věc podle Babiše nemají stejný názor jako dva čelní představitelé strany.

Babiš si na středu domluvil schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, o kterém se často mluví jako o jeho politickém spojenci. "On je přece jenom zkušený matador a já jsem politický amatér a stále naivní, i když ne tak jako na začátku," vysvětlil, proč chce slyšet Zemanův názor.

Vysvětlení nabytí majetku a nákupu jednokorunových dluhopisů vicepremiéra Andreje Babiše nepřesvědčilo opoziční TOP 09. Předseda strany Miroslav Kalousek novinářům řekl, že na tahu je premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Neočekává, že předseda vlády se svého ministra financí zastane.

"Za tohle by politickou odpovědnost mohl převzít pouze sebevrah," uvedl Kalousek k roli Sobotky v kauze, která ohrožuje další trvání vládní koalice. "Když to shrnu, tak tento dopis v žádném případě nemůže rozptýlit pochybnosti, které Sněmovna projednávala. Na tahu je nyní předseda vlády, kterého Sněmovna oslovila, ať nějakým způsobem koná, či nekoná. To je jeho rozhodnutí," uvedl Jalousek s tím, že velmi pochybuje, že by Sobotka chtěl za Babiše převzít odpovědnost.

V dopise Babiš podle Kalouska použil notoricky známé staré argumenty, které nepřesvědčují. "Zejména tam není vysvětlení, proč dluhopisy, které si vlastník Agrofertu kupoval od své vlastní firmy, byly vydány v nominální hodnotě jedné koruny," řekl. Jediným důvodem mohla být daňová optimalizace, v takovém případě jde podle Kalouska o "neprávní jednání". Ve skutečnosti však podle něj šlo o skrytou výplatu dividend, která měla být zdaněna.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

28.04. 16:10  Kalousek (Ota)
28.04. 15:43  Babiš odpověděl Sněmovně. (Jaroslav Zapletal)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688