Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )
Okénko pro podnikatele  |  25.04.2017 13:00:32

Angličtina vede. Pak je to čínština, francouzština, španělština, němčina, portugalština

Pro většinu lidí, kteří chtějí studovat další jazyk, je angličtina stále první volbou - a mají k tomu dobrý důvod. Angličtina je opravdu "světovým jazykem“, protože to je jazyk diplomacie, obchodního světa a populární kultury, kterým v současné době mluví odhadem 1,5 miliardy mluvčích (a další miliarda ve třídách právě teď). Jaké další jazyky, kromě angličtiny, vám pomohou k úspěchu?
Zde je pět jazyků, které stojí za to se naučit (pořadí není rozhodující):

1. Mandarínská čínština
Čína, která je od roku 2015 největší světovou ekonomikou, je životně důležitým obchodním partnerem pro většinu zemí na světě. Pokud jste z USA, Asie, Evropy, nebo Austrálie – tedy v podstatě, pokud jste pozemšťan! – pak jste si již všimli, že exponenciálně roste význam Číny na diplomatické i obchodní úrovni. Obrovská populace této země znamená, vedle své mamutí produktivity, že se tato země stává čím dál tím důležitější kupní sílou zboží dováženého ze zbytku světa a její nákupní chování je impulzem pro změny, zejména v oblastech, jakými jsou např. zelené energie. Chcete-li pracovat v Asii, pak to, že se naučíte čínsky, bude vaším dalším esem v rukávu a umožní vám konverzovat s téměř šestinou ze všech lidí na této planetě (to je téměř jedna miliarda rodilých mluvčích!) v jejich jazyce. Nezapomeňte: navzdory své neuvěřitelně složité výslovnosti používá mandarínská čínština relativně jednoduché gramatické struktury a nezná skloňování sloves nebo rozdíly mezi pohlavím a čísly; příjemný bonus pro každého studenta cizího jazyka!

2. Francouzština
Francouzština nikdy nebyla na druhé kolejí a i dnes je stále platnou volbou pro studenty, kteří se chtějí učit strategicky výhodný jazyk. Francie je jedním z největších turistických center Evropy, takže francouzština je jazyk vhodný pro cestovní ruch, turistické průvodce, hoteliéry a další lidi pracující v tomto průmyslu. Pro ty, kteří studují politologii nebo mají zájem o práci v diplomacii, je znalost francouzštiny – oficiálního jazyka Organizace spojených národů, Evropské unie, Mezinárodního olympijského výboru a systému mezinárodních soudů a jiných oficiálních orgánů – jasnou výhodu. Třešničkou na dortu je, že větší část subsaharské Afriky je francouzsky mluvící, což přináší francouzsky mluvícím ještě více mezinárodních příležitostí. Už umíte anglicky nebo španělsky? Vzhledem k podobnosti mezi těmito dvěma jazyky bude pro vás studium francouzštiny mnohem jednodušší.

3. Španělština
Ačkoliv vám španělština nepomůže vyniknout v USA (kde jí hovoří 12% lidí), přesto by neměla být považována za zbytečný druhý jazyk. Španělština je oficiální jazyk 21 zemí a chlubí se takovým počtem rodilých mluvčích, že zaujímá druhou příčku hned po čínštině jako nejvíce mluvený jazyk na světě. Je také úředním jazykem OSN, EU, Světové obchodní organizace a Severoamerické dohody o volném obchodu, a rozhodně by měla být součástí CV budoucích diplomatů, politiků, imigračních pracovníků a zaměstnanců v cestovním ruchu, i mnoha jiných profesí. Kromě to, že se vám tím nesmírně zjednoduší cestování po střední a jižní Americe, znalost španělštiny je také skvělým „konverzačním“ jazykem v Evropě, neboť mnozí Evropané mají španělštinu jako druhý nebo třetí jazyk.

4. Němčina
Německo – oficiální jazyk v Rakousku, Švýcarsku, Lucembursku a Lichtenštejnsku – s 18 % občany EU, kteří mají němčinu jako svůj mateřský jazyk, zaujímá první místo v kategorii nejrozšířenějších jazyků v Evropě. Je jasné, že je Německo tahounem evropské ekonomiky a obrovským vývozcem zboží od léčiv až po automobily. Obchodní příležitosti, které díky němu mají nadnárodní společnosti, znamenají obrovský příval studentů jazyka: Výuka němčiny je velmi rozšířená na středních školách po celém světě. Tento jazyk studuje například asi 68 procent japonských studentů. Pokud se na věc podíváme méně formálně, patří Němci k nejvíce vášnivým turistům na světě. Vzhledem k jejich dobrým příjmům a dostatečnému počtu dní dovolené není divu, že jsou Němci přirození světoběžníci: a samozřejmě jejich peníze jdou rovnou do zahraničního cestovního ruchu, což přináší německý mluvícím na celém světě dostatek příležitostí, které mohou využít. Potřebujete další důvod? Švýcarsko, kde se mluví německy, má jednu z nejlepších životních úrovní na světě.

5. Portugalština
S více než 200 milióny rodilých mluvčích (a odhaduje se, že do roku 2050 se tento počet zvýší na 335 milionů mluvčích celkově) se portugalsky hovoří v 11 zemích a regionech, včetně mnoha afrických národů, v Goa (Indie) a samozřejmě v Portugalsku a Brazílii. Poté, co Brazílie pořádala v roce 2016 olympijské hry v Riu de Janeiru a v roce 2014 Mistrovství světa ve fotbale, můžeme tento jihoamerický gigant bezesporu považovat za rostoucí velmoc. Pro zdatné polygloty bude přidání brazilské portugalštiny do životopisu znamenat strategický krok v cestě ke zvýšení zaměstnatelnosti v Latinské Americe – nemluvě o slunci, jídle a sambě ve slunné Brazílii! Potřebujete větší inspiraci? Portugalsky není těžké se naučit, zvláště pokud již hovoříte jiným románským jazykem. Angličtí rodilí mluvčí ji mají tendenci přehlížet ve prospěch španělštiny a francouzštiny. Překlady? Menší konkurence a větší úspěch!
Lucie Vlková

Lucie Vlková

Ředitelka, jednatelka, převážné zaměření na HR činnosti, business rozvoj a business konzultace uvnitř firmy pro pobočky v rámci České republiky, aktivní networking jako součást rozvoje firmy. Studovala v České republice a ve Velké Británii. Před 18 lety s nejlepším kamarádem Petrem Paskem založila jazykovou školu a překladatelskou agenturu Slůně – svět jazyků.


Logo Slůně - svět jazyků

Slůně - svět jazyků

Jazyky, jazyky, jazyky.

1) jazyková škola: profesionální jazyková výuka po celé České republice. Kvalifikovaní lektoři, on-line správa kurzů. Firemní kurzy, skupinový kurzy, individuální kurzy, dětské kurzy, všechny úrovně, všechny jazyky. Blended learning, on-line výuka, jazykové poradenství. Jazykový audit, administrace mezinárodních zkoušek a dotačních programů pro jazykovou výuku.

2) překladatelská agentura: profesionální překladatelé a tlumočníci, 115 jazyků, CAT nástroje na zkvalitnění, zrychlení a zlevnění procesu překladů, soudní ověření, výjezdy do zahraničí, velké překladatelské a tlumočnické projekty.

3) jazykové kurzy v zahraničí: 13 zemí, 7 jazyků, prověřené školy, dlouhodobá zkušenost, možnost kombinace výuky v ČR a zahraničí pro rychlejší zvládnutí jazyka. Manažerské jazykové kurzy, speciálně zaměřené jazykové kurzy, kurzy pro mládež a děti.

Slůně - svět jazyků je na trhu od roku 1998. Působí na celém území České republiky. Pobočky: Ostrava, Brno, Praha, Plzeň.

Slůně, svět jazyků" www.slune.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688