Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.04.2017 20:19:09

Má smysl investovat do piva?

Pozornost investorů se stále více otáčí směrem k marihuanovým akciím (viz „Konec prohibice, směr marihuanová investiční revoluce“), u pivních akcií ale vládne poměrně blbá nálada. Zatímco americké akcie si jako celek za poslední rok připisují více než 10 %, takový Heineken, či AB jsou cca na nule, či dokonce v záporu (viz následující graf).

V grafu je také zeleně vyznačena cena akcií dalšího pivovaru - Molson Coors Brewing Company, a ani u ní není patrné žádné nadšení. Pivovary dokonce patřily mezi akcie, které ani náznakem netěžily z prezidentské rally:



Zdroj: Financial Times

Se spotřebou piva je to ve vyspělých ekonomikách z pohledu pivovarů většinou neradostné, štěstěna se začíná odvracet i od „specialistů“ (nedávno jsem tu psal o Boston Beer Company – viz „Ferrari a pivní akcie pro kontrariány“). Firmy v odvětví se to snaží řešit tradičními nástroji saturovaných odvětví – ještě více penězi do marketingu a brandingu, rozšiřováním počtu produktů a zejména fúzemi a akvizicemi.

Nad výše uvedeným grafem je zobrazen vývoj historických a očekávaných tržeb zmíněné Molson Coors a je zřejmé, že i u této společnosti došlo v roce 2016 k velkému akvizičnímu zlomu, který zvyšuje tržby více než dvojnásobně. Molson Coors na podzim ohlásil úspěšné dokončení akvizice aktiv SABMilleru. Konkrétně jeho 58 % podíl v MillerCoors LLC, což byla joint venture obou společností vytvořené ve Spojených státech. Molson Coors také převzal značky Milleru mimo USA a Portoriko, včetně Redd’s, Peroni a Grolsch.

Investor Rich Duprey na stránkách Fool.com přemítá o tom, že Molson Coors patří mezi tři nejlepší pivní sázky pro letošní rok. Důvodem by měly být zmíněná akvizice popsaných aktiv a následně ještě větší tržní síla v USA (v Kanaděfirma asi 34 % podíl na trhu a v Evropě asi 20 %). Investor přemítá i o tom, že AB bude nyní mít plné ruce práce s integrací jím nově nakoupených a fůzovaných aktiv a navíc se nyní zaměřuje zejména na Afriku a Asii. Molson Coors by to se začleněním nových značek a aktiv mohl mít jednodušší, protože většina z nich byla i dříve částečně jeho. A současná akviziční škatulala batulata by mu mohla pomoci k posílení pozice na klíčovém americkém trhu.

Já bych rád poukázal na to, že Molson Coors byl doposud dobře fungujícím strojkem na peníze, který akcionářům vyplácel znatelně méně, než kolik jim vydělával. Po proběhlé akvizici jde ale o hodně jinou firmu – patrné je to z popsaných projekcí tržeb. Došlo ale také k výraznému navýšení dluhů na téměř 12 miliard dolarů (z asi 2,5 miliard roku 2015). Hrát se tedy nyní bude klasická druhá fáze akvizičních her – o naplnění všech slibů o synergiích, zvýšené efektivitě, pevnější pozici na trhu, atd. Zkušenosti bývají v této oblasti smíšené a uvidíme, jakým směrem je posunou giganti konsolidující celosvětový pivní trh.

Molson Coors byl co se týče efektivity doposud slušná liga: Návratnost investic se v minulém roce pohybovala na 10 % a návratnost vlastního jmění na 20 %. Tato čísla vyniknou zejména ve srovnání s AB. Jeho ROI a ROE totiž dosahují 1,8 % a 2,1 %. A v tomto smyslu by zněla i odpověď na v nadpise položenou otázku: Pivní akcie jsou tituly, u kterých nyní hraje o naplnění akvizičních slibů, udržení pozic na trzích vyspělých a zabrání co největšího území na trzích rozvíjejících se. Ve srovnání s jinými odvětvími to nezní jako extra zajímavá teze. Možná se ale mezi pivovary najde nějaká obdoba „nudné“ a zároveň hvězdné Domino’s Pizza, o které jsem tu psal před několika týdny.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:01  (Ne)udržitelnost amerického dluhu Jan Berka (Roklen24)
Čt   8:21  Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:18  Pobyt koruny pod 25,20 EUR/CZK měl jepičí život ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
Čt   8:17  Eurodolar lehce koriguje své předchozí ztráty ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688