Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.04.2017 19:57:52

Znovu jako na houpačce, v úterý až k 17°C, hned ve středu zase hory pod sněhem

 

Počasí řádí. Kombinace výrazného proudění od severozápadu z oceánu se skoky teplot dělají vrásky obyvatelům střední Evropy. V uplynulých dnech přinesl studený a vlhký vzduch sněhové kalamity do většiny hor střední Evropy a Balkánu. Na mnoha místech napadlo od vyšších poloh 100 až 200 cm sněhu. Bílou tmu pocítili naši východní sousedé, způsobila bohužel i vážnou hromadnou nehodu na úseku dálnice D1 z Levoče do Popradu, kde se srazilo 50 aut a 24 lidí se zranilo. A není všem dnům konec. Počasí nového týdne na nás chystá další komplikace tohoto typu.

Co se bude dít? Ještě v neděli převládalo na našem území chladné proměnlivé počasí s přeháňkami jak dešťovými, tak od středních poloh sněhovými. V pondělí a úterý se situace i proudění výrazně změní, bude od jihu a přinese relativně teplý vzduch. Díky tomu bude v pondělí až 13°C a v úterý dokonce 17°C. Přechodně tak můžete zase vrátit zimní bundy do skříní. Ale rána budou bohužel velmi chladná.

O další rozruch se postará studená fronta od západu. Po jejím přechodu bude od středy znovu relativně chladno. Z ničeho nic opět budou středeční denní maxima na našem území jen mezi 4 až 8°C. Od 600 m n. m. lze očekávat sněhové nebo smíšené přeháňky. Na horách to vypadá na další sněhovou peřinu. Po studeném vpádu se bude oteplovat jen velmi neochotně. Nejdříve tak kolem víkendu vystoupí teploty zpátky nad 10°C.

Na letošním divokém dubnovém počasí lze najít i nějaká pozitiva. Řidiči mají bohužel ve vyšších polohách plné ruce práce, pěstitelé s obavami sledují noční teploty kvůli namrznutí plodin. Nicméně příroda dostává relativně dost srážek, což se v uplynulých letech nedělo. Není to ale na celém území, jižní Morava, jihovýchodní Vysočina a nejvíce asi Hornomoravský úval jsou suché nadále. Suchu se budeme brzy také věnovat. Ještě jedno pozitivum mohou vnímat pyloví alergici. Studené a vlhké počasí nahrává roztříštění a oslabení pylové sezóny.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty