Research (Česká spořitelna)
Investice  |  27.04.2017 10:49:35

Co dnes přinese ECB a BoJ


Dnes neočekáváme změnu v nastavení měnové politiky ECB. Jednak je to dáno již zmiňovaným inflačním vývojem. Dalším důvodem jsou pak francouzské volby, které se momentálně nacházejí v poločase - druhé kolo se odehraje až 7. května. A třebaže trhy favorizují proevropského centristu Emmanuela Macrona, tak ECB si před jakýmkoliv rozhodnutím bude chtít prvně počkat na finální výsledek voleb. Vítězství Marine le Pen sice vypadá jako jen velmi málo pravděpodobná varianta, nese s sebou ale značná rizika, která si ECB nemůže dovolit ignorovat.

 Koho ale může ECB prozatím ignorovat, je jestřábí klika v čele s Německem, která volá po rychlejším utahování měnové politiky a dle které příliš uvolněná politika vede k podceňování rizik, špatné alokaci kapitálu a cenovým bublinám. Tento postoj ECB se ale může velice rychle změnit. Stačí, aby vyhrál Emmanuel Macron a z ekonomiky přišly nad očekávání dobrá data

(předběžné HDP eurozóny bude zveřejněno 3. května). A vůbec se nejedná o nerealistický scénář, jelikož rizika ve směru rychlejšího růstu začínají být čím dál tím relevantnější, což navzdory nejistotě spojené s evropským volebním maratonem potvrzuje i nebývale vysoký sentiment.

 

 

BoJ

 

Dnes budou rovněž zveřejněny výsledky měnově-politického zasedání Bank of Japan (BoJ). Ekonomika se sice vyvíjí ve směru odpovídající reflaci, což můžeme například pozorovat na velmi utaženém trhu práce, kde na jednoho uchazeče připadá 1,4 volné pracovní pozice a nezaměstnanost činí pouhých 2,8 %, my se ale přesto nedomníváme, že by mělo dojít ke změně v nastavení měnové politiky. Na to je s ohledem na vývoj jenu, jež od začátku roku vůči dolaru posílil o přibližně 7%, a inflaci, která se stále pohybuje lehce nad 0, ještě příliš brzo. Japonská centrální banka tak bude i nadále pokračovat v režimu kvantitativního uvolňování1, přestřelování inflačního cíle, záporných úrokových sazbách a cílování výnosové křivky (především snaha udržet výnosy z desetiletých dluhopisů okolo nuly). To vše za podpory expanzivní fiskální politiky japonského předsedy vlády Shinza Abeho.



Roman Sedmera


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688