Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.04.2017 07:18:37

Víkendář: Přestaňme předstírat, že Turecko patří do EU

Turci si minulý týden zvolili radikální změny v ústavě. Autokratický prezident Recep Tayyip Erdogan díky výsledkům hlasování konsolidoval svou moc a rozdělil zemi. Referendum o ústavě je pak v neposlední řadě dalším příkladem pochybné hodnoty referend. I v Turecku se totiž bude nyní argumentovat tím, že rozhodla většina (bez ohledu na to, že tato většina reprezentuje 51,4 % hlasů).

Evropská unie by nyní měla učinit jeden hlavní krok: Ukončit jednání o členství Turecka v Unii. Turci si zvolili autokracii, která utlačuje politickou opozici. V jejich zemi bude také pravděpodobně opět zaveden trest smrti. Nic z toho není v souladu s členstvím v EU. Brusel by si tak měl konečně uvědomit, že celý proces přijetí Turecka do Evropské unie je mrtvý. Často sice slyšíme, že pokud by jednání byla skutečně ukončena, EU ztratí veškerý vliv, který na Ankaru má. Kde byl ale tento vliv v roce 2013, když Erdogan potlačil protesty v parku Genzi? K čemu byl tento vliv v době, kdy Erdogan záměrně eskaloval konflikt s Kurdy a využíval jej k dosažení vlastních vnitropolitických zájmů?

Stejně tak se můžeme ptát, kde byl vliv EU minulé léto, když proběhl pokus o puč a po něm Erdogan uvrhl tisíce lidí do vězení, a to včetně řady novinářů? K čemu je takový vliv, když Erdogan živí nenávist vůči EU jen proto, aby prosadil změny ústavy, které upevní jeho moc? Proti ukončení jednání o členství v EU stojí i ti, podle kterých by takový krok oslabil demokratické síly uvnitř Turecka. K tomu skutečně může dojít. Jenže EU by měla věnovat pozornost hlavně zemím, které jsou jejími členy a v nichž je demokracie rovněž ohrožena.

Autokraté jsou u moci v Maďarsku a Polsku a obě země jsou členy EU. Ta toho zatím moc nepodnikla na obranu jejich demokracie a nepostavila se proti otevřeně protievropským politikám Viktora Orbána a Jaroslawa Kaczynského. Pokud nyní EU couvne před tureckým autokratem, její důvěryhodnost bude oslabena ještě více. A oslabí to demokratické síly v Polsku i Maďarsku.

Moc přesvědčivý není ani třetí argument pro pokračující jednání s Tureckem. Ten se týká dohody, která byla uzavřena mezi EU a touto zemí a která by měla zajistit pokles počtu uprchlíků směřujících do Evropy. Za prvé je totiž faktem, že ke zmírnění uprchlické vlny významně přispělo uzavření takzvané balkánské cesty. To má minimálně stejný efekt jako zmíněná dohoda s Tureckem. A za druhé, tato dohoda by měla Turecku přinést miliardy eur finanční pomoci poskytnuté ze strany EU. Turecko by tedy mělo z celé věci těžit dost na to, aby pečlivě zvažovalo její vypovězení.

Nic z toho neznamená, že by EU měla ukončit veškerou spolupráci a rozhovory s Tureckem. Bylo by ale správné, aby Evropská unie dala jasně najevo, že jejím cílem jsou pevnější ekonomické vazby a ne členství Turecka. Taková politika by ve skutečnosti pravděpodobně přinesla zvýšení vlivu, který má EU v Turecku, ne jeho pokles. Erdogan je totiž na dobrých ekonomických vazbách s EU závislý. Členství Turecka v EU není myslitelné ani z dlouhodobého pohledu. Evropské země by to měly říci otevřeně a jasně. Už proto, že Evropská unie sama se musí nyní bránit vlastnímu rozpadu.

Autorem je Markus Becker.

Zdroj: Spiegel Online

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688