Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )
Okénko pro podnikatele  |  27.04.2017 00:48:14

Které jazyky jsou zaměstnavateli nejvíce žádané?

V dnešní době je již zcela běžným požadavkem zaměstnavatele na zaměstnance jazyková vybavenost. Znalost jednoho cizího jazyka totiž v současnosti zvyšuje konkurenceschopnost člověka na trhu práce. Dalším faktorem zvýšeného zájmu o cizí jazyky je vzrůstající počet zahraničních firem a investorů v České republice. V tomto článku se blíže podíváme na to, jak jsou na tom jednotlivé jazyky z hlediska žádanosti a výskytu u nás.

Jazykem číslo jedna je bezpochyby angličtina. Ta dnes již patří do základní jazykové výbavy. Znalost anglického jazyka se na téměř každé kvalifikované pozici považuje za nezbytnou věc. Na pracovním trhu dokonce přibývají i místa, u kterých figuruje jako požadavek či výhoda schopnost komunikace jedním dalším světovým jazykem. Potřebu znalosti anglického jazyka většina mladých lidí chápe, užitečnost druhé cizí řeči však bývá podceňována. Angličtina rovněž opanuje nejvíce kurzů v jazykových školách. V zemích Evropské unie je také nejčastěji vyučovaným cizím jazykem.

Druhým nejčastěji požadovaným jazykem je němčina. Je to dáno jak zeměpisnou polohou obou sousedících států, tak také faktem, že Německo představuje pro české obchodníky hlavního partnera. V Česku totiž působí více než šest tisíc německých či rakouských firem. Přestože některé firmy stále častěji přecházejí ve své vnitropodnikové komunikaci na angličtinu, němčina stále představuje pro uchazeče o zaměstnání významnou výhodu. Podle průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory vyplývá, že je pro dotazované firmy znalost němčiny u svých zaměstnanců důležitá. Rovněž platí, že čím vyšší kvalifikace, tím důležitější je dobrá znalost jazyka. Na úrovni středního a vyššího managementu je pak v praxi využívána odborná němčina. Pokud někdo uvažuje o studiu v zahraničí a nemíří přitom na prestižní školy ve Velké Británii nebo USA, s dobrou němčinou najde výborné vzdělání i u sousedů. To samé platí i pro práci.

Na třetím místě je pak ruština, která je stále jedním z nejperspektivnějších jazyků. Od doby, kdy se ji lidé u nás učili povinně, se tento jazyk z naší země spíše vytratil. Zájem o ruštinu se však v poslední době obnovuje, jelikož velikost ruské ekonomiky naznačuje, že by do budoucna mohlo jít o významného obchodního partnera pro české obchodníky. Sílící obchodní vazby s asijskými zeměmi, které spíše než anglicky hovoří právě rusky, zvyšují poptávku po rusky mluvících pracovnících. Ruštinu jako jednu z podmínek pro přijetí pak nejčastěji uvádějí zaměstnavatelékraji Karlovarském.

Románské jazyky francouzština, španělština a italština jsou na našem pracovním trhu žádané méně, avšak jejich znalost skýtá možnost uchytit se v zahraničí. Francouzština je vedle němčiny nejrozšířenějším evropským jazykem. Mimo Francii se s ní hovoří i ve Švýcarsku, Belgii či Lucembursku, mimo Evropu pak v Kanadě a v řadě dalších zemí. Kromě toho je také úředním jazykem řady mezinárodních organizací. V posledních letech zažívá nárůst zájmu španělština, která oproti např. francouzštině, není na studium tak náročná. Italština je jazyk spíše pro zapálené milovníky všeho italského. Kromě Itálie se s ní jinde v Evropě ani ve světě příliš nedomluvíte. U nás však není moc lidí, kteří jí hovoří, a tak se s její znalostí lze uplatnit v profesích, jako jsou překladatelé či průvodci.

Jste-li jedním z desítek lidí, kteří u nás hovoří nějakým exotickým jazykem, znamená to určitou společenskou prestiž i téměř jisté pracovní uplatnění. Záleží samozřejmě na tom, o  jakou řeč se jedná. Například čínština je pro mnohé jazyk, kterému je těžké porozumět, natož se ho naučit. Nad jejím studiem však můžou uvažovat ti, kteří mají předpoklady pro studium jazyků. Čína se totiž na světovém trhu stává velmi silným hráčem a už i spousta evropských firem (včetně českých) navazuje spolupráci s čínským průmyslem a počet čínských investic v ČR se také zvyšuje. Při komunikaci se zástupci čínských firem si sice vystačíte s angličtinou, avšak vzhledem k prohlubující se spolupráci s Čínou by se čínština mohla stát jedním z perspektivních jazyků. Dalším perspektivním jazykem mezi asijskými zeměmi je japonština. Lidé se ji ale spíše učí z toho důvodu, že by rádi tuto zemi procestovali. Japonsko patří mezi nejvyspělejší země a není problém se zde domluvit anglicky, proto byste vzhledem k obtížnosti japonštiny (stejně jako u čínštiny) měli její výuku dobře zvážit, jelikož náklady na ni jsou značné.

Pokud se na vybavenost cizími jazyky u nás podíváme z hlediska regionálního, z průzkumu agentury CzechInvest vyplývá, že anglicky jsou nejlépe vybaveni obyvatelé Prahy, naopak němčinu nejvíce ovládají v Karlovarském kraji. Tento kraj vede i ve znalosti ruštiny. Z ostatních cizích jazyků ještě zmiňme polštinu, která podle očekávání kraluje v kraji Moravskoslezském.

Lucie Vlková

Lucie Vlková

Ředitelka, jednatelka, převážné zaměření na HR činnosti, business rozvoj a business konzultace uvnitř firmy pro pobočky v rámci České republiky, aktivní networking jako součást rozvoje firmy. Studovala v České republice a ve Velké Británii. Před 18 lety s nejlepším kamarádem Petrem Paskem založila jazykovou školu a překladatelskou agenturu Slůně – svět jazyků.


Logo Slůně - svět jazyků

Slůně - svět jazyků

Jazyky, jazyky, jazyky.

1) jazyková škola: profesionální jazyková výuka po celé České republice. Kvalifikovaní lektoři, on-line správa kurzů. Firemní kurzy, skupinový kurzy, individuální kurzy, dětské kurzy, všechny úrovně, všechny jazyky. Blended learning, on-line výuka, jazykové poradenství. Jazykový audit, administrace mezinárodních zkoušek a dotačních programů pro jazykovou výuku.

2) překladatelská agentura: profesionální překladatelé a tlumočníci, 115 jazyků, CAT nástroje na zkvalitnění, zrychlení a zlevnění procesu překladů, soudní ověření, výjezdy do zahraničí, velké překladatelské a tlumočnické projekty.

3) jazykové kurzy v zahraničí: 13 zemí, 7 jazyků, prověřené školy, dlouhodobá zkušenost, možnost kombinace výuky v ČR a zahraničí pro rychlejší zvládnutí jazyka. Manažerské jazykové kurzy, speciálně zaměřené jazykové kurzy, kurzy pro mládež a děti.

Slůně - svět jazyků je na trhu od roku 1998. Působí na celém území České republiky. Pobočky: Ostrava, Brno, Praha, Plzeň.

Slůně, svět jazyků" www.slune.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688