Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.04.2017 17:13:40

Summary: Visa drží tempo a zlepšuje výhled, Schlumberger dál trápí chybějící organický růst

Visa

Poskytovatel kartových služeb si drží vysoké tempo růstu, které předvedl v předešlých výsledcích. Čistý zisk na akcii meziročně vyskočil o 26,5 % na 0,86 USD, přičemž trhy predikovaly růst jen na 0,79 USD. Čisté tržby, tzn. očištěné o pobídky pro klienty, se zastavily na 4,5 mld. USD, což je ve srovnání s předešlým rokem 24% růst, o 200 mil. USD nad tržní konsensus. Táhly je všechny segmenty, nejrychleji však opět rostl segment zahraničních plateb (+40 % yoy na 1,5 mld. USD), čímž velice rychle dotahuje na ostatní segmenty. Výsledky však dostaly nad očekávání poplatky za karetní služby a pomohly také nižší než očekávané pobídky. Provozní marže se lehce zúžila z 67,1 % na 67,0 % kvůli vyšším mzdovým nákladům. American Express, jenž publikoval výsledky o den dříve, zaznamenal pokles tržeb a čistého zisku na akcii o 2,5 % yoy a o 11 % yoy.   

Co se týče objemu zpracovaných plateb, ten se nafoukl o bezmála 40 % yoy na 1,7 bil. USD. Podíl na růstu byl vyvážen mezi debetní a kreditní karty, s vyšším tempem na debetních (+60 % yoy). Z geografického hlediska přidalo k objemu zejména zahraničí, které rostlo o 70 % yoy na 0,95 bil. USD, čímž přeskočilo region USA, jehož objem dosáhl 0,77 mld. USD. Region USA však vykázal dobré hodnoty růstu v objemu zpracovaných plateb z kreditních karet, který přidal 21 % yoy, reflektujíc silnou poptávku od nových klientů, Costco a USAA. 

Management v návaznosti na solidní kvartál opět zlepšil výhled pro fiskální rok 2017. Předešlý interval pro růst tržeb o 16 % - 18 % zůstal sice nezměněn, nicméně vedení se teď přiklání k jeho horní hranici. Jedná se tak již o druhé zlepšení výhledu za tento rok. Dobrou zprávou je také úprava předpokládaných pobídek pro klienty. Jejich procentuální podíl na hrubých tržbách by měl teď směřovat ke spodní hranici rozmezí 20,5 % - 21,5 %. Konečně, růst čistého zisku na akcii je směřován do okolí 17 %. 

Třešničkou na dortu je oznámení nového programu zpětného odkupu akcií v hodnotě 5 mld. USD. Akcie Visa obchodují mírně na včerejší zavírací cenou. 

Schlumberger (DIP)


S výsledky poskytovatele služeb pro ropná pole přicházejí také první náznaky stavu ropného sektoru po prvním čtvrtletí. Tržby popolezly o 6 % yoy na 6,9 mld. USD, čímž jen těsně nedosáhly na tržní odhady. Jak se posouváme níže po výsledovce, tak se situace postupně zlepšuje. Růst nákladů na prodané zboží brzdilo snižování nákladů na výzkum a vývoj a režijních nákladů. Tím se podařilo udržet ukazatel EBITDA v linii tržního konsensu na úrovni 1,5 mld. USD s 11% yoy propadem. Zároveň však došlo k zúžení EBITDA marže z 25,7 % na 21,7 %. Čistý zisk na akcii zakotvil na hladině 0,25 USD (-38 % yoy), kam ho směřovaly i tržní predikce. Volný cashflow meziročně klesl o polovinu na 275 mil. USD, pořád se však drží v černých číslech.

Dle geografických regionů táhla tržby Severní Amerika (+28 % yoy na 1,9 mld. USD) a Blízký Východ s Asií. Tam přidaly až 16 % yoy na 2,3 mld. USD, což značí zrychlení tempa růstu proti předešlému kvartálu o 500 bps. Tento region však dle slov managementu pořád trpí převisem nabídky a cenové tlaky jsou tedy citelné. 

Hůř na nás působí rozpad dle jednotlivých produktových divizí. Tržby klesaly vesměs napříč společností s divizí Drilling (nové vrty) na čele pelotonu. Meziroční nárůst tržeb tak byl způsoben vlastně jen integrací Cameron Group (součástky pro ropovody), jehož tržby teď tvoří téměř pětinu těch celkových. Nenadchnul nás ani fakt, že mezikvartálně si v tržbách nepolepšila ani jedna divize.

Výsledky jako takové víceméně splnily očekávání, nicméně pokračující tlak na ceny poskytovaných služeb, nejistá cena ropy a chybějící organický růst, nás nabádá v případě Schlumberger k opatrnosti. Pozitivně hodnotíme nadále kladný volný cashflow. Akcie po otevření trhu klesají o 3 %.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688