Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.04.2017 08:50:17

Unipetrol vytvořil v 1Q17 téměř 3 mld. Kč čistého zisku

 
  • Čistý zisk činil 2,8 mld. , provozní zisk EBITDA LIFO 3,6 mld.

  • Tržby vzrostly na 29,9 mld.

  • Představenstvo navrhlo valné hromadě vyplacení dividendy za rok 2016 v částce 8,30 na akcii – v celkové výši 1,51 mld.

  • Návrh dividendy je o 50 % vyšší v porovnání s předchozím rokem

  • Benzina uvedla nová paliva EFECTA a zvýšila tržní podíl na 18,1 %

  • Nově založená Nadace Unipetrol podpoří studenty a školy

     

    Praha, 27. dubna 2017 – Největší česká petrochemická skupina Unipetrol zveřejnila hospodářské výsledky za první čtvrtletí roku 2017. Tržby Unipetrolu v meziročním srovnání vzrostly o 12,2 miliard (+69 %) na hodnotu 29,9 mld. . Provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) dosáhl výše 3,6 mld. , což představuje meziroční nárůst téměř o 3,3 mld. (+933 %). Čistý zisk meziročně vzrostl na hodnotu 2,8 mld. . Ve stejném období roku 2016 Unipetrol vykázal 25 mil. čisté ztráty. Výrazného meziročního zlepšení hospodářských výsledků bylo dosaženo zejména navýšením petrochemické a rafinérské výroby díky opětovnému zprovoznění etylenové jednotky v Litvínově. Unipetrol také zaúčtoval částku 1 mld. od pojistitelů kompenzující ušlý zisk a škody na jednotce fluidního katalytického krakování (FCC) způsobené mimořádnou událostí v roce 2016 v Kralupech nad Vltavou. Skupina Unipetrol dosáhla na konci prvního čtvrtletí letošního roku velmi dobré finanční pozice, čistá hotovost činila 4,5 miliardy .

     

    „Máme za sebou úspěšné čtvrtletí. Utržili jsme bezmála 30 miliard a vytvořili téměř tři miliardy korun čistého zisku. Zaměřujeme se na dlouhodobý a stabilní růst hodnoty pro akcionáře, abychom zajistili stabilní výplatu dividendy a vytvořili prostor pro nepřetržitý růst dividendy v budoucnosti. Návrh na výplatu dividendy je v souladu se strategickým cílem systematického zvyšování ukazatele DPS (podíl dividendy na akcii), a odráží likviditní pozici a ziskovost společnosti spolu s rostoucí hodnotou akcie,“ řekl Andrzej Modrzejewski, generální ředitel a předseda představenstva skupiny Unipetrol, a dodal: „Založením Nadace Unipetrol jsme rovněž posílili naše působení v oblasti společenské odpovědnosti. Chceme podporovat nadané studenty, zkvalitňovat vybavení středních škol a přitáhnout mladou generaci k technickým a chemických oborům.“

     

    Segment downstream

    V rámci segmentu downstream, který se skládá z rafinérské a petrochemické části, vykázala skupina Unipetrol v prvním čtvrtletí roku 2017 provozní zisk EBITDA LIFO ve výši 3,4 mld. . V meziročním srovnání, kdy Unipetrol vykázal provozní zisk na úrovni 132 mil. , jde o nárůst o 3,2 mld. . Dosažené výsledky byly pozitivně ovlivněny meziročním navýšením využití výrobních kapacit. Unipetrol zvýšil využití kapacity svých rafinérií z 66 % na 88 % a objem zpracované ropy vzrostl v uplynulém čtvrtletí o 35 % z 1,4 mil. tun na 1,9 mil. tun. Prodejní objemy rafinérských produktů meziročně vzrostly o 3 % na 1,6 mil tun. Prodejní objemy petrochemických produktů výrazně vzrostly, a to o 136 % na úroveň 456 tisíc tun. Spolana přispěla prodaným objemem ve výši 106 tisíc tun.

     

     

    Maloobchodní segment

    V maloobchodním segmentu skupina Unipetrol vykázala provozní zisk EBITDA LIFO ve výši 265 mil. . Jeho meziroční navýšení o 64 mil. (+32 %) bylo způsobeno vyššími prodeji pohonných hmot díky příznivé makroekonomické situaci a zlepšenými výsledky v nepalivové části segmentu díky konceptu moderního občerstvení STOP CAFE. Unipetrol uvedl na trh nový typ pohonných hmot pod názvem EFECTA 95 a EFECTA Diesel a pokračoval v postupném přebírání 68 čerpacích stanic od společnosti OMV. Během prvního čtvrtletí Unipetrol převzal 16 čerpacích stanic a navýšil tak celkový počet čerpacích stanic Benzina na 380. Benzina nadále posílila pozici lídra na trhu čerpacích stanic v České republice a zvýšila svůj tržní podíl na 18,1 % (leden 2017).

     

    Nadace Unipetrol

    V prvním čtvrtletí roku začala fungovat nově vzniklá Nadace Unipetrol. Ta letos plánuje rozdělit minimálně šest milionů mezi středoškolské a vysokoškolské studenty a střední školy. Svůj účel, podporovat studenty přírodních a technických oborů a popularizovat přírodní vědy, bude nadace naplňovat jak v oblasti stipendijních programů a placených stáží pro studenty, tak v oblasti grantových programů určených pro střední školy. Předsedou správní rady Nadace Unipetrol je Andrzej Modrzejewski, generální ředitel skupiny Unipetrol. Dalšími členy správní rady jsou Karel Melzoch, rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, a Tomáš Herink, člen představenstva skupiny Unipetrol zodpovědný za výzkum a vývoj. Více informací je na www.nadaceunipetrol.cz.

     

    Konsolidované neauditované finanční výsledky skupiny Unipetrol (mil. )

                                
 

 

 
 

Q1 2016

 
 

Q1 2017

 
 

Výnosy

 
 

17 686

 
 

29 850

 
 

EBITDA LIFO

 
 

350

 
 

3 617

 
 

EBITDA

 
 

559

 
 

3 971

 
 

EBIT

 
 

103

 
 

3 328

 
 

Čistý zisk

 
 

-25

 
 

2 826

 
 

 

 

Ukazatel EBITDA LIFO skupiny Unipetrol – podle segmentů (mil. )

                           
 

 

 
 

Q1 2016

 
 

Q1 2017

 
 

 EBITDA LIFO, z čehož

 
 

350

 
 

3 617

 
 

· Downstream

 
 

132

 
 

3 365

 
 

· Maloobchod

 
 

201

 
 

265

 
 

· Ostatní

 
 

15

 
 

-14

 
 

 

 
 

UNIPETROL, a.s., ovládá společnosti, které působí v petrochemickém průmyslu v České republice. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina Unipetrol se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům v České republice i na středoevropském trhu. Skupina Unipetrol je v České republice jedna z největších z hlediska obratu a zaměstnává 4 500 lidí.

 
 

 

 


 Pavel Kaidl, tiskový mluvčí skupiny Unipetrol
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

28.04.2018Unipetrol dosáhl v 1Q18 322 milionů Kč čistého zisku Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
21.10.2017Čistý zisk Unipetrolu za 3Q přesáhl 1,5 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.04.2015Čistý zisk Unipetrolu v 1Q výrazně vzrostl na 2 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
23.01.2013Unipetrol ve 4Q12 s čistou ztrátou 3,1 mld.Kč Research (J&T BANKA)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688